AΓΡΟΤΙΚΑ... ΕΦΟΔΙΑ

Αγωνία για τα εδάφη στα πλημμυρισμένα χωράφια

Ειδικό ολιστικό Σχέδιο για τη Θεσσαλία ζητούν οι επιστήμονες

Δημοσίευση: 30 Οκτ 2023 13:00

Από τον Γιώργο Ρούστα (roustas@eleftheria.gr)

Η Θεσσαλία κινδυνεύει να χάσει το πιο πολύτιμο κεφάλαιο της που είναι το έδαφος για αυτό και οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και ζητούν από την Πολιτεία να καταρτίσει, μετά από διαβούλευση, ένα ειδικό ολιστικό σχέδιο, προκειμένου να καταστούν τα πλημμυρισμένα χωράφια καλλιεργήσιμα ξανά.

Η ανησυχία των Θεσσαλών παραγωγών έγκειται στο γεγονός ότι δεν υπάρχει συντονισμός από την κυβέρνηση. Από τη μία, η ομάδα των Ολλανδών επιστημόνων καταρτίζει το δικό της master plan, τόσο για την αντιπλημμυρική προστασία του θεσσαλικού κάμπου, όσο και για τον τρόπο αποστράγγισης των νερών, ιδιαίτερα στη λίμνη Κάρλα. Από την άλλη, δημόσιοι οργανισμοί όπως ο ΕΛΓΟ –Δήμητρα, αλλά και Πανεπιστήμια, όπως η Γεωπονική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κι άλλα, έχουν καταρτίσει τα δικά τους σχέδια για την επόμενη μέρα στον θεσσαλικό κάμπο.
Αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο πρόβλημα εστιάζεται στα παρακάρλια. Ενδεικτικές είναι οι δορυφορικές εικόνες, οι οποίες ελήφθησαν την 1η και τη 19η Οκτωβρίου που δείχνουν αμετάβλητη την κατάσταση στη λίμνη Κάρλα (130.000 στρ.), ενώ το νερό από τις υπόλοιπες περιοχές έχει απομακρυνθεί. Οι ακτήμονες παραγωγοί των παρακάρλιων δηλώνουν «απογοητευμένοι, καθώς δεν βλέπουν μέλλον στον τόπο τους, αν και σε πρόσφατη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα με τον υπουργό Υποδομών Χρήστο Σταϊκούρα υπήρξε δέσμευση, από τον τελευταίο, για συγκεκριμένα μέτρα στήριξής τους, προκειμένου η περιοχή να μην ερημοποιηθεί. Μια περιοχή η οποία φημίζεται για τις ποιοτικές φιστικιές, αμυγδαλιές και καστανιές και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αφανιστεί από τον παραγωγικό χάρτη της χώρας.
Ανησυχία για τα εδάφη
Σε δεύτερο βαθμό το πρόβλημα εστιάζεται στην επανεκκίνηση της αγροτικής οικονομίας. Ωστόσο τα δεδομένα είναι απογοητευτικά. Στις παρόχθιες -στον Πηνειό ποταμό- περιοχές, όπως είναι ο Παλαμάς και η Ματαράγκα στην Καρδίτσα, η Πηνειάδα στα Τρίκαλα (πάνω από 100.000 στρέμματα) δεν προβλέπονται σπορές δημητριακών λόγω αυξημένης υγρασίας. Στην επαρχία Φαρσάλων παρατηρείται το φαινόμενο χωράφια όπου έχει φύγει το νερό, με το όργωμα αυτό να ξεπηδά με ορμή και να καθιστά απαγορευτική κάθε καλλιεργητική πρακτική. Ανάλογες δυσοίωνες προβλέψεις κάνουν οι επιστήμονες και για τα επικλινή εδάφη όπου έχουν φύγει τα χώματα και το τρακτέρ αδυνατεί να οργώσει. «Πώς αλλιώς θα ενσωματωθεί η ύλης (η «λούνι» όπως το χαρακτηρίσουν οι αγρότες ή τα φερτά υλικά) στο έδαφος, ώστε να αποφύγουμε φαινόμενα τσιμεντοποίησης του χωραφιού» αναρωτιούνται πολλοί αγρότες. Σύμφωνα με τους επιστήμονες «αρκετοί παραγωγοί θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα στο όργωμα και με τα λάστιχα (στάγδην άρδευση) που βρίσκονταν κυρίως σε βαμβακοχώραφα, τα οποία θα μπλοκάρουν τα μηχανήματα που θα οργώνουν. Έτσι εκτός από τη σημαντική οικονομική απώλεια για τους κατόχους των λάστιχων (υπολογίζεται στα 100 εκατομμύρια ευρώ στη Θεσσαλία), δημιουργείται ζήτημα προοπτικής να καταστούν αυτά τα χωράφια καλλιεργήσιμα ξανά.
Ν. Δαναλάτος
Ο καθηγητής της Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Νίκο Δαναλάτος εστιάζει το μεγαλύτερο πρόβλημα «στα επικλινή εδάφη στα χαραδροειδή, καθώς λόγω διάβρωσης δεν μπορεί να γίνει καμία προετοιμασία». Ο ίδιος πάντως έχει προτείνει στο νέο Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Δημήτρη Κουρέτα να ασκηθεί πίεση προς την κυβέρνηση για την άμεση κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων ση Θεσσαλία, όπως φράγματα αλλά και να ενεργοποιηθεί το σχέδιο δράσης που είχε εκπονήσει το 1995 κατά της ερημοποίησης, το οποίο προέβλεπε και πλημμυρικά φαινόμενα στα πεδινά. Ακόμη γνωστοποίησε ότι έχει καταρτίσει σχέδιο, στο πλαίσιο της πράσινης αειφορικής μετάβασης στη νέα ΚΑΠ, για οικονομική ενίσχυση των πλημμυροπαθών παραγωγών, όπως και πρόγραμμα δωρεάν παροχής πράσινης ενέργειας στις πληγείσες περιοχές, ενέργεια την οποία θα εκμεταλλεύονται οι ίδιοι οι παραγωγοί.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass