Ξεκινούν άμεσα έργα στον ΤΟΕΒ Πηνειού

*Για την άρδευση καλλιεργειών *Τι αποφασίστηκε στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού

Δημοσίευση: 19 Νοε 2023 17:31

«Να ξεκινήσουν και να πραγματοποιηθούν έργα, ενεργώντας με τον χαρακτηρισμό του κατεπείγοντος, για προετοιμασία του δικτύου του οργανισμού και την επαναλειτουργία του, την επόμενη αρδευτική περίοδο» αποφάσισε το σώμα της Γενικής Συνέλευσης του Τ.Ο.Ε.Β. Πηνειού, που πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Στη Γενική Συνέλευση προήδρευσε ο Γιώργος Λαδόπουλος, ενώ εισηγήσεις έκαναν ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Πηνειού Δημήτρης Τσιούρης, όπως και τα υπόλοιπα μέλη της διοίκησης του Οργανισμού και ο διευθυντής του, Βασίλης Αραμπατζής. Κατά τη διάρκειά της, το σώμα ζήτησε από την κεντρική εξουσία, τα συναρμόδια Υπουργεία, την Περιφέρεια Θεσσαλίας, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδος, τους ΔΕΗ, ΔΕΔΔΗΕ, ΑΔΜΗΕ και λοιπούς φορείς, να ενεργήσουν άμεσα και να στηρίξουν έμπρακτα τον Οργανισμό, ώστε να δοθεί η δυνατότητα «να ξανανθίσει η περιοχή και ο πρωτογενής τομέας» όπως δήλωσαν. Χαρακτηριστικά ειπώθηκε ότι: «Ο Τ.Ο.Ε.Β. Πηνειού μπορεί να αρδεύσει 170.000 στρέμματα. Μετά των πρωτόγνωρων για τα χρονικά καιρικών φαινομένων, τα οποία έπληξαν την περιοχή μας, η δυνατότητα άρδευσης περιορίζεται μόλις σε 50.000 στρέμματα. Τα υπόλοιπα στρέμματα βρίσκονται ακόμη κάτω από την επιφάνεια του νερού και είναι μη προσβάσιμα. Για να επιτευχθεί, όμως, η άρδευση των εναπομεινάντων αγροτεμαχίων, πρέπει όλοι οι φορείς να συνδράμουν για την επαναλειτουργία του οργανισμού».
ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
«Ζητούμε για λόγους επιβίωσης, βιοποριστικούς και ψυχολογικούς, με τις επιπτώσεις των κακοκαιριών «Daniel» και «Elias» στην περιοχή μας να είναι ακόμη ορατές» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος κ. Δημήτρης Τσιούρης, απευθυνόμενος προς τους συναρμόδιους φορείς «να μας απαντήσετε υπεύθυνα και τεκμηριωμένα χωρίς υπεκφυγές και ασάφειες, τις ενέργειες τις οποίες προτίθεστε να ακολουθήσετε, καθώς και τη χρονική διάρκεια που απαιτούν αυτές, ώστε η περιοχή των παρακάρλιων χωριών να αποστραγγιστεί πλήρως από την τεράστια ποσότητα νερού που έχει δεχθεί και επικαθίσει στην επιφάνειά της.
Πιο συγκεκριμένα, αγροτικές εκτάσεις των χωριών Ελευθερίου, Δήμητρας, Ναμάτων, Νεοχωρίου (Πλασιάς), Καστρίου, Αμυγδαλής, Καλαμακίου, Νίκης, Αχιλλείου, Μέλισσας, Λοφίσκου, Σωτηρίου και μέρος Μελίας, αλλά και των Στεφανοβικείου, Καναλιών και Ριζόμυλου έχουν μετατραπεί σε μια «Νέα Λίμνη Κάρλα» και τη δεδομένη στιγμή, το ύψος του νερού πάνω από την επιφάνεια της γης να αγγίζει ακόμη και τα 6 μέτρα.
Η έκκλησή μας να βρεθεί άμεσα τρόπος διαφυγής του λιμνάζοντος πλέον νερού είναι η φωνή όλων των κατοίκων των παραπάνω περιοχών που υπομένουν καρτερικά καθημερινά, με ψυχολογικό και οικονομικό κόστος, την έστω και ελάχιστη μείωση της στάθμης νερού.
Το πρόβλημα αυτό επ’ ουδενί δεν πρέπει να θεωρηθεί προσωρινό, αντιθέτως, η αντιμετώπισή του χρήζει εκπόνησης μόνιμου έργου αποστράγγισης και διάνοιξης εξόδου προς το Αιγαίο».
ΤΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΕΡΓΑ
Η διοίκηση του ΤΟΕΒ Πηνειού, με το βλέμμα στην επόμενη μέρα και στην αναγκαιότητα να γίνουν άμεσα έργα, πρότεινε τα εξής: «Ως Διοίκηση προτείνουμε τα εξής έργα τα οποία θα συγκρατήσουν νέους και παλιούς αγρότες στον τόπο μας και θα στηρίξουν την οικονομία σε τοπικό και εθνικό επίπεδο:
-Άμεση απομάκρυνση νερού από τις πλημμυρισμένες εκτάσεις.
-Άμεση εκπόνηση μελέτης μόνιμων έργων αποστράγγισης.
-Άμεση εκπόνηση μελέτης μόνιμου έργου αποστράγγισης και αποδέσμευσης νερού προς το Αιγαίο.
- Άμεση εκπόνηση μελετών άρδευσης κλειστού δικτύου σε όλη την αρδεύσιμη έκταση.
-Περάτωση εργασιών σε συλλεκτήρα Σ3 και Φράγμα Γυρτώνης.
-Καθαρισμός καναλιών - τάφρων.
-Έργα οδοποιίας και εγγειοβελτιωτικά.
-Οικονομική Στήριξη προς τον Τ.Ο.Ε.Β. Πηνειού, ώστε να έχει τη δυνατότητα εκτέλεσης έργων, αλλά και απαλλαγής των αρδευτικών τελών 2023 για τους αρδευτές-μέλη του».
ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΑΠΟ ΤΕΛΗ
Η Συνέλευση έκλεισε με ψηφοφορία, το αποτέλεσμα της οποίας έδωσε με εμφατικό τρόπο στη διοίκηση του ΤΟΕΒ Πηνειού την εξουσιοδότηση να προβεί σε μια σειρά από ενέργειες. Όπως αναφέρθηκε, πρέπει «να ξεκινήσουν και να πραγματοποιηθούν έργα, ενεργώντας με τον χαρακτηρισμό του κατεπείγοντος, για προετοιμασία του δικτύου του οργανισμού και την επαναλειτουργία του την επόμενη αρδευτική περίοδο». Σημειώνεται, όμως, ότι βασική προϋπόθεση για να υπάρχει επόμενη αρδευτική περίοδος αποτελεί η δημιουργία έργων διασφάλισης αποφυγής ροής του νερού, στα ήδη πλημμυρισμένα αγροτεμάχια, αφού οι πληγές στα χωριά που χτυπήθηκαν από την κακοκαιρία είναι ακόμη ανοιχτές.
Μάλιστα, η Διοίκηση προτρέπει και προειδοποιεί τους παραγωγούς που τα αγροτεμάχιά τους βρίσκονται σε απομακρυσμένο σημείο, να εστιάσουν σε άλλες μη ποτιστικές καλλιέργειες, αφού η παροχή νερού κρίνεται ιδιαιτέρως αμφίβολη.
Θα κατατεθεί φάκελος στα αρμόδια Υπουργεία με τα έξοδα που θα πραγματοποιήσει ο οργανισμός για την επαναλειτουργία του στις εκτάσεις που θεωρείται ότι μπορούν να καλλιεργηθούν και να ποτιστούν την ερχόμενη άνοιξη, αλλά και τις εκτιμήσεις ζημιάς του δικτύου που βρίσκεται κάτω από το νερό, με σκοπό την αίτηση χρηματικής αποζημίωσης του οργανισμού.
Στην περίπτωση δε ικανής χρηματικής αποζημίωσης του Τ.Ο.Ε.Β. Πηνειού, θα τεθεί ως θέμα στην τακτική Γενική Συνέλευση του Οργανισμού η απαλλαγή αρδευτικών τελών 2023 από τους αρδευτές-μέλη αυτού ως μέτρο αλληλεγγύης και συναδελφικότητας.
Αποφασίστηκε δε να κατατεθεί ψήφισμα σε όλα τα συναρμόδια Υπουργεία, όπως και στους αρμόδιους φορείς.
Θανάσης Αραμπατζής

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass