Φρένο στις επιπτώσεις των πλημμυρών και της ανομβρίας στη Θεσσαλία

*Ποιες προτάσεις κατέθεσε η Επιτροπή Διεκδίκησης Επίλυσης του Υδατικού Προβλήματος *Σύσκεψη χθες στη Λάρισα

Δημοσίευση: 12 Νοε 2023 16:17

«Δυστυχώς οι επισημάνσεις της Ε.Δ.Υ.ΘΕ. (και όχι μόνο) επιβεβαιώθηκαν με τον πιο δραματικό τρόπο. Εκτός από τους κινδύνους πλημμυρών, έντονη είναι η ανησυχία για τα επαναλαμβανόμενα φαινόμενα ανομβρίας και παρατεταμένης ξηρασίας.

Τονίζουμε την ανάγκη ασφάλειας των κατοίκων της Θεσσαλίας από επικείμενες απειλές (ξηρασία, ερημοποίηση, πλημμύρες) αλλά και ορατούς κινδύνους για την ενεργειακή και επισιτιστική ασφάλεια της περιοχής και της χώρας γενικότερα. Γι’ αυτό και επισημάναμε πως παραμένει ως κυρίαρχο θέμα για τη Θεσσαλία η ασφάλεια των κατοίκων από τις δραματικές επιπτώσεις που μπορεί να έχουν στην ζωή τους, στο εισόδημα τους και τελικά στην ίδια την επιβίωση τους στην περιοχή, τα φαινόμενα της έντονης λειψυδρίας, της ανομβρίας και της παρατεταμένης ξηρασίας. Προτείναμε μάλιστα και τη δημιουργία «ισχυρών υδατικών αποθεμάτων που δυστυχώς σήμερα δεν υφίστανται. Ζητούμε από τους κυβερνώντες να μελετήσουν συνολικά και σε βάθος την νέα κατάσταση που δημιουργήθηκε».
Αυτά είναι τα μηνύματα που στάλθηκαν στη σύσκεψη με θέμα το υδατικό πρόβλημα της Θεσσαλίας, υπό το βάρος των εξελίξεων από τις δύο θεομηνίες, που έπληξαν την περιφέρειά μας τον Σεπτέμβρη, που έγινε με πρωτοβουλία της Επιτροπής Διεκδίκησης επίλυσης υδατικού προβλήματος Θεσσαλίας (Ε.Δ.Υ.ΘΕ), στην αίθουσα του ΓΕΩΤΕΕ Κεντρικής Ελλάδας στη Λάρισα.
Στη συνάντηση συμμετείχαν μέλη και φίλοι που στηρίζουν την προσπάθεια της ΕΔΥΘΕ, ενώ παρουσιάστηκε ο απολογισμός των ενεργειών και της δράσης της Επιτροπής.

ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
Το διεκδικητικό πλαίσιο προβλέπει τα εξής: Δημιουργία ταμιευτήρων νερού περιμετρικά του κάμπου, κατασκευή σύγχρονων αρδευτικών δικτύων στην εξυπηρέτηση του στόχου της παραγωγής αγροτικών προϊόντων και επισιτιστικής επάρκειας στη χώρα μας, σε συνδυασμό με την πολιτική «εξοικονόμησης νερού», καθώς και δημιουργία αποθεμάτων νερού, που θα ανατρέψουν την ακραία ανισορροπία στην προσφορά και τη ζήτηση υδάτων στη Θεσσαλία, και τέλος ενίσχυση του υδατικού δυναμικού του Υδατικού Διαμερίσματος Θεσσαλίας, με μεταφορά υδάτων από την λεκάνη Αχελώου, με παράλληλη αξιοποίηση των υδάτων αυτών για παραγωγή Υδροηλεκτρικής Ενέργειας.
Από την Ε.Δ.Υ.ΘΕ. είχε επισημανθεί και η «αφανής οικολογική καταστροφή που συντελείται κατά τις τελευταίες δεκαετίες» καθώς και η ανάγκη για «αποκατάσταση της ισορροπίας στα οικοσυστήματα στη Θεσσαλία που αντιμετωπίζει εμφανώς σοβαρούς κινδύνους ερημοποίησης».
Το θέμα των ελλειμμάτων νερού ανέκαθεν αποτελούσε κορυφαία παθογένεια και απειλή για τον τόπο μας και η συσσώρευση αυτών των ελλειμμάτων (ιδιαίτερα των υπόγειων) συνεχίζεται ασταμάτητα. Για αυτούς τους λόγους επιμένουμε και σήμερα στην «πρόσθετη ενίσχυση του υδατικού δυναμικού της ΛΑΠ Πηνειού από την ΛΑΠ Αχελώου». Με άλλα λόγια η ενίσχυση έρχεται να καλύψει όχι μόνο τις αρδευτικές ανάγκες, αλλά και εκείνες που αφορούν στην περιβαλλοντική προστασία, στην αναβάθμιση των οικοσυστημάτων καθώς και στην προστασία των εδαφών από την απειλή της ερημοποίησης.
Τη θωράκιση της Θεσσαλίας από τις απειλές που δέχεται (πλημμύρες, αποθέματα νερού έναντι της ξηρασίας). Απόλυτα αναγκαία για την ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΗ προστασία η υλοποίηση νέων ταμιευτήρων πολλαπλού σκοπού (Μουζάκι, Πύλη, Σκοπιά Φαρσάλων, Ελασσόνα, Νεοχώρι κα) και παράλληλα πολλά μικρότερα έργα ορεινής υδρονομίας και ανάσχεσης των πλημμυρικών ροών, όπως προτείνονται από διάφορες μελέτες και από το ΣΔΚΠ/Θ.
β. Την οικολογική προστασία και αποκατάσταση των πληττόμενων οικοσυστημάτων της (αποθέματα νερού για κάλυψη του θηριώδους συσσωρευμένου ελλείμματος), μέσω της ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ του υδατικού δυναμικού της λ. Πηνειού (ΥΔ Θεσσαλίας) από την λεκάνη Αχελώου (ΥΔ Δυτικής Στερεάς).
γ. Τη δημιουργία προϋποθέσεων βιώσιμης παραγωγικής αξιοποίησης του υδάτινου δυναμικού της (αρδεύσεις, παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας κλπ.), στη βάση ενός επεξεργασμένου σχεδίου κατευθύνσεων και ανάπτυξης του γεωργοκτηνοτροφικού τομέα, προσαρμοσμένου στις σημερινές συνθήκες και ανάγκες της Θεσσαλίας, οι οποίες με την πρόσφατη καταστροφή έχουν σημαντικά μεταβληθεί.
δ. Την κάλυψη κοινωνικών αναγκών (υδρεύσεις από επιφανειακούς ταμιευτήρες, αναψυχή, τουρισμός κλπ)».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass