«Τα θεσσαλικά κρασιά αξίζουν και θα φτάσουν ψηλά»

* Δηλώνει στην «Ε» ο πρόεδρος της Ενωσης Οινοπαραγωγών Αμπελώνα Θεσσαλίας, «Οίνοι και Αποστάγματα Θεσσαλίας» Γιώργος Λόλας * Επισκέψιμα σήμερα τα Οινοποιεία της Θεσσαλίας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Οινοτουρισμού

Δημοσίευση: 12 Νοε 2023 17:24

Του Κώστα Γκιάστα

«Τα θεσσαλικά κρασιά είναι εξαιρετικά σε ποιότητα και με την κατάλληλη προώθηση θα φτάσουν ψηλά γιατί το αξίζουν» δήλωσε στην «Ε» ο πρόεδρος της Ένωσης Οινοπαραγωγών Αμπελώνα Θεσσαλίας, «Οίνοι και Αποστάγματα Θεσσαλίας» κ. Γιώργος Λόλας, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Οινοτουρισμού, εκφράζοντας την αισιοδοξία του για την πορεία των θεσσαλικών οίνων στην Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό.

«Οι φίλοι του κρασιού μπορούν να επισκεφτούν σήμερα αρκετά από τα οινοποιεία της Θεσσαλίας, που θα είναι ανοιχτά και επισκέψιμα, για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Οινοτουρισμού» σημείωσε ο ίδιος τονίζοντας πως «Είναι μια σημαντική ημέρα για όλους τους φίλους του κρασιού. Γι’ αυτό κι εμείς ως νέα Ένωση συμμετέχουμε σ’ αυτή τη διαδικασία με σκοπό να βοηθήσουμε στο έργο της ανάδειξης των ντόπιων προϊόντων που δεν είναι άλλα από τα κρασιά αλλά και τα αποστάγματα».
Ο κ. Λόλας είναι γεωπόνος, οινολόγος και ιδιοκτήτης του οινοποιείου Ελασσόνας με το όνομα Κτήμα Όλοινος, παράλληλα όμως αγωνιά και για την ανάδειξη όλων των κρασιών της ευρύτερης περιοχής.
«Πριν από δύο χρόνια ιδρύσαμε την Ένωση Οινοπαραγωγών Αμπελώνων Θεσσαλίας, Οίνοι και Αποστάγματα Θεσσαλίας. Είμαστε 25 ενεργά μέλη οινοποιεία και σαν στόχο έχουμε να κάνουμε διάφορες δράσεις» αναφέρει.
Ήδη δημιούργησαν το λογότυπό τους, ετοιμάζουν τον διαδικτυακό τους ιστότοπο και σχεδιάζουν τους δρόμους του κρασιού.
«Είχαμε ξεκινήσει τις συζητήσεις για τη δημιουργία ενός τέτοιου πρότζεκτ με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, όμως τώρα η κατάσταση αλλάζει και θα πρέπει να περιμένουμε λιγάκι για να προχωρήσουμε από εκεί που σταματήσαμε» εξηγεί ο κ. Λόλας, σημειώνοντας πως θα περιλαμβάνονται όλες οι γύρω περιοχές. Σήμερα γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Οινοτουρισμού και τα οινοποιεία των Δρόμων του Κρασιού της Ελλάδας συμμετέχουν στον εορτασμό. Οι επισκέπτες των οινοποιείων θα έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν στις αμπελοοινικές περιοχές, να γνωρίσουν τους οινοπαραγωγούς, να απολαύσουν το τοπίο στους πανέμορφους αμπελώνες, να ξεναγηθούν στους χώρους παραγωγής, ωρίμανσης και παλαίωσης οίνων, να δοκιμάσουν νέες και παλαιωμένες σοδειές, αλλά και να ενημερωθούν για τα φρέσκα κρασιά του φετινού τρύγου που μόλις ολοκληρώθηκε. Οι ενδιαφερόμενοι, από τις 11 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα, έχουν τη δυνατότητα να επισκεφτούν τα οινοποιεία των οινοτουριστικών δικτύων, σε όποιο μέρος της Ελλάδας κι αν βρίσκονται. «Με μεγάλη μας χαρά συμμετέχουμε σ’ αυτή τη γιορτή». Από τα μέλη τους θα είναι ανοιχτά τα παρακάτω οινοποιεία: στην ΠΕ Καρδίτσας: Καραθάνος (Παλιούρι)- Φίλια Γη (Φίλια), στην ΠΕ Λάρισας: Κτήμα Όλοινος (Ελασσόνα), Ντούγκος (Ιτέα Τέμπη), Tζανακούλης (Μεσορράχη), στην ΠΕ Τρικάλων: Κτήμα Θεόπετρα.
Η Ημέρα Οινοτουρισμού θεσμοθετήθηκε το 2009 ως Ευρωπαϊκή Ημέρα Οινοτουρισμού και εορτάζεται κάθε χρόνο τη δεύτερη Κυριακή του Νοεμβρίου. Από το 2019 εορτάζεται σε παγκόσμιο επίπεδο. Στον εορτασμό της «Παγκόσμιας Ημέρας Οινοτουρισμού» συμμετέχουν όλες οι περιφερειακές ενώσεις οινοπαραγωγών της χώρας μας και συγκεκριμένα η Ένωση Οινοπαραγωγών «Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος», η Ένωση Οινοπαραγωγών Θεσσαλίας, η Ένωση Οινοπαραγωγών Κεντρικής Ελλάδας, η Ένωση Οινοπαραγωγών Αμπελώνα Αττικής, η Ένωση Οινοπαραγωγών Αμπελώνα Πελοποννήσου, η Ένωση Οινοποιών Αμπελουργών Νήσων Αιγαίου και το Δίκτυο Οινοποιών Κρήτης.
«Η συγκεκριμένη ημέρα είναι μια θαυμάσια ευκαιρία να μυηθούν στον μαγευτικό κόσμο του κρασιού, να γνωρίσουν τη διαδικασία της οινοπαραγωγής και να δοκιμάσουν εξαιρετικά τοπικά κρασιά» υποστηρίζει και συμπληρώνει πως η περιοχή της Θεσσαλίας έχει αρκετά από αυτά με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.
«Όμως δεν είναι μόνο τα κρασιά καθώς έχουμε και τα διάσημα αποστάγματά μας που κάνουν τη Θεσσαλία να είναι περήφανη γι’ αυτά».  Ο κ. Λόλας εξηγεί πως η ΕΝΟΑΘΕ έχει ως στόχο μια σειρά από δράσεις, ενώ ήδη πολλά από τα μέλη συμμετέχουν σε εκθέσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό.  Πέρυσι στον Μύλο του Παππά στη Λάρισα είχε διοργανωθεί και η 1η Γιορτή Οίνου, η οποία φέτος αναμένεται να επαναληφθεί σε άλλη πόλη της Θεσσαλίας. Εν κατακλείδι στο ερώτημα για το ποια είναι οι συμπεριφορά των Θεσσαλών απέναντι στο κρασί, υποστηρίζει πως «υπάρχει μια τάση από τους νέους να τοποθετούν στις υψηλές θέσεις των προτιμήσεών τους το κρασί και ειδικά να δοκιμάζουν γεύσεις από τον τόπο τους. Αυτό μας δίνει δύναμη να συνεχίζουμε...» καταλήγει.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass