Ακριβές οι γαλοπούλες, σταθερό το κοτόπουλο

ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ, ΧΟΙΡΟΤΡΟΦΩΝ ΣΤΗ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ

Δημοσίευση: 21 Δεκ 2023 13:16

Αυξημένη είναι κίνηση που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στα τέσσερα σφαγεία του νομού Λάρισας, λίγο πριν την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, με τις σφαγές αμνοεριφίων να κυμαίνονται περί τις 7.500 ημερησίως.

Εμπορικά η κίνηση σχετίζεται με τις εξαγωγές κυρίως προς Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, ενώ οι τιμές παραγωγού κυμαίνονται αυξημένες κατά 20 λεπτά από πέρυσι. Δηλαδή 7,50€ το κιλό στο αρνί, 8,30- 8,50 ευρώ/κιλό στο κατσίκι.
Σύμφωνα με τον νέο πρόεδρο της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας Δημήτρη Μπαλούκα «και η ελληνική αγορά δείχνει αυξημένο ενδιαφέρουν για την προμήθεια αμνοεριφίων, εξέλιξη που οφείλεται αφενός στην απώλεια ζωικού κεφαλαίου και στις μη φυσιολογικές γέννες που προέκυψαν μετά τις καταστροφικές πλημμύρες του Σεπτεμβρίου, αφετέρου γιατί από τη θεσσαλική αγορά το αρνί και το κατσίκι δεν λείπει από το χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Εύκολα ή δύσκολα τα περισσότερα νοικοκυριά θα προμηθευτούν αρνάκι ή κατσικάκι, έστω και σε μικρές ποσότητες» δηλώνει ο 28χρόνος κτηνοτρόφος από τα Καλύβια Ελασσόνας.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Χοιροτρόφων Ελλάδος Γιάννης Μπούρας εμφανίζεται συγκρατημένα αισιόδοξος, καθώς μιλάει για «μία καλή ψυχολογία που επικρατεί στην αγορά. Μπορεί από τις πρόσφατες πλημμύρες να καταστράφηκε μία μεγάλη χοιροτροφική μονάδα στην Καρδίτσα και κάποιες άλλες να σημείωσαν απώλειες, ωστόσο υπήρχε μεγάλη προσφορά γενικά όλη τη χρονιά από τους παραγωγούς. Επίσης το χοιρινό προτιμάται από τα περισσότερα ελληνικά νοικοκυριά για το εορταστικό τραπέζι». Αυτή τη στιγμή η τιμή παραγωγού κυμαίνεται στα 2,10- 2,20€ το κιλό, ενώ μία μικρή αύξηση που μπορεί να παρατηρηθεί ενόψει των γιορτών θα αποτελέσει σημαντική οικονομική ανάσα για τον κλάδο, δίχως όμως να λύσει τα οξυμένα οικονομικά προβλήματα.
Ο Λαρισαίος παραγωγός πουλερικών, αλλά και κτηνοτρόφος Γιώργος Ζιώγας, αναφέρει ότι «η αγορά, ενόψει των γιορτών παραμένει μουδιασμένη, αν και μέρα με τη μέρα η κίνηση αυξάνεται. Στις πλημμύρες χάθηκαν αρκετές γαλοπούλες, με αποτέλεσμα αυτή να είναι ανάρπαστη στην αγορά, άρα ο καταναλωτής θα την αγοράσει λίγο πιο ακριβά από πέρυσι. Στο κοτόπουλο η επάρκεια είναι ικανοποιητική, το ίδιο και η ζήτηση. Ζητούμε από τους καταναλωτές να στηρίξουν τις τοπικές επιχειρήσεις, οι οποίες εκτός των κλασικών προβλημάτων της αγοράς έχουν να αντιμετωπίσουν και τις επιπτώσεις των πλημμυρών».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass