AΓΡΟΤΙΚΑ... ΕΦΟΔΙΑ

Αυξημένες συμφωνίες στο γάλα προσδοκούν οι Θεσσαλοί κτηνοτρόφοι

Απαιτείται άμεση στήριξη αλλιώς ο κλάδος απειλείται με κατάρρευση *Συνέλευση σήμερα στον Τύρναβο

Δημοσίευση: 30 Οκτ 2023 13:10

Από τον Γιώργο Ρούστα (roustas@eleftheria.gr)

Σε μία περίοδο έντονων ζυμώσεων για τη διαμόρφωση των τελικών τιμών στο αιγοπρόβειο γάλα βρίσκονται κτηνοτρόφοι, τυροκόμοι και βιομηχανίες, με την κάθε πλευρά να προσπαθεί να προστατεύσει τα συμφέροντα της. Όλοι ωστόσο συμφωνούν ότι σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία στην οποία βρίσκεται ο κτηνοτρόφος, πρέπει να στηριχθεί οικονομικά, αλλιώς ο κλάδος απειλείται με κατάρρευση. Ήδη το ζωικό κεφάλαιο στη Θεσσαλία έχει μειωθεί σημαντικά, ενώ συνεχώς κτηνοτρόφοι αποσύρονται από την παραγωγή, χωρίς να αναπληρώνεται το κενό αυτό.

Οι κτηνοτρόφοι της Θεσσαλίας ζητούν τιμή στα 1,70 ευρώ/κιλό, για να μπορέσουν να παραμείνουν στα κοπάδια τους. Τα συμβόλαια που κλείστηκαν πέρυσι τέτοια εποχή και ισχύουν μέχρι σήμερα προέβλεπαν τιμές από 1,63-1,65 λεπτά. Και μπορεί πέρυσι οι συμφωνίες να ήταν αυξημένες (κατά 30% περίπου), αλλά φέτος επειδή δεν υπάρχει γάλα, έχουν μειωθεί πάρα πολύ τα παραγωγικά ζώα (ας μην ξεχνάμε ότι στις τελευταίες πλημμύρες χάθηκαν κοντά στις 80.000 πρόβατα), οι κτηνοτρόφοι προσδοκούν σε αντίστοιχες τιμές, αν όχι λίγο αυξημένες.
Ομοσπονδία Κτηνοτρόφων
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας Γιάννης Γκουρομπίνος καλεί τους κτηνοτρόφους να παραμείνουν ενωμένοι, να μην κινούνται μεμονωμένα, ώστε να πετύχουν την καλύτερη τιμή στη διάθεσή του γάλακτος και να μην πέφτουν στην παγίδα των προκαταβολών. «Θεωρώ ότι οι συνάδελφοι δεν θα πρέπει να πέφτουν στην παγίδα των προκαταβολών, αλλά να επιμένουν να κλείνουν οριστική συμφωνία και η οποία θα είναι σαφώς αυξημένη από πέρυσι. Υπενθυμίζω ότι έχει μειωθεί το ζωικό κεφάλαιο και κατά συνέπεια οι ποσότητες γάλακτος, ενώ η ζήτηση της φέτας παραμένει αυξημένη στην αγορά».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού «Γάλα Ελας» στην Ελασσόνα Γιώργος Μηλιώνης αναφέρει ότι «η διαπραγμάτευση με τους μεταποιητές συνεχίζεται. Πέρυσι ο Συνεταιρισμός είχε συνεργαστεί με αρκετούς μεταποιητές (Μπίζιο, Χώτο, Ήπειρο, Σαράντη, Αβραμούλη, Lactacyl) και οι τιμές που απόλαυσαν τα 176 μέλη του ήταν 1,70 ευρώ/κιλό στο συμβατικό, 1,78 ευρώ/κιλό στο βιολογικό, 1,08 στο γίδινο. Με τα φετινά δεδομένα της αγοράς προσδοκούμε σε μία αύξηση στην τελική συμφωνία έως και 8% σε σχέση με πέρυσι. Είναι μία τιμή που μπορεί να δώσει ο μεταποιητής, από τη στιγμή που δεν υπάρχει γάλα στην αγορά, είτε λόγω πλημμυρών, είτε λόγω καμένων -από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού- ζώων. Να σημειωθεί ότι ο Συνεταιρισμός αριθμεί 110 κτηνοτροφικές μονάδες, σε αυτόν έχει ενταχθεί και ο Συνεταιρισμός Αιγοπροβατοτρόφων Πιερίας, ενώ συνολικά η παραγόμενη ποσότητα σε γάλα ανέρχεται σε 11.000 τόνους. Ο Συνεταιρισμός αυξάνει τα μέλη του διαρκώς, αν και η παραγωγή του φέτος σε γάλα μειώθηκε 3-4%, κυρίως λόγω έλλειψης εργατικών χεριών και αύξησης των ημερομισθίων που λαμβάνουν οι αλλοδαποί κυρίως τσοπάνηδες.
Τυροκόμοι
Την ίδια ώρα οι τυροκόμοι εμφανίζονται επιφυλακτικοί καθώς όπως δηλώνουν υπάρχουν μεγάλες ποσότητες τυριών στα ψυγεία. Κατά το τελευταίο έτος η τιμή του γάλακτος αυξήθηκε κατά 30%, με αποτέλεσμα να συσσωρευτούν αποθέματα στα ψυγεία των μεταποιητικών μονάδων.
Θα πρέπει συλλογικά να λειτουργήσουμε, τυροκόμοι και κτηνοτρόφοι, να βοηθήσουμε την τυροκομία για να μπορούμε να υπάρχουμε όλοι μαζί και στο μέλλον» δηλώνει ο πρόεδρος των τυροκόμων Νίκος Τάχας, ο οποίος ζητά εντατικοποίηση των ελέγχων για την προστασία της φέτας.
* Στο μεταξύ η γενική συνέλευση της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας που είχε οριστεί για τη Δευτέρα (23-10-23) στο Mαξίμ στον Τύρναβο, λόγω μη απαρτίας θα επαναληφθεί όπως ορίζεται από το καταστατικό σήμερα 31/10/2023 την ίδια ώρα (12 το μεσημέρι) στον ίδιο χώρο.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass