ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΕΦΟΔΙΑ

Δημοσίευση: 11 Σεπ 2023 14:00

SOS εκπέμπει ο θεσσαλικός κάμπος

Αναγκαία η κυβερνητική στήριξη στους πληγέντες παραγωγούς για να αποφευχθεί επισιτιστική κρίση

Δεν το χωράει ο ανθρώπινος νους για το μέγεθος της καταστροφής που σημειώθηκε στον πρωτογενή

τομέα του θεσσαλικού κάμπου. Η ζημιά τεράστια και πολύπλευρη. Η αγωνία μεγάλη για την επόμενη μέρα και για το μέλλον. Στα πλημμυρισμένα χωράφια τα χώματα έχουν φύγει. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι αυτά θα μπορούν να ξανά καλλιεργηθούν μετά από πέντε και πλέον χρόνια. Μέχρι τότε η τροφοδοσία της αγοράς θα είναι προβληματική και κοστοβόρα. Προβληματική λόγω έλλειψης των προϊόντων, κοστοβόρα γιατί αυτά θα έρχονται από μακριά και οι Θεσσαλοί θα κληθούν να πληρώσουν και το μεταφορικό κόστος. Σημαντικό το πλήγμα και για την εθνική οικονομία. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι στη Θεσσαλία παράγεται το 23% της ελληνικής παραγωγής και το 1/5 των ελληνικών προϊόντων.
Το χτύπημα της κακοκαιρίας «Ντάνιελ» έρχεται σε μία κρίσιμη συγκυρία στην οποία πολλοί παραγωγοί, με αφορμή το υψηλό κόστος παραγωγής και τις χαμηλές τιμές έφυγαν από το επάγγελμα. Ήδη η αποχώρηση κτηνοτρόφων από την παραγωγική διαδικασία είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση των προϊόντων σε γάλα και τυροκομικά, εκτινάσσοντας στα ύψη τις τιμές των προϊόντων αυτών.
Επίσης έχει διαταραχθεί όλη η αλυσίδα της αγοράς σε τοπικό επίπεδο, καθώς μεγάλες μονάδες μεταποίησης αγροτικών προϊόντων, τυροκομεία, οινοποιεία αποθήκες συνεταιρισμών και ιδιωτών έχουν καταστραφεί, σε ορισμένες περιπτώσεις ολοσχερώς. Υπάρχουν αποθηκευμένα προϊόντα που δεν μπορούν να προωθηθούν στην αγορά, όπως αχλάδια, ροδάκινα καθώς οι έμποροι των Αθηνών και της Θεσ/νίκης με τους οποίους οι παραγωγοί έχουν συμφωνήσει, δεν μπορούν να προσεγγίσουν την Θεσσαλία. Όλοι συμφωνούν ότι θα πρέπει γρήγορα να τρέξουν οι διαδικασίες των αποζημιώσεων από την κυβέρνηση. Λογικά τις αμέσως επόμενες μέρες θα ανοίξει η σχετική πλατφόρμα υποβολής των δικαιολογητικών. Ενώ αρχικός σχεδιασμός του ΕΛΓΑ προέβλεπε να καταβάλλει στα μέσα Οκτωβρίου τις αποζημιώσεις οι δηλώσεις θα αρχίσουν να γίνονται από την επόμενη εβδομάδα.
Η εφαρμογή του αρχικού σχεδιασμού, θα εξαρτηθεί από την επέκταση των καταστροφών που άφησε πίσω της η υπερχείλιση του Πηνειού, καθώς σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσει και ο χρόνος αποστράγγισης των νερών που έχουν κατακλύσει τις καλλιέργειες. Τόσο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, όσο και ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος, έχουν δώσει εντολή να κινηθεί με ταχείς ρυθμούς ο μηχανισμός του Οργανισμού ώστε να οριοθετηθούν άμεσα οι περιοχές όπου υπάρχουν καταστροφές και να μπορέσουν να καταβληθούν το συντομότερο οι προκαταβολές στους πληγέντες παραγωγούς.
Στις πρώτες εκτιμήσεις θα ληφθούν υπ’ όψιν οι καταγραφές των εκτιμητών, οι δορυφορικές λήψεις και η στάθμη των υδάτων. Εν συνεχεία, και συγκεκριμένα μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα υποβολής των δηλώσεων για αποζημιώσεις, η οποία και θα παραμείνει ανοικτή έως τέλος Σεπτεμβρίου.
Τέλος η Ομοσπονδία Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας με ανακοίνωσή της αναφέρει ότι ο κτηνοτροφικός κλάδος πέρασε ένα μαρτυρικό καλοκαίρι με καμένα ζώα από τις φωτιές και τώρα με πνιγμένα από τη θεομηνία ζώα.Η Ομοσπονδία εκφράζει την αμέριστη συμπαράσταση στους συναδέλφους κτηνοτρόφους που πλήττονται από τη θεομηνία, καθώς και στο σύνολο του πληθυσμού και δηλώνουμε πως είμαστε δίπλα τους να συμβάλουμε όπως μπορούμε στην επανέναρξη της ζωής τους.
Ζητάμε από την πολιτεία την άμεση καταγραφή των ζημιών και την όσο πιο γρήγορα γίνεται αποζημίωση των πληγέντων.

 

Οδηγίες για τη διαχείριση νεκρών ζώων

Τι πρέπει να κάνουν οι πλημμυροπαθείς κτηνοτρόφοι για λόγους υγιεινής-ασφάλειας και τη λήψη αποζημιώσεων

Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής Περιφέρειας Θεσσαλίας, ενημερώνει τους κτηνοτρόφους που επλήγησαν από την κακοκαιρία «Daniel» σχετικά με τη διαχείριση των νεκρών ζώων ιδιοκτησίας τους, ότι θα πρέπει να προβούν στις κάτωθι ενέργειες: 1. Αναγγελία ζημιάς στον ΕΛΓΑ, εφόσον είναι ασφαλισμένοι. 2. Λήψη βίντεο και φωτογραφιών από τα νεκρά ζώα ιδιοκτησίας τους. 3. Μετά την εκτίμηση της ζημιάς από κλιμάκιο του ΕΛΓΑ, οι κτηνοτρόφοι θα πρέπει να καλούν την εταιρεία «KAFSIS» στο 210 89 60 100 για την περισυλλογή των νεκρών ζώων, εφόσον υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης στην εκμετάλλευσή τους. Σημειώνουμε ότι οι κτηνοτρόφοι που δεν είναι ασφαλισμένοι στον ΕΛΓΑ, ακολουθούν τα βήματα 2 και 3. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην Διεύθυνση Κτηνιατρικής για την Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας στα τηλέφωνα 2413-511282, 2413-511278. Στις υπόλοιπες ΠΕ στα γραφεία των Υποδιευθύνσεων Κτηνιατρικής.

 

Παράταση υποβολής ενιαίας αίτησης ενίσχυσης

Λόγω των έκτακτων συνθηκών από τις πλημμύρες

Δεδομένων των συνθηκών που επικρατούν στις περιοχές της χώρας που χτυπήθηκαν από ακραία καιρικά φαινόμενα και στο πλαίσιο του άρθρου 3 του ΚΑΝ 2116/2021 σχετικά με τις περιπτώσεις ανωτέρας βίας και εξαιρετικές περιστάσεις, σας ενημερώνουμε ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα δεχθεί οριστικοποίηση δηλώσεων Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης - ΕΑΕ έτους 2023 μετά την καταληκτική ημερομηνία στις 11/9/2023 χωρίς την επιβολή ποινής καθυστέρησης. Η συγκεκριμένη εξαίρεση αφορά αυστηρά την Περιφέρεια Θεσσαλίας, την Περιφερειακή Ενότητα Έβρου και την Περιφερειακή Ενότητα Φθιώτιδας. Για την υπόλοιπη χώρα ισχύει η καταληκτική ημερομηνία 11/9/2023.

 

Δηλώσεις μελισσοκόμων για κυψέλες

Ξεκίνησαν από 1η Σεπτεμβρίου και θα υποβάλλονται έως 20 Οκτωβρίου

Από την 1η Σεπτεμβρίου έως την 20ή Οκτωβρίου έχουν περιθώριο οι ενεργοί μελισσοκόμοι να δηλώσουν τις κατεχόμενες κυψέλες τους με σχετική αίτηση στην αρμόδια ΔΑΟΚ. Ενεργός μελισσοκόμος ο οποίος υποβάλλει τη Δήλωση κατεχομένων κυψελών μεταξύ της 21ης Οκτωβρίου και της 20ής Νοεμβρίου κάθε έτους, συμπεριλαμβάνεται υποχρεωτικά στο δείγμα επιτόπιου ελέγχου. Η δήλωση γίνεται σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή μέσω διαχειριστικής εφαρμογής που αναπτύσσει και διαχειρίζεται η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Τη διαδικασία της υποβολής δηλώσεων προβλέπει η Υπουργική Απόφαση με Αριθμό 140/106513/2021 (ΦΕΚ 1560 Β/17-4-2021). Αν παρέλθει διάστημα ενός έτους χωρίς ο μελισσοκόμος να προβεί στην προβλεπόμενη δήλωση, αποστερείται των παρακάτω δικαιωμάτων: α) συμμετοχής σε δράσεις εθνικών ή/και ενωσιακών μέτρων στήριξης και ενίσχυσης του αγροτικού τομέα εν γένει και του τομέα της μελισσοκομίας ειδικότερα, εφόσον πληρούνται τα κριτήρια επιλεξιμότητας, β) ασφάλισης στον Ελληνικό Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ) και αποζημίωσης σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών ή αντίξοων καιρικών συνθηκών γ) αποζημίωσης σε περιπτώσεις επιβολής κτηνιατρικών μέτρων εξυγίανσης ζωικού κεφαλαίου που αφορά τη μελισσοκομία,
δ) συμμετοχής σε προγράμματα επικονίασης της αυτοφυούς ή καλλιεργούμενης βλάστησης ή σε διαδικασίες εκμίσθωσης των κατεχομένων κυψελών, με σκοπό την προαγωγή της επικονίασης καλλιεργημένων εκτάσεων, ε) για τον ενεργό μελισσοκόμο, η περιοχή τοποθέτησης των κυψελών αποτελεί χώρο εργασίας, και κάθε μετακίνηση του νόμιμου κατόχου των κυψελών ή του «υπεύθυνου μελισσοκομείου» από καιπρος τον χώρο τοποθέτησης των κυψελών, νοείται ως μετακίνηση από και προς την εργασία, με την προϋπόθεση ότι η περιοχή τοποθέτησης και οι εν γένει μετακινήσεις των τρεχουσών δηλούμενων κυψελών έχει δηλωθεί στο Μητρώο. Στους ενεργούς μελισσοκόμους χορηγείται βεβαίωση δήλωσης κατεχόμενων κυψελών, μέχρι την έναρξη ισχύος της υπουργικής απόφασης που προβλέπεται στην περ. β της παρ. 3 του άρθρου 9 του ν. 4691/2020 και την έκδοση της ατομικής μελισσοκομικής ταυτότητας.
Υπενθυμίζουμε ότι είναι υποχρεωτική εκ μέρους τους η δήλωση στο Μητρώο τουλάχιστον δύο φορές κατ’ έτος: α) της ετήσιας παραγόμενης ποσότητας μελιού και λοιπών μελισσοκομικών προϊόντων και β) της ποσότητας μελιού και λοιπών μελισσοκομικών προϊόντων που διακινεί - εμπορεύεται νόμιμα στην αγορά, με ταυτόχρονη ψηφιακή καταχώρηση των σχετικών παραστατικών.

 

 

 

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass