Το ChatGPT και η γεωργία (Μέρος 1ο)

Δημοσίευση: 30 Οκτ 2023 13:20

Γράφει ο Φάνης Γέμτος,
γεωπόνος, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, μέλος της Ε.Δ.Υ.ΘΕ.

Το ChatGPT κάλυψε την ειδησεογραφία των εφημερίδων για αρκετές εβδομάδες. Προκάλεσε πολλά σχόλια πανικού για την απώλεια θέσεων εργασίας κ.λπ. Το ChatGPT είναι μια μορφή τεχνητής νοημοσύνης (ΤΝ) που λειτουργεί από το OpenAI. Είναι ουσιαστικά ένα λογισμικό που έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί δεδομένα από διάφορες πηγές, συμπεριλαμβανομένων βιβλίων, άρθρων, ιστότοπων και άλλων δεδομένων κειμένου που είναι διαθέσιμα στο διαδίκτυο. Οι χρήστες κάνουν ερωτήσεις σε μια γραμμή αναζήτησης για σχεδόν οτιδήποτε και το ChatGPT απαντά με βάση τα δεδομένα που έχει προγραμματιστεί να χρησιμοποιεί. Καθώς το ChatGPT τροφοδοτείται με περισσότερα δεδομένα, βελτιώνεται, γίνεται πιο έξυπνο σχετικά με το πώς απαντά σε ερωτήσεις.

Το ChatGPT είναι ένα λογισμικό με πολύ ευρύτερες δυνατότητες όπως συνδυασμό στοιχείων και δεδομένων, λήψη αποφάσεων κ.λπ. για τη διαχείριση των καλλιεργειών και των ζώων αλλά αυτό που συζητήθηκε ιδιαίτερα είναι η δυνατότητα σύνταξης κειμένων.
Το ChatGPT υπόσχεται να αντικαταστήσει πολλές ανθρώπινες εργασίες που περιλαμβάνουν τη δημιουργία κειμένου, όπως η σύνταξη άρθρων για συγκεκριμένα θέματα. Οι δάσκαλοι και οι καθηγητές φαίνεται να ανησυχούν περισσότερο για αυτήν την τεχνολογία, καθώς θα μπορούσε εύκολα να γράψει, για παράδειγμα, μια αναφορά μαθητή για κάποιο βιβλίο. Οι μαθητές που αναζητούν κάποιον άλλο για να γράψει μια εργασία τους τώρα έχουν ένα εργαλείο για να το κάνουν. Βέβαια σε αυτό υπάρχει αντίλογος. Τα κείμενα είναι επιφανειακά δηλαδή δεν εμβαθύνουν στα θέματα. Επομένως δεν μπορούν να καλύψουν εύκολα μια πραγματική εργασία πανεπιστημιακού επιπέδου. Μπορούν όμως να δημιουργήσουν ένα αρχικό γενικό κείμενο και από αυτό να αρχίσει η εμβάθυνση της ανάλυσης των θεμάτων.
Ένα πρώτο ερώτημα που τίθεται είναι πως αυτό το είδος τεχνολογίας μπορεί να λειτουργήσει για τη γεωργία. Η στήλη θα προσπαθήσει να δώσει κάποιες απαντήσεις.
Σε ένα άρθρο που βρήκα στο διαδίκτυο ο συγγραφέας ρώτησε «Ποιοι είναι οι πέντε κορυφαίοι τρόποι με τους οποίους το ChatGTP θα φέρει επανάσταση στη γεωργία στις ΗΠΑ;» Η απάντηση που δόθηκε άμεσα ήταν:
* Προγνωστικά αναλυτικά στοιχεία: Το ChatGPT μπορεί να εκπαιδευτεί για να αναλύει μεγάλες ποσότητες δεδομένων από διάφορες πηγές για να ενημερώνει τις τεχνικές και τις δυνατότητες διαχείρισης καλλιεργειών και ζώων. Αυτό μπορεί να βοηθήσει τους αγρότες να βελτιστοποιήσουν τις δραστηριότητές τους, να αυξήσουν τις αποδόσεις και να μειώσουν το κόστος.
* Παρακολούθηση καλλιεργειών και ζώων: Το ChatGPT μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παρακολούθηση των καλλιεργειών και των ζώων χρησιμοποιώντας αισθητήρες και κάμερες. Αυτό μπορεί να βοηθήσει τους αγρότες να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια ασθενειών ή καταπόνησης των καλλιεργειών ή των ζώων, επιτρέποντάς τους να λάβουν άμεσα προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση του ζητήματος.
* Αυτοματοποίηση εργασιών που γίνονται χειρωνακτικά: Το ChatGPT μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αυτοματοποίηση εργασιών όπως σπορά, συγκομιδή και παρακολούθηση της ανάπτυξης των καλλιεργειών. Αυτό μπορεί να βοηθήσει τους αγρότες να εξοικονομήσουν χρόνο και κόστος εργασίας και να μειώσουν τον κίνδυνο ανθρώπινου λάθους.
* Έξυπνη άρδευση: Το ChatGPT μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη βελτιστοποίηση των συστημάτων άρδευσης, για παράδειγμα χρησιμοποιώντας δεδομένα καιρού για να προβλέψει πότε και πόσο νερό θα εφαρμοστεί στις καλλιέργειες.
* Γεωργία ακριβείας: Το ChatGPT μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανάλυση δεδομένων από διάφορες πηγές, όπως δελτία καιρού, δείγματα εδάφους και τιμές αγοράς, για να ενημερώσει τις τεχνικές γεωργίας ακριβείας. Αυτό μπορεί να βοηθήσει τους αγρότες να λάβουν καλύτερες αποφάσεις σχετικά με τη σπορά, τη λίπανση και την προστασία των καλλιεργειών.
Ο συγγραφέας σχολιάζει ότι αν δεν γνωρίζατε τίποτα για τη γεωργία, θα νομίζατε ότι οι προβλέψεις του ChatGPT ήταν εκπληκτικές. Εμφανίζονται ως πολύ έγκυρες και γνωστές. Με λίγη ανάλυση θα βρείτε ότι δεν έχει πολύ βάθος ή νόημα. Τα περισσότερα από αυτά τα πέντε σημεία απλώς επαναφέρουν τις ίδιες έννοιες—ανάλυση δεδομένων και πρόβλεψη.
Συνολικά, όμως, το ChatGPT δίνει πολλές υποσχέσεις για το μέλλον και είναι μια αρκετά εκπληκτική τεχνολογία. Θα βελτιωθεί μόνο καθώς καταναλώνει περισσότερα δεδομένα κατάρτισης, και αυτό περιλαμβάνει γεωργικά δεδομένα.
Για να δοκιμάσω το σύστημα έκανα και εγώ δύο ερωτήσεις στα Αγγλικά. Μπήκα μέσω του Google και δημιούργησα λογαριασμό μέσω του gmail μου. Ερωτήσεις στα Ελληνικά φαίνεται δεν μπορούν να απαντηθούν. Υποθέτω στο μέλλον το σύστημα θα βελτιωθεί.
Ερώτηση: Πώς η γεωργία ακριβείας επηρεάζει τη βιωσιμότητα (sustainability) της γεωργίας
Η γεωργία ακριβείας, είναι μια προηγμένη προσέγγιση στη διαχείριση των χωραφιών που χρησιμοποιεί τεχνολογία, δεδομένα και αναλύσεις για τη βελτιστοποίηση διαφόρων πτυχών της γεωργικής διαδικασίας. Πρωταρχικός στόχος της είναι να ενισχύσει την παραγωγικότητα και την αποδοτικότητα ελαχιστοποιώντας παράλληλα τις αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Η γεωργία ακριβείας μπορεί να έχει σημαντική θετική επίδραση στη βιωσιμότητα με διάφορους τρόπους:
1. Αποδοτικότητα πόρων: Η γεωργία ακριβείας επιτρέπει στους αγρότες να εφαρμόζουν με ακρίβεια εισροές όπως νερό, λιπάσματα, φυτοφάρμακα και σπόρους μόνο όπου και όταν χρειάζονται. Αυτό ελαχιστοποιεί τη σπατάλη και μειώνει την υπερβολική χρήση των πόρων, η οποία με τη σειρά της μειώνει το κόστος παραγωγής και μειώνει την πιθανότητα απορροής θρεπτικών ουσιών και ρύπανσης του νερού.
2. Μειωμένος περιβαλλοντικός αντίκτυπος: Με τη στόχευση των εισροών με μεγαλύτερη ακρίβεια, η γεωργία ακριβείας μπορεί να μειώσει σημαντικά την απελευθέρωση επιβλαβών χημικών ουσιών στο περιβάλλον. Αυτό βοηθά στην προστασία του εδάφους, των υδάτινων συστημάτων και της ποιότητας του αέρα, μετριάζοντας έτσι τις αρνητικές επιπτώσεις της γεωργίας στα οικοσυστήματα.
3. Υγεία του εδάφους: Οι τεχνικές γεωργίας ακριβείας, όπως η εφαρμογή μεταβλητών δόσεων εισροών, λαμβάνουν υπόψη τη μεταβλητότητα του εδάφους μέσα σε ένα χωράφι. Προσαρμόζοντας τις εισροές με βάση τα χαρακτηριστικά του εδάφους, οι αγρότες μπορούν να αποτρέψουν την υποβάθμιση, τη διάβρωση και τη συμπίεση του εδάφους, προάγοντας μακροπρόθεσμα την υγεία και τη γονιμότητα του εδάφους.
4. Εξοικονόμηση νερού: Το νερό είναι ένας πολύτιμος πόρος και η γεωργία ακριβείας βοηθά τους αγρότες να το χρησιμοποιούν πιο αποτελεσματικά. Χρησιμοποιώντας τεχνολογίες όπως αισθητήρες υγρασίας εδάφους, στάγδην άρδευση και τηλεπισκόπηση, οι αγρότες μπορούν να βελτιστοποιήσουν τη χρήση του νερού, ελαχιστοποιώντας τη σπατάλη και μειώνοντας την πίεση στους υδάτινους πόρους.
Συνέχεια στο επόμενο.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass