Η Θεσσαλία «χάνει» στρέμματα βαμβακιού

ΜΕΙΩΜΕΝΟ ΚΑΤΑ 30% ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΤΗ ΝΕΑ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ

Δημοσίευση: 21 Δεκ 2023 15:44

ΦΑΡΣΑΛΑ (Γραφείο «Ε»)
Του Γ. Γκαντέλου
Μεγάλη αναμένεται να είναι η μείωση των στρεμμάτων βάμβακος φέτος στον κάμπο της Θεσσαλίας που αγγίζει το 30%, με την πλειοψηφία των αγροτών να έχει στραφεί σε άλλες καλλιέργειες σύμφωνα με τη ζήτηση σε γεωπονικά γραφεία, όπως τα σιτηρά, το καλαμπόκι, τα όσπρια την βιομηχανική ντομάτα κ.α..

Σε αυτή την αρνητική συγκυρία, μεγάλο ρόλο έπαιξε η φετινή τιμή του προϊόντος που διαμορφώνεται από το Χρηματιστήριο εμπορευμάτων, αλλά και οι τεράστιες ζημιές που έχουν υποστεί εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα στον κάμπο της Θεσσαλίας.
Συγκεκριμένα τα περισσότερα εκκοκκιστήρια πληρώνουν αυτές τις ημέρες τις όποιες παραγωγές συγκομίστηκαν με περίπου στα 56-57 λεπτά/κιλό καθώς «κλείνει» η χρονιά κάνοντας την εκκαθάριση στους αγρότες.
Φέτος δεν έγιναν πράξεις προπωλήσεων βάμβακος καθώς η τιμή του φλέρταρε σχετικά χαμηλά, σε σχέση με τα «χρυσά» συμβόλαια του 1 ευρώ/κιλό του περσινού καλοκαιριού, που και πάλι πολλοί αγρότες δεν εκμεταλλεύτηκαν χάνοντας την ευκαιρία. Πέρυσι, με αυξημένα τα κόστη οι περισσότεροι και χωρίς κάποιο συμβόλαιο πούλησαν περίπου 69 λεπτά/κιλό, τιμή σχετικά μικρή με το υψηλό κόστος παραγωγής σε αγροεφόδια, ενέργεια και καύσιμα που ίσχυαν εκείνη την περίοδο.
Φέτος στη Θεσσαλία και μετά τις πλημμύρες του περασμένου Σεπτεμβρίου πολλά χωράφια δεν είναι κατάλληλα για την καλλιέργεια του βαμβακιού, είτε από φερτά υλικά, είτε από ζημιές που έχουν υποστεί στο έγγειο κεφάλαιο σε γεωτρήσεις, απώλεια λάστιχων ποτίσματος, αλλά και γεωργικού εξοπλισμού.
Επίσης πολλοί ΤΟΕΒ από καιρό έχουν προχωρήσει, στα πλαίσια της ορθής και έγκαιρης ενημέρωσης των μελών τους, για τον προγραμματισμό άρδευσης ενόψει της νέας καλλιεργητικής περιόδου 2023-2024, και μετά το καταστροφικό πέρασμα των πρόσφατων θεομηνιών που άφησαν πίσω τους σοβαρές ζημιές σε αντλητικά συγκροτήματα και αρδευτικά δίκτυα των οργανισμών. Και αυτό γιατί δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμη αν θα υπάρξει κρατική οικονομική αρωγή και ποιο θα είναι το ύψος της, με αποτέλεσμα να έχουν τεθεί σε αναστολή λειτουργίας ορισμένες γεωτρήσεις από τις οποίες αρδεύονται αρκετά στρέμματα στη Θεσσαλία.
Ακόμα πολλοί παραγωγοί περιμένουν να δουν πού τελικά θα διαμορφωθούν οι στρεμματικές αποζημιώσεις από την Πολιτεία, καθώς δεν υπάρχει το απαιτούμενο κεφάλαιο να ξοδέψουν επιπλέον χρήμα για τη νέα χρονιά με πολλούς από αυτούς φέτος να παίζουν άμυνα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass