Η νέα ΚΑΠ σε εφαρμογή, οι αγρότες σε απόγνωση

ΤΟΝΙΣΤΗΚΕ ΣΕ ΑΓΡΟΤΙΚΗ HΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ.

Δημοσίευση: 28 Ιαν 2023 14:00

«Ο ΣΥΡΙΖΑ διαπιστώνει το αδιέξοδο στο οποίο περιέρχεται ο αγροτικός κόσμος σήμερα. Βρισκόμαστε μπροστά σε μία κρίσιμη καμπή, αρχίζει από τον Γενάρη και εφαρμόζεται η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική η οποία εκτιμούμε ότι θα φέρει δυσκολίες, έχει ελλείμματα και ο αγροτικός κόσμος δεν έχει την ελάχιστη ενημέρωση από την κυβέρνηση για το τι φέρνει η ΚΑΠ και τι υποχρεώσεις θα έχει για τον αγροτικό κόσμο» τονίστηκε χθες σε αγροτική ημερίδα που διοργάνωσε η Ν.Ε. Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ.


H ημερίδα που έγινε στο ξενοδοχείο «Μετροπόλ», παρουσία αγροτών και εκπροσώπων αγροτικών συλλόγων ξεκίνησε με χαιρετισμό που απηύθυνε ο συντονιστής της Ν.Ε. Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ, Βασ. Ζωγράφος.
Ο ευρωβουλευτής, Πέτρος Κόκκαλης, με εισήγησή του ανέπτυξε το θέμα «Η κλιματική αλλαγή και οι συνέπειες» για να χαρακτηρίσει «σιωπηλή πανδημία τη ρύπανση» κάνοντας αναλυτική αναφορά στην πράσινη συμφωνία, τα διατροφικά συστήματα, στη μετάβαση «με δίκαιο τρόπο». Παρατήρησε επίσης ότι «η Ε.Ε. με την πανδημία απέδειξε ότι δεν έχει πολιτική υγείας, ενώ με τον πόλεμο απέδειξε ότι δεν έχει κοινή πολιτική άμυνας».
«Η νέα ΚΑΠ δίνει σε κάθε κράτος τη δυνατότητα να σχεδιάσει τη δική της στρατηγική. Αυτή η δυνατότητα» τόνισε ο κ. Κόκκαλης «δυστυχώς σπαταλήθηκε από την Κυβέρνηση, δεν έκανε τη διαβούλευση που έγινε στα άλλα κράτη, δεν συμπεριέλαβε τον αγροτικό κόσμο» για να δηλώσει πως «είναι μια μεγάλη χαμένη ευκαιρία για τη χώρα μας».
ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ
Ο πρώην υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και βουλευτής Λάρισας, Βασίλης Κόκκαλης, εισηγήθηκε το θέμα «Αγροτική Πολιτική στην πράξη-λειτουργία συνεταιρισμών». Ο κ. Κόκκαλης έκανε αναλυτική αναφορά στα «κεφαλαιώδη και ολέθρια σφάλματα του νόμου Βορίδη» παρουσίασε αναλυτικά τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τον συνεργατισμό, αλλά και στα οξυμένα προβλήματα των αγροτών (αδιάθετες ποσότητες - ανοιχτές τιμές, αισχροκέρδεια, κόστος παραγωγής για κτηνοτρόφους και αγρότες κ.λπ.).
Με τον κ. Κόκκαλη να υπογραμμίζει πως «για να υλοποιηθεί η αγροτική πολιτική πρέπει να εξυπηρετεί και να εφαρμόζει ένα σχέδιο, ένα μοντέλο. Δυστυχώς στο Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για τη νέα ΚΑΠ, η Κυβέρνηση της ΝΔ δεν περιγράφει ούτε με λίγες λέξεις το μοντέλο για τη χάραξη της αγροτικής πολιτικής.
Ως ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. θεωρούμε και είναι δέσμευσή μας ότι μια αγροτική πολιτική δίκαιη και ανταγωνιστική πρέπει να έχει βασικό εργαλείο τους Συνεταιρισμούς και γι’ αυτό θα καταργήσουμε τον Ν. 4673/2020 ο οποίος αλλοίωσε το πνεύμα του υγιούς συνεργατισμού».
Ο υπεύθυνος της Θεματικής Αγροτικού της ΝΕ Λάρισας, Παν. Καλογιάννης, αφού επέκρινε τον ρόλο της ΝΔ στις συνεταιριστικές οργανώσεις, έκανε αναφορά στα προβλήματα του αγροτικού κόσμου σημειώνοντας ότι «με τη νέα ΚΑΠ δεν ξέρει κανένας τι έρχεται και τι πρέπει να καλλιεργήσει».
Ο πρώην γεν. γραμματέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και, ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου, Χαρ. Κασίμης, εισηγήθηκε το θέμα «Η νέα ΚΑΠ, το Στρατηγικό Σχέδιο της χώρας και οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.». Για να υπογραμμίσει σε δήλωσή του ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ διαπιστώνει το αδιέξοδο στο οποίο περιέρχεται ο αγροτικός κόσμος σήμερα. Το κόστος παραγωγής έχει εκτιναχθεί στα ύψη, οι δυσκολίες καθιστούν δύσκολη την επιβίωση του αγροτικού κόσμου, τα μέτρα της κυβέρνησης δεν καλύπτουν παρά ένα ελάχιστο ποσοστό της αύξησης του κόστους παραγωγής.
Επομένως η μεγάλη πρόκληση για τον ΣΥΡΙΖΑ ως μία αυριανή κυβέρνηση είναι να μπορέσει να αντιστρέψει αυτό το κλίμα, διότι η χώρα δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει τον αγροτικό κόσμο.
Βρισκόμαστε μπροστά σε μία κρίσιμη καμπή, αρχίζει από τον Γενάρη και εφαρμόζεται η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική η οποία εκτιμούμε ότι θα φέρει δυσκολίες, έχει ελλείμματα και ο αγροτικός κόσμος δεν έχει την ελάχιστη ενημέρωση από την κυβέρνηση για το τι φέρνει η ΚΑΠ».
Τέλος, ο πρώην πρόεδρος του ΕΛΓΑ, συντονιστής του Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Φάν. Κουρεμπές, εισηγήθηκε το θέμα «Ο ΕΛΓΑ και οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για την καλύτερη λειτουργία του». Σημειώνοντας την ανάγκη αλλαγών στη χρηματοδότηση, αλλά και τον κανονισμό του ΕΛΓΑ, ο κ. Κουρεμπές τόνισε πως «ο πρωτογενής τομέας έχει πληγεί από τις πολλαπλές κρίσεις (οικονομική, πανδημία, πόλεμος) τις οποίες φαίνεται να ξεπερνά. Εκείνη που δεν μπορεί να ξεπεράσει είναι η κρίση της Κυβέρνησης της ΝΔ. Εμείς λέμε πως για να σωθεί κάτι γρήγορα πρέπει να γίνει πολιτική αλλαγή» κατέληξε χαρακτηρίζοντας «μεγάλο έλλειμμα της κυβέρνησης, τη μηδενική ενημέρωση του αγροτικού κόσμου για τη νέα ΚΑΠ».
Νωρίτερα και στο πλαίσιο παρεμβάσεων η βουλευτής Άννα Βαγενά σημείωσε το οξύμωρο, πως «ενώ πετάμε τρόφιμα, υπάρχει κόσμος που πεινάει», ενώ ο δήμαρχος Λαρισαίων, Απ. Καλογιάννης, τόνισε την ανάγκη ουσιαστικής προσέγγισης των αιτιών των προβλημάτων προκειμένου ο αγροτικός κόσμος να έχει μέλλον και να διασωθεί η αγροτική παραγωγή.
Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με παρεμβάσεις παρευρισκομένων για εξειδικευμένα θέματα, όπως το βαμβάκι κ.λπ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass