Επίσπευση στήριξης παραγωγών στα παρακάρλια

ΖΗΤΑ Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Κ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΑΑΤ

Δημοσίευση: 16 Νοε 2023 17:30

Επιστολή στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη, με την οποία ζητά την άμεση προκήρυξη Μέτρου στήριξης των πλημμυροπαθών παραγωγών στις παρακάρλιες περιοχές, όπου παραμένει αδύνατη η σπορά των χειμερινών καλλιεργειών, απέστειλε  ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός.

Αναλυτικά, η επιστολή έχει ως εξής: «Κύριε Υπουργέ, όπως γνωρίζετε, αυτήν τη χρονική περίοδο οι Θεσσαλοί αγρότες ξεκίνησαν τις φθινοπωρινές σπορές σιτηρών και ψυχανθών, ενόψει της νέας καλλιεργητικής περιόδου. Δυστυχώς, στην περιοχή των παρακάρλιων, περίπου 150.000-180.000 στρέμματα, οι αγρότες αδυνατούν να σπείρουν και έπαυσαν την καλλιέργειά τους, καθώς τα αγροτεμάχιά τους παραμένουν καλυμμένα με νερό και αναμένουν τις προτάσεις των επιστημόνων για την απομάκρυνση των υδάτων.
Ως Περιφερειακή Αρχή, έγκαιρα κατά την επίσκεψη του κυβερνητικού κλιμακίου στη Λάρισα προτείναμε την προκήρυξη ενός Μέτρου-προγράμματος που θα έχει ως στόχο την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των πλημμυρόπληκτων αγροτών. Είναι επιτακτική ανάγκη η άμεση προκήρυξη του εν λόγω Μέτρου, το οποίο μπορεί να αντιστοιχεί, είτε σε κάποιο άρθρο της Κανονισμού 2115/2021 είτε σε έκτακτο προσωρινό μέτρο στήριξης. Ενδεικτικά ο συγκεκριμένος Κανονισμός αναφέρει σχετικά: ...Τα κράτη-μέλη μπορούν να χορηγούν ενισχύσεις προκειμένου να αποζημιώσουν τους δικαιούχους για το σύνολο ή μέρος των πρόσθετων δαπανών και των διαφυγόντων εισοδημάτων...
Η περίπτωση ενός συγκεκριμένου έκτακτου μέτρου είναι πιθανώς η επικρατέστερη, δεδομένου πως η κλιματική αλλαγή είναι ένα φαινόμενο που παρουσιάστηκε σε όλες τις μεσογειακές ευρωπαϊκές χώρες, με παρόμοια φαινόμενα. Επιπρόσθετα, και ο επίτροπος Γεωργίας Γ. Βοϊτσεχόφσκι ανέφερε την κλιματική αλλαγή ως πρωταρχική απειλή και πως πρέπει να δοθεί η δέουσα σημασία στους τρόπους δημιουργίας αντίστοιχων Μέτρων, στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ 2023-2027. Θυμίζουμε πως ένα τέτοιο έκτακτο μέτρο προκηρύχθηκε στην έκτακτη περίοδο της πανδημίας του Covid και συμπλήρωσε το εισόδημα των αγροτών για τη μείωση της τιμής του λαδιού. Το πρωτόγνωρο φαινόμενο των πλημμμυρών δημιούργησε στην περιοχή της Θεσσαλίας καθεστώς ανωτέρας βίας. Γι’ αυτό δόθηκε και η παράταση στο ΟΣΔΕ, σύμφωνα με τον άρθρο 3 του ΚΑΝ 2116/2021. Προτείνουμε οι αγρότες στις παρακάρλιες πλημμυρισμένες περιοχές, που δηλώνουν και λαμβάνουν τα δικαιώματα βασικής ενίσχυσης, να συμπληρώνουν από το παραπάνω Μέτρο, το χαμένο εισόδημα από την αδυναμία καλλιέργειας. Κρίνεται, επίσης, σκόπιμο να προστατευτεί ο πραγματικός καλλιεργητής. Συνεπώς, επιλέξιμοι για το Μέτρο πρέπει να είναι αυτοί που καλλιέργησαν την περίοδο του συμβάντος, άρα οι έχοντες τα αγροτεμάχια δηλωμένα στο ΟΣΔΕ του 2023. Επίσης, για τις περιοχές που δεν υπάρχουν νερά, αλλά έχει γίνει καταστροφή των χωραφιών, προτείνεται ένα νέο οικολογικό σχήμα, που να προστίθεται στο εισόδημα των Θεσσαλών αγροτών. Το νέο αυτό οικολογικό σχήμα να προταθεί στην επικείμενη τροποποίηση του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ και να καλύπτει το διαφυγόν εισόδημα των συγκεκριμένων δικαιούχων. Παρακαλούμε για τις δικιές σας ενέργειες που αφορούν στην προκήρυξη του εν λόγω Μέτρου».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass