Αγρότες καλούν Κυβέρνηση

*ΗΧΗΡΟ ΜΗΝΥΜΑ ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΕΣΤΕΙΛΑΝ ΧΘΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΛΑΤΥΚΑΜΠΟ *ΖΗΤΟΥΝ ΝΑ ΑΠΟΣΤΡΑΓΓΙΣΤΕΙ ΤΟ ΝΕΡΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΡΛΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΗΣ ΘΩΡΑΚΙΣΗΣ * ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ ΒΡΕΘΗΚΕ ΚΑΙ Ο ΝΕΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΔΗΜ. ΚΟΥΡΕΤΑΣ, ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ

Δημοσίευση: 14 Δεκ 2023 18:00

Του Κώστα Γκιάστα

Στον κόμβο Πλατυκάμπου, χωρίς να διακόψουν την κυκλοφορία, βγήκαν χθες το μεσημέρι δεκάδες τρακτέρ και αγρότες κυρίως από τις παρακάρλιες περιοχές που πλημμύρισαν τους τελευταίους τρεις μήνες και υπέστησαν ανυπολόγιστες ζημιές με σκοπό να διαμαρτυρηθούν.

Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγου νομού Λάρισας και της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων έκαναν την αρχή των κινητοποιήσεων, με στόχο να γίνουν ακόμα περισσότεροι τις επόμενες ημέρες και να αποτελέσει αυτή η κίνησή τους μοχλό πίεσης για να υπάρξει συνάντηση με κυβερνητικό κλιμάκιο, ώστε να δοθούν απαντήσεις για όλα εκείνα που αγωνιούν και παλεύουν. Χθες το απόγευμα μάλιστα πραγματοποιήθηκε η πρώτη σύσκεψη αγροτών, για την οργάνωση των κινητοποιήσεων που θα ακολουθήσουν.
«Χαιρετίζουμε όλους τους συναδέλφους αγρότες από την παρακάρλια περιοχή και όχι μόνο, οι οποίοι βρίσκονται στην περιοχή του Πλατυκάμπου με τα τρακτέρ παλεύοντας για την επιβίωσή τους. Γι’ αυτό είμαστε σήμερα εδώ» σημείωσε στις δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΕΟΑΣΝΛ κ. Ρίζος Μαρούδας και συμπλήρωσε: «Παλεύουμε για να υπάρξει δέσμευση από την κυβέρνηση για άμεσο χρονοδιάγραμμα και με την εκτίμηση απαραίτητων έργων, ώστε να αποστραγγιστεί το νερό από την Κάρλα. Πρέπει να υπάρξει αναπλήρωση του εισοδήματος των συναδέλφων τόσο για φέτος όσο και για τα επόμενα χρόνια.
Αυτό γιατί δεν θα καλλιεργήσουν τα επόμενα χρόνια και δεν θέλουμε να μείνουν άνεργοι. Να υπάρξουν μέτρα ώστε ο κάμπος της Θεσσαλίας να παραμείνει εύφορος και να μην γίνει λιμνοθάλασσα. Βεβαίως ζητάμε αποζημιώσεις στο ύψος της πραγματικής ζημιάς που έχει υποστεί η Θεσσαλία και είναι συντριπτική τόσο στο φυτικό όσο και στο ζωικό κεφάλαιο».
Επίσης πρόσθεσε πως «σίγουρα θέλουμε και έργα αποκατάστασης και αντιπλημμυρικής θωράκισης. Καλούμε όλους τους συναδέλφους να ενισχύσουν αυτήν την κινητοποίηση. Τους καλούμε να την ενισχύσουν και με άλλα τρακτέρ, για να φανεί παντού και να στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα ανυποχώρητου αγώνα και ενότητάς μας αλλά και της αποφασιστικότητάς μας να παραμείνουμε στα χωριά μας και στα χωράφια μας».
Καλωσορίζοντας τους αγρότες στην περιοχή του Δήμου Κιλελέρ, στον οποίο είναι εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος, ο πλημμυροπαθής αγρότης κ. Γιάννης Μπακαλόπουλος στάθηκε στο γεγονός πως οι αγρότες που έχουν πάθει ζημιά από τις πλημμύρες, είναι στον δρόμο. Παρουσίασε τα αιτήματά τους, σημειώνοντας πως απαιτούν συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και συνάντηση με κυβερνητικό κλιμάκιο άμεσα, για να μπορεί να υπάρξει ουσιαστική και εποικοδομητική συζήτηση.
Μάλιστα διευκρίνισε πως οι αγρότες του Δήμου Κιλελέρ είναι εκείνοι που έχουν πάθει τη μεγαλύτερη ζημιά σε έκταση από τις πλημμύρες.
Αντίστοιχα σε δηλώσεις του και ο αγρότης κ. Νίκος Ορφανιώτης από τον Κυπάρισσο ανέφερε πως «το νερό έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα. Σε κάποια σημεία έχει δημιουργήσει ρήγματα, χαντάκια και αλλού έχει μπαζώσει. Το μισό έδαφος είναι γόνιμο και το άλλο όχι».
Σε ερώτηση για το αν μπορούν οι παραγωγοί να δώσουν μια λύση από μόνοι τους είπε πως «οι παραγωγοί με δικά τους χρήματα δεν έχουν την ικανότητα να ανατρέψουν την κατάσταση μόνοι τους. Δοκιμάσαμε σε ένα χωράφι με ένα χωματουργικό μηχάνημα και έχει ένα μέτρο μπάζα. Δηλαδή μπορεί να χρειάζεται για κάθε χωράφι 4 με 6 χιλιάδες ευρώ για να γίνει γόνιμο. Δεν μπορούνε οι παραγωγοί. Και φέτος που έσπειραν, το έκαναν επιλεκτικά, σε κάποια σημεία» κατέληξε περιγράφοντας την κατάσταση με μελανά χρώματα.
ΠΑΡΩΝ ΚΑΙ Ο ΚΟΥΡΕΤΑΣ
- Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ
Στον χώρο της κινητοποίησης βρέθηκε και ο νέος εκλεγμένος περιφερειάρχης κ. Δημήτρης Κουρέτας που σημείωσε πως η πρόταση για την Κάρλα, που περιλαμβάνει διεύρυνση της λίμνης και κανάλι προς το Καμάρι για διοχέτευση νερού είναι ρεαλιστική και δίνει προοπτική για να μείνουν εδώ οι άνθρωποι. Σχολίασε μάλιστα πως δείχνει να αποκτά αποδοχή η πρόταση.
«Η πρόταση αυτή που έχουμε καταθέσει εδώ και δύο εβδομάδες έχει λογική και οδηγεί σε βιωσιμότητα. Έχει δύο κομμάτια. Το ένα σχετίζεται με το αρδευτικό έλλειμμα και το άλλο με τη λίμνη Κάρλα.
Εμείς προτείνουμε να μεγαλώσει λίγο η Κάρλα, σε εκτάσεις που είναι βασικά του Δημοσίου και να γίνει το κανάλι το οποίο θα βγαίνει στο Αιγαίο και θα αποτρέπει οποιαδήποτε άλλη περίπτωση πλημμύρας στο μέλλον και να αρχίσουν οι άνθρωποι να έχουν μια εμπιστοσύνη για να ξαναξεκινήσουν τις ζωές τους εδώ. Αν δεν υπάρξει μια τέτοια προσέγγιση υπάρχουν δύο λύσεις» σημείωσε ο κ. Κουρέτας και εξήγησε:
«Η μια λύση είναι να γίνει κανείς ψαράς και η άλλη είναι να συνεχίσει τη ζωή του κάπου αλλού. Εγώ δεν δέχομαι ούτε το ένα, ούτε το άλλο. Εγώ είμαι της άποψης να μείνουν εδώ οι άνθρωποι να συνεχίσουν τις ζωές τους και να συνεχίσουν να καλλιεργούν. Να προστατευτούν και να μπορέσουν να είναι πιο ασφαλείς. Αυτό είναι το πιο λογικό σενάριο και έχει μια βιωσιμότητα. Γιατί δεν είναι εύκολο να μιλάμε για σενάριο που περιλαμβάνει κλείσιμο και αλλαγή πλεύσης μεγάλης μερίδας αγροτών.
Αν μιλούσαμε για την περίπτωση όπως της Εύβοιας, που τους έδωσαν κάποια ποσά για 7 χρόνια, σε 500 άτομα, θα λέγαμε εντάξει. Εδώ μιλάμε για 10.000 κόσμου».
Ο νέος περιφερειάρχης είπε πως οι αγρότες θα μπορούν να καλλιεργούν μετά από δύο χρόνια περίπου από την αποστράγγιση.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass