Στους δρόμους οι αγρότες των παρακάρλιων χωριών

* ΒΓΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΤΑ ΤΡΑΚΤΕΡ ΣΤΟΝ ΠΛΑΤΥΚΑΜΠΟ * ΖΗΤΟΥΝ ΑΜΕΣΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑ * ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ Δ. ΚΟΥΡΕΤΑ ΓΙΑ ΔΙΑΦΥΓΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΜΕ ΣΗΡΑΓΓΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

Δημοσίευση: 13 Δεκ 2023 13:20

Της Νατάσας Πολυγένη
Ανάβουν τις μηχανές των τρακτέρ οι αγρότες των παρακάρλιων χωριών σήμερα Τετάρτη και κατευθύνονται στον κόμβο του Πλατυκάμπου.

Το αγωνιστικό ραντεβού είναι για τις 12 το μεσημέρι και ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας και μέλος της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων Ρίζος Μαρούδας απεύθυνε χθες, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, ανοιχτό κάλεσμα για μαζική συμμετοχή των αγροτών, αλλά και συμπαράστασης του κόσμου.
«Καλούμε όλους τους αγρότες που τα χωράφια τους βρίσκονται κάτω από το νερό, αυτούς που χάσανε παραγωγή, αυτούς που δεν θα καλλιεργήσουν τα επόμενα χρόνια να διεκδικήσουν λύσεις στα ζητήματα επιβίωσης. Τα επόμενα χρόνια δεν θα υπάρχουν ούτε χωριά, ούτε αγρότες αν δεν ληφθούν κατάλληλα μέτρα και δεν γίνουν έργα για την αποστράγγιση του νερού από την πρώην λίμνη Κάρλα. Ο εύφορος θεσσαλικός κάμπος, θέλουμε να παραμείνει κάμπος και να μη γίνει λιμνοθάλασσα. Θέλουμε καλλιέργειες και όχι ιχθυοκαλλιέργειες. Ζητάμε μέριμνα για την αναπλήρωση του εισοδήματος και για τα επόμενα χρόνια. Να υπάρχουν δίκαιες αποζημιώσεις στο ύψος της πραγματικής ζημιάς και όχι της ασφαλιστικής αξίας που καθορίζει ο ΕΛΓΑ και δεν καλύπτουν ούτε το κόστος παραγωγής και μέτρα ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας, αποκατάστασης των ζημιών και αντιπλημμυρικής θωράκισης. Είμαστε μια ανοχύρωτη περιοχή. Με την αποφασιστική μας συμμετοχή θα στείλουμε ξεκάθαρο μήνυμα στην κυβέρνηση και στους φορείς της Θεσσαλίας ότι πρέπει να μας συμπαρασταθούν. Το αγροτικό εισόδημα στη Θεσσαλία καθορίζει την οικονομική και κοινωνική ζωή ολόκληρης της Θεσσαλίας».
Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σωτηρίου Άγγελος Τζιαμαλής εξέφρασε την αγωνία για το πότε θα μπορέσουν και πάλι οι αγρότες των παρακάρλιων να επιστρέψουν στη γη τους και μετέφερε το αίτημα των αγροτών, πολιτεία, φορείς και κυβέρνηση να υιοθετήσουν την πρόταση του νέου εκλεγμένου περιφερειάρχη Δημήτρη Κουρέτα για κατασκευή σήραγγας προς το Αιγαίο, που θα θωρακίσει αντιπλημμυρικά τη Θεσσαλία. Χαρακτηριστικά σημείωσε «Τρεις μήνες μετά τη θεομηνία Ντάνιελ και 180.000 στρέμματα στα παρακάρλια βρίσκονται κάτω από το νερό. Δεν γνωρίζουμε αν υπάρχει κάποιο πλάνο για το πώς θα φύγουν τα νερά. Περιμένουμε το σχέδιο των Ολλανδών τον Φεβρουάριο. Ζητούμε από την πολιτεία και την κυβέρνηση να στηρίξει την πρόταση της νέας περιφερειακής αρχής του Δημήτρη Κουρέτα για σήραγγα προς το Αιγαίο ώστε να εξασφαλίσει τη θωράκιση της Θεσσαλίας από πλημμυρικά φαινόμενα τα επόμενα χρόνια, να γυρίσουμε πίσω στις καλλιέργειες χωρίς να χρειαστεί να γίνει αναδιάρθρωση καλλιεργειών, να συνεχίσουμε να επενδύουμε στη γη μας, στον εξοπλισμό μας και να επανέλθουμε στην κανονικότητα. Ιδιαίτερη μέριμνα για τα παρακάρλια δεν υπήρξε. Αυτή τη στιγμή για τις δενδροκαλλιέργειες που βρίσκονται κάτω από το νερό 3 μήνες τώρα, δεν έχει ανακοινωθεί κάποιο ποσό προκαταβολής ή τελικής αποζημίωσης. Υπάρχουν οικογένειες ότι δεν έχουν λάβει ούτε 1 ευρώ. Η ανακοίνωση του Υπουργού ότι θα κατατεθούν 26 εκατομμύρια πριν από τα Χριστούγεννα δεν περιλαμβάνει καμία άλλη δενδροκαλλιέργεια πέρα της αμυγδαλιάς. Δεν θέλουμε να εγκαταλείψουμε τον τόπο μας».
Ο Γιάννης Μπακαλόπουλος δημοτικός σύμβουλος Κιλελέρ, αγρότης και πλημμυροπαθής έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου ότι τα πλημμυρικά φαινόμενα να επαναληφθούν μέσα στο χειμώνα, μίλησε για λάθη, παραβλέψεις και αστοχίες που θα πρέπει άμεσα να αποκατασταθούν και τόνισε ότι πλέον δεν υπάρχει χρόνος για άλλες συσκέψεις και συζητήσεις αλλά χρειάζονται έργα. «Τρεις μήνες μετά και δεν έχει γίνει τίποτα. Στο τέλος όλοι εμείς οι παρακάρλιοι αγρότες αντί να ψάχνουμε χωράφια θα ψάχνουμε κλινικές. Θέλουμε σαφείς απαντήσεις και χρονοδιαγράμματα. Πότε θα φύγει το νερό, πότε θα δοθούν οι αποζημιώσεις, πότε θα επιστρέψουμε στις καλλιέργειές μας. Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια. Η μεγαλύτερη γιορτή θα γίνει στον Πλατύκαμπο. Και τις γιορτές εκεί θα τις περάσουμε για να μπορέσουμε να ζήσουμε πάλι στα χωριά μας και να παράγουμε».
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο αγρότης-πλημμυροπαθής από το Καλαμάκι Γιάννης Γαργάλας που διεμήνυσε ότι άλλη ανοχή για λόγια και συσκέψεις δεν υπάρχει «Οι αγρότες απαιτούν έργα και λύσεις με χρονοδιάγραμμα. Πήγαμε σε συναντήσεις και σε συσκέψεις πολλές. Όλο λόγια λόγια. Φτάνει έως εδώ. Έχουμε τη γη μας σκεπασμένη με νερό. Οι περισσότεροι είμαστε άτομα πάνω από 50 χρόνων, θέλουμε να ζήσουμε στο χωριό μας και να συνεχίσουμε να δουλεύουμε στη γη μας καλλιεργήσουμε». Ακόμη αναφέρθηκε στο θέμα των αποζημιώσεων και υπογράμμισε ότι είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις μέχρι να δικαιωθούν «Διεκδικούμε ουσιαστικά μέτρα στήριξης και αποκατάστασης, αποζημιώσεις, αναπλήρωση του εισοδήματός, πραγματική θωράκιση από φυσικές καταστροφές, με την υλοποίηση από το κράτος όλων των απαραίτητων έργων αντιπλημμυρικής προστασίας» κατέληξε. Στη συνέντευξη παραβρέθηκαν πλημμυροπαθείς αγρότες από όλα τα παρακάρλια χωριά.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass