ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΕΦΟΔΙΑ

Δημοσίευση: 01 Ιαν 2024 13:13

Ερευνούν την προοπτική δημιουργίας Τυροκομείου

Λαρισαίοι κτηνοτρόφοι μετά τις εξευτιλιστικές  -όπως λένε- τιμές στο γάλα με 1.50 το κιλό

Επαληθεύτηκαν οι χειρότεροι φόβοι των κτηνοτρόφων για μειωμένες τιμές στο πρόβειο γάλα, καθώς μέσα στις γιορτές τα τιμολόγια που κόπηκαν κυμάνθηκαν στο 1,50-1,55 ευρώ/κιλό, όταν η κόκκινη γραμμή που είχαν θέσει οι παραγωγοί ήταν το 1,65 ευρώ.

Τη δυσάρεστη αυτή είδηση επιβεβαίωσαν με επίσημη καταγγελία τους οι πρώην διοικούντες της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας κ.κ. Ιωάννης Γκουρομπίνος, Κωνσταντίνος Τόπας, Δημήτριος Δόκος, Σωτήρης Μπακαγιάννης, Χρήστος Μπαχτσιβάνος, οι οποίοι αναφέρουν ότι «τα τιμολόγια που έφτασαν στα χέρια συναδέλφων κτηνοτρόφων τις προηγούμενες ημέρες είναι με τιμές 1,50 – 1,55 στο πρόβειο γάλα!
Σύμφωνα με πληροφορίες, Συνεταιρισμός της Ελασσόνας, ο οποίος αρχικά είχε συμφωνήσει για συγκεκριμένες ποσότητες γάλακτος τιμή 1,70 ευρώ/κιλό, προ ημερών συμφώνησε για την πώληση 3000 τόνων με 1,53 με μία βιομηχανία και με μία δεύτερη με 1,5€. Σύμφωνα με το μέλος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας (εκπρόσωπο της ΠΕΚ) Μιχάλη Τζιότζιο «προφανώς απέδωσε η τακτική των τυροκόμων, μέσα στο Φθινόπωρο να μην δώσουν τιμή, αφού πολλοί κτηνοτρόφοι κουράστηκαν, άλλοι δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να περιμένουν και στο τέλος οι περισσότεροι αναγκάστηκαν να δεχτούν τις μειωμένες τιμές».
Τόσο ο πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας Γιάννης Γκουρομπίνος, όσο και ο Μιχάλης Τζιότζιος θέτουν τους τυροκόμους προ των ευθυνών τους για το μέλλον της αιγοπροβατοτροφίας. «Με τέτοιες τιμές και με το ολοένα αυξανόμενο κόστος παραγωγής πολλοί θα αναγκαστούν να φύγουν από το επάγγελμα». Ουσιαστικά το τυροκομείο Χώτος φαίνεται να έχει δώσει την υψηλότερη τιμή (1.70 € το κιλό) στη Θεσσαλία και να εξασφάλισε το γάλα που επιζητούσε από συνεργαζόμενους κτηνοτρόφους, οι οποίοι δεν απέχουν πάνω από 30 km από τη μονάδα του, εξέλιξη που του επέτρεψε να δώσει την υψηλότερη τιμή.
Στο μεταξύ Λαρισαίοι κτηνοτρόφοι απογοητευμένοι από τις χαμηλές τιμές που προσφέρουν οι τυροκόμοι για το γάλα, δηλώνουν στην «ΕτΔ» ότι αναζητούν χρηματοδοτικό εργαλείο για την ίδρυση ομαδικού τυροκομείου, προκειμένου να διοχετεύσουν εκεί τις ποσότητες γάλακτος που παράγουν και να μην τις πουλούν ...κοψοχρονιά.

 

Ενίσχυση αλιέων που επλήγησαν από Daniel

Η προθεσμία για την υποβολή αιτημάτων ενδιαφερομένων

Πρόσκληση για την υποβολή αιτημάτων χορήγησης κρατικής ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (de minimis) από τους πλοιοκτήτες των επαγγελματικών αλιευτικών σκαφών της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Καλούνται οι δυνητικοί δικαιούχοι στο πλαίσιο της εν λόγω πρόσκλησης να υποβάλλουν τα αιτήματα με τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά προς τη Γενική Διεύθυνση Αλιείας του ΥΠ.Α.Α.Τ., μέσω των αρμόδιων Υπηρεσιών Αλιείας των Π.Ε., της Περιφέρειας Θεσσαλίας, όπου τηρείται και ο φάκελος του σκάφους. Ως ημερομηνία αίτησης/δήλωσης νοείται η ημερομηνία πρωτοκόλλησης της αίτησης/δήλωσης στην αρμόδια Υπηρεσία Αλιείας της Π.Ε., της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Στην ιστοσελίδα του ΥΑΤ υπάρχουν τα τηλέφωνα των αρμοδίων υπαλλήλων του Υπουργείου για περαιτέρω βοήθεια ως προς τη διαδικασία.

 

Παράταση για Σχέδια Βελτίωσης και ΑΠΕ

Για πόσο χρόνο σε Θεσσαλία και άλλες περιοχές
που επλήγησαν από θεομηνίες και πυρκαγιές

Με συνέπεια η κυβέρνηση υλοποιεί όλες τις αποφάσεις για τη στήριξη του συνόλου αγροτών και ιδιαίτερα των πληγέντων της Θεσσαλίας με στόχο την αναγέννηση των περιοχών που επλήγησαν από τις θεομηνίες Daniel και Elias, αλλά και τις λοιπές φυσικές καταστροφές που έπληξαν τη χώρα το 2023, τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, αναφερόμενος στην παράταση του χρόνου υλοποίησης των Δράσεων 4.1.1., που αφορά στην «Υλοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στην ανταγωνιστικότητα της εκμετάλλευσης» και 4.1.3 που αφορά στην «Υλοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στη χρήση ΑΠΕ καθώς και στην προστασία του περιβάλλοντος», του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ).
Συγκεκριμένα και για τις δύο Δράσεις που αφορούν σε Σχέδια Βελτίωσης, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης και ο αρμόδιος Υφυπουργός, Διονύσης Σταμενίτης σε συνεργασία με τον Γενικό Γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών, Δημήτρη Παπαγιαννίδη, ανακοινώνουν ότι δίνεται 6μηνη παράταση, ενώ ειδικά για την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τις Περιφερειακές Ενότητες Έβρου, Φθιώτιδας, Εύβοιας και Ρόδου δίνεται 9μηνη παράταση για την ολοκλήρωσή τους. Επιπροσθέτως, στο πλαίσιο της διευκόλυνσης των δικαιούχων της Θεσσαλίας, της Φθιώτιδας, της Εύβοιας, του Έβρου και της Ρόδου, δηλαδή των περιοχών που δοκιμάστηκαν έντονα από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού και τις καταιγίδες Daniel και Elias, προβλέπονται οι εξής διευκολύνσεις:
Α) Σε όλους τους δικαιούχους αυτών των περιοχών, ανεξάρτητα από το αν έχουν υποστεί ζημιές, χορηγείται παράταση 9 μηνών για την ολοκλήρωση των επενδυτικών τους σχεδίων.
Β) Σε όσους δικαιούχους έχουν υποστεί, αθροιστικά, σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50% ως προς το σύνολο της τυπικής απόδοσης εισόδου της εκμετάλλευσης στο μέτρο τις εξής ζημιές: Απώλεια ζωικού κεφαλαίου ή/και φυτικού κεφαλαίου (μόνιμες δενδρώδεις / θαμνώδεις καλλιέργειες) ή/και ολοσχερή καταστροφή θερμοκηπιακών εγκαταστάσεων / προσβάσιμων τολ / ή/και απώλεια της δυναμικότητας των χειμερινών σταβλικών εγκαταστάσεων ή/και απώλεια μελισσοσμηνών. Απώλεια καλλιεργήσιμων εκτάσεων, μισθωμένων ή ιδιόκτητων, λόγω μόνιμης παραμονής υδάτων στις Παρακάρλιες περιοχές ή/και διάβρωσης ή/και επικάθισης φερτών υλικών, δίνεται η δυνατότητα απαλλαγής από τις δεσμεύσεις του μέτρου για λόγους ανωτέρας βίας. Γ) Σε όσους δικαιούχους έχουν υποστεί α) απώλεια της αναμενόμενης φυτικής ή/και ζωικής παραγωγής της εκμετάλλευσης σε ποσοστό άνω του 50% ως προς το σύνολο της τυπικής απόδοσης εισόδου της εκμετάλλευσης στο μέτρο ή β) καταστροφή ιδιόκτητων ή μισθωμένων παγίων της εκμετάλλευσης (φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις, προσβάσιμα τολ, σταβλικές εγκαταστάσεις, κυψέλες) συμπεριλαμβανομένης της απώλειας καλλιεργήσιμων εκτάσεων μισθωμένων ή ιδιόκτητων, λόγω διάβρωσης ή/και επικάθισης φερτών υλικών ή/και παραμονής υδάτων, για χρονικό διάστημα που ξεπερνά τους έξι μήνες, όπως στις Παρακάρλιες περιοχές, σε ποσοστό άνω του 25% ως προς το σύνολο της τυπικής απόδοσης εισόδου της εκμετάλλευσης στο μέτρο. Για τα έτη 2023 και 2024 μπορούν να αιτηθούν την επίτευξη μειωμένης τυπικής απόδοσης σε σχέση με αυτή που οφείλουν να πετύχουν κατά τα έτη αυτά. To ποσοστό της μείωσης δεν μπορεί να υπερβεί το 100% του ποσοστού ζημιάς.
Για τα έτη 2023 και 2024 μπορούν να αιτηθούν την απαλλαγή τους από την υποχρέωση να είναι κατά κύριο επάγγελμα γεωργοί. Ωστόσο για τα ανωτέρω έτη πρέπει να υποβάλουν δήλωση ΟΣΔΕ και να είναι τουλάχιστον κάτοχοι γεωργικής εκμετάλλευσης.
Απαλλάσσονται από την υποχρέωση διατήρησης της βαθμολογίας τους πάνω από το επίπεδο του πρώτου επιλαχόντα στην Περιφέρεια (παρ. 1 του άρθρου 35). Σε κάθε περίπτωση η βαθμολογία τους δεν μπορεί να διαμορφωθεί σε επίπεδο χαμηλότερο της βαθμολογικής βάσης. Δ) Οι δικαιούχοι που έχουν υποστεί καταστροφή σε πάγιο στοιχείο για το οποίο έχει καταβληθεί στον δικαιούχο δημόσια οικονομική ενίσχυση, μπορούν να αιτηθούν με τη διαδικασία του άρθρου 25 την στήριξή του από το παρόν καθεστώς ενισχύσεων χωρίς να υπόκεινται στους περιορισμούς της απλής αντικατάστασης. Οι ενέργειες για την υπαγωγή στις ανωτέρω προβλέψεις περιλαμβάνουν υποβολή σχετικής αίτησης στη ΔΑΟΚ, συνοδευόμενης από πορίσματα των αρμοδίων υπηρεσιών / επιτροπών με τα οποία βεβαιώνονται οι ανωτέρω ζημιές. Για την εφαρμογή όλων των ανωτέρω, στις 24/12 υπογράφηκε η σχετική τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου των δράσεων 4.1.1 και 4.1.3 και ήδη η απόφαση έχει προωθηθεί για δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

 

Δράσεις μείωσης της ρύπανσης νερού

Προδημοσίευση νέας πρόσκλησης διετούς διάρκειας

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης & ο αρμόδιος Υφυπουργός, Διονύσης Σταμενίτης, σε συνεργασία με τον Γενικό Γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών, Δημήτρη Παπαγιαννίδη, εκφράζοντας έμπρακτα τη στήριξή τους στις περιοχές που επλήγησαν από ακραία φαινόμενα, ανακοινώνουν την έκδοση της Προδημοσίευσης για νέα προκήρυξη της δράσης 10.1.04 «Μείωση της ρύπανσης του νερού από γεωργική δραστηριότητα» του Μέτρου 10 του ΠΑΑ 2014-2022.Επιλέξιμες είναι οι κάτωθι πέντε περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί ως ευπρόσβλητες από τη νιτρορύπανση γεωργικής προέλευσης, όπως εμφανίζονται στους χάρτες: Θεσσαλικό Πεδίο, Περιοχή Αλμυρού Μαγνησίας, πεδιάδα Ανατολικά & Δυτικά της λίμνης Βιστωνίδας, περιοχή του ποταμού Έβρου. Η έκδοση της πρόσκλησης αναμένεται εντός του πρώτου τετραμήνου του έτους 2024 και οι δεσμεύσεις των δικαιούχων θα είναι διετούς διάρκειας. Επιπλέον δίνεται η δυνατότητα ετήσιας παράτασης των δεσμεύσεων για τους παραγωγούς που έχουν ενταχθεί στη δράση 10.1.04 στο πλαίσιο της 2ης και 3ης Πρόσκλησης, το έτος 2022, αμέσως μετά τη λήξη των διετών δεσμεύσεων τους, την 15η Φεβρουαρίου 2024, χωρίς να υπάρξει διακοπή. Η υποβολή των αιτήσεων στήριξης για ετήσια παράταση θα γίνει κατόπιν έκδοσης σχετικής Πρόσκλησης. Στο κείμενο της προδημοσίευσης η οποία είναι αναρτημένη στους διαδικτυακούς τόπους του ΥπΑΑΤ www.minagric.gr και του ΠΑΑ www.agrotikianaptixi.gr, περιγράφονται αναλυτικά οι όροι και προϋποθέσεις ένταξης των υποψηφίων δικαιούχων. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης δήλωσε: «Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και η κυβέρνηση, εκφράζουν έμπρακτα τη στήριξή τους σε περιοχές που επλήγησαν από θεομηνίες, ενισχύοντας με κάθε τρόπο και αξιοποιώντας κάθε δυνατό μέσο και πόρο για την αναγέννηση του πρωτογενούς τομέα. Παράλληλα, όμως, φροντίζουμε και για την προστασία του περιβάλλοντος, ενεργοποιώντας δράσεις όπως η 10. 1.04. που αποτελεί μια τονωτική «ένεση» για την αγροτική παραγωγή. Στόχος μας είναι η ανάταξη των συγκεκριμένων περιοχών και η ανάπτυξη της πρωτογενούς παραγωγής να γίνει σωστά και σε ισορροπία με την προστασία του περιβάλλοντος».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass