Αγροτικά Εφόδια

Δημοσίευση: 04 Σεπ 2023 14:00

Πυρόπληκτοι κτηνοτρόφοι απαλλάσσονται από εκτιμητικά τέλη

Με απόφαση Αυγενάκη - Λυκουρέντζου

Κατόπιν συνεργασίας του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη

με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Ανδρέα Λυκουρέντζο, αποφασίστηκε να μην απαιτείται η καταβολή εκτιμητικών τελών από τους παραγωγούς για τις απώλειες του ζωικού κεφαλαίου για ζημιές οι οποίες προέρχονται από ακραία καιρικά φαινόμενα και θεομηνίες όπως αναφέρονται στον ν. 4797/2021 περί Κρατικής Αρωγής, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει. Σε ενδεχόμενες περιπτώσεις κατά τις οποίες οι κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι κατέβαλαν εκτιμητικά τέλη στον ΕΛΓΑ, τα τέλη αυτά θα επιστραφούν. Στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα με πρωτοβουλία του Υπουργού, θα κατατεθεί προς έγκριση από τη Βουλή των Ελλήνων διάταξη νόμου η οποία θα καταργεί την απαίτηση πληρωμής εκτιμητικών τελών από τους κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους στις προαναφερόμενες περιπτώσεις ζημιών.

Μείωση ΦΠΑ αγροτικών προϊόντων και άνοδο τιμών εξετάζει η κυβέρνηση
Ανοιχτό ενδεχόμενο να υποστηρίξει, ενδοκυβερνητικά, τη μείωση, από το 13% στο 6%, του ΦΠΑ για μια σειρά από προϊόντα του πρωτογενούς τομέα, ώστε να γίνουν πιο προσιτά στους καταναλωτές και ταυτόχρονα να παραμείνουν ανταγωνιστικές οι επιχειρήσεις που τα μεταποιούν και τα εμπορεύονται, άφησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων σε συνάντησή του με την Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Ρυζιού. «Να κάνουμε μια τεκμηριωμένη εισήγηση, για ποια προϊόντα θα πρόκειται και γιατί ζητάμε τη μείωση του ΦΠΑ τους και να την καταθέσουμε στο Υπουργείο Οικονομικών», είπε χαρακτηριστικά ο Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος δήλωσε «θιασώτης» του θεσμού των διεπαγγελματικών οργανώσεων, προαναγγέλλοντας πως στις επόμενες εβδομάδες θα γίνει κοινή συνάντηση - σύσκεψη των 8 αναγνωρισμένων Διεπαγγελματικών, προκειμένου να γνωριστούν και να ανταλλάξουν καλές πρακτικές.
Ο κ. Αυγενάκης επανέλαβε ακόμη ότι στις άμεσες προτεραιότητές του είναι η αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ έως το τέλος του έτους, ώστε από τις αρχές του 2024 να λειτουργήσει σε νέα επικαιροποιημένη βάση, με τρεις άξονες (σ. σ.) α) βασική κάλυψη, β) ασφάλιση περισσότερων κινδύνων, με αύξηση του ασφαλίστρου και γ) κάλυψη ακραίων κινδύνων, σε συνεργασία του ΕΛΓΑ με την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών, υπό την «ομπρέλα» του Υπουργείου). Στη συνέχεια από τον Λαγκαδά, όπου βρέθηκε ο κ. Αυγενάκης μίλησε για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στη διαχείριση των υδάτινων πόρων, που εντείνονται με την κλιματική κρίση, δηλώνοντας πως πρέπει να επιταχυνθεί η κατασκευή των έργων που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα «Ύδωρ 2.0», ύψους 4 δισ. ευρώ. Ανακοίνωσε, παράλληλα, την επανασύσταση της επιτροπής για τα ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ, με στόχο την αλλαγή του κανονισμού λειτουργίας τους που χρονολογείται από το 1958. Ο ΥπΑΑΤ επανέλαβε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι ως το τέλος της τετραετίας να έχουν ενταχθεί στον πρωτογενή τομέα επί πλέον 60.000 νέοι και υπενθύμισε ότι πρώτη του απόφαση ήταν η εξασφάλιση 77 εκατ. ευρώ για την ένταξη περίπου 2.100 επιλαχόντων στο πρόγραμμα Νέων Αγροτών, το οποίο πλέον φθάνει στα 602 εκατ. ευρώ και είναι το μεγαλύτερο που έχει εφαρμοστεί μέχρι σήμερα στην Ελλάδα. Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Διονύσης Σταμενίτης από την πλευρά του, ανέδειξε την ευκαιρία που δίνουν τα έξι προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης, τα οποία «τρέχει» το ΥΠΑΑΤ, εστιάζοντας κυρίως στη μεταποίηση και στον εκσυγχρονισμό των γεωργικών εκμεταλλεύσεων. «Έχουμε απορροφήσει ήδη 550 εκατ. ευρώ και έχουμε ζητήσει ακόμη 200 εκατ. ευρώ για το Μεταποίηση β’ και τον Εκσυγχρονισμό β’ και θα θέλαμε, εάν υπάρχει διάθεση να ενταχθούν και άλλες μεταποιητικές επιχειρήσεις ή συνεταιρισμοί και να πάμε και στο γ’ κύκλο, καθώς φιλοδοξούμε να φτάσουμε στο 1 δισ. ευρώ», είπε ο υφυπουργός.

 

Ξεκίνησαν οι δηλώσεις για κυψέλες

Από 1η Σεπτεμβρίου από μελισσοκόμους

Από την 1η Σεπτεμβρίου έως την 20ή Οκτωβρίου έχουν περιθώριο οι ενεργοί μελισσοκόμοι να δηλώσουν τις κατεχόμενες κυψέλες τους με σχετική αίτηση στην αρμόδια ΔΑΟΚ. Ενεργός μελισσοκόμος ο οποίος υποβάλλει τη δήλωση κατεχομένων κυψελών μεταξύ της 21ης Οκτωβρίου και της 20ής Νοεμβρίου κάθε έτους, συμπεριλαμβάνεται υποχρεωτικά στο δείγμα επιτόπιου ελέγχου. Η δήλωση γίνεται σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή μέσω διαχειριστικής εφαρμογής που αναπτύσσει και διαχειρίζεται η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Αν παρέλθει διάστημα ενός έτους χωρίς ο μελισσοκόμος να προβεί στην προβλεπόμενη δήλωση, αποστερείται συγκεκριμένων δικαιωμάτων.

 

Ελάχιστες οι προπωλήσεις στο βαμβάκι

Η  όψιμη χρονιά αύξησε το καλλιεργητικό κόστος

Ολοκληρώθηκαν χωρίς προβλήματα τα ποτίσματα του βαμβακιού στον θεσσαλικό κάμπο, με τους αγρότες να εύχονται, μέχρι και την έναρξη της συγκομιδής, η οποία τοποθετείται μετά τις 20 Σεπτεμβρίου, να επικρατήσουν φυσιολογικές καιρικές συνθήκες, δηλαδή να μην υπάρξουν βροχές και αυξημένες θερμοκρασίες. Η φετινή χρονιά είναι όψιμη και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αυξηθούν τα καλλιεργητικά έξοδα, κυρίως λόγω των ψεκασμών για την αντιμετώπιση του ρόδινου σκουληκιού, το οποίο φέτος είναι πιο έντονο σε σχέση με το πράσινο. Οι παραγωγοί «κάθονται» σε αναμμένα κάρβουνα, βλέποντας τη χρηματιστηριακή τιμή να κυμαίνεται γύρω στα 65 λεπτά/κιλό, όταν πέρυσι αντίστοιχη περίοδο ήταν στα 97 λ.! Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Λάρισας Σωκράτη Αλειφτήρα «με βάση μία μέση στρεμματική απόδοση στα 350 κιλά και το κόστος παραγωγής σε ιδιόκτητο χωράφι στα 150 ευρώ το στρέμμα, μεροκάματο θα βγει με μία τιμή τουλάχιστον στα 75 λεπτά. Υπό τις παρούσες συνθήκες, μία τέτοια εξέλιξη προδιαγράφεται δυσοίωνη. Ήδη η καλλιέργεια έχει χάσει αρκετά στρέμματα σε σχέση με προηγούμενες χρονιές. Αν δεν στηριχθεί από την Πολιτεία και τους εκκοκκιστές, θα χάσει περισσότερα, με ότι αυτό συνεπάγεται για την εθνική μας οικονομία». Από την πλευρά τους, οι εκκοκκιστές επικαλούνται τη μείωση της καταναλωτικής ζήτησης παγκοσμίως, την αδυναμία των τουρκικών κλωστηρίων να διαθέσουν τα νήματα στην αγορά, επισημαίνοντας την ανάγκη να διατηρηθεί η ποιότητα του ελληνικού βαμβακιού, στην προσπάθεια που είναι σε εξέλιξη για εξεύρεση νέων αγορών.

 

Παράταση, υπό όρους, για φύτευση αμπέλων

Για περιοχές που επλήγησαν από δυσμενή μετεωρολογικά φαινόμενα

Δυνατότητα παράτασης στις άδειες φυτεύσεων αμπέλων, οι οποίες λήγουν το έτος 2023 και πρόκειται να χρησιμοποιηθούν σε περιοχές που επλήγησαν από τα δυσμενή μετεωρολογικά φαινόμενα της Άνοιξης του 2023 (έντονες βροχοπτώσεις, πλημμύρες ξηρασία, κ.λπ.), χορηγεί στα κράτη μέλη ο Κανονισμός (ΕΕ) 2023/1619. Οι εν λόγω άδειες θα λήγουν μετά την παρέλευση 12 μηνών από την αρχική ημερομηνία λήξης τους, δηλαδή το 2024. Παράλληλα αναβάλλεται, επίσης για 12 μήνες, η υποχρέωση εκρίζωσης ισοδύναμης έκτασης αμπελώνα για την όσους είναι δικαιούχοι άδειας αναφύτευσης, επειδή τα καιρικά φαινόμενα μπορεί λόγω ζημιών που προκάλεσαν να καθυστερήσουν την έναρξη χρήσης της νεοφυτευθείσας έκτασης. Όπως επισημαίνει η ΚΕΟΣΟΕ, σύμφωνα με τον Εκτελεστικό Κανονισμό τα κράτη μέλη -και κατά συνέπεια η Ελλάδα- θα πρέπει να καθορίσουν τις περιοχές και τα μετεωρολογικά φαινόμενα, που επίδρασαν αρνητικά την άνοιξη του 2023, ώστε να εφαρμόσουν τις διατάξεις που προβλέπουν, παράταση κατά ένα έτος αδειών φύτευσης που θα λήξουν το 2023 και παράταση κατά ένα έτος της υποχρέωσης εκρίζωσης του υφιστάμενου αμπελώνα σε περίπτωση αναφύτευσης.

 

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass