Μετρούν τις δυνάμεις τους οι αγρότες

ΣΤΟΝ ΚΟΜΒΟ ΠΛΑΤΥΚΑΜΠΟΥ ΑΝΑΜΕΝΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΚΙ ΑΛΛΑ ΤΡΑΚΤΕΡ ΠΡΙΝ ΛΗΦΘΟΥΝ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ *ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

Δημοσίευση: 26 Ιαν 2024 13:00

Μετά την προχθεσινή ένταση που επικράτησε στον κόμβο Πλατυκάμπου, όταν Λαρισαίοι αγρότες στο πλαίσιο των αγροτικών κινητοποιήσεων επιχείρησαν να φτάσουν περπατώντας στον αυτοκινητόδρομο, αλλά ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις δεν τους το επέτρεψαν, η χθεσινή ημέρα ήταν πολύ διαφορετική.

Η ηρεμία ήταν το κυρίαρχο στοιχείο, καθώς όλοι ρίχνουν το βάρος πλέον στην προετοιμασία ενόψει της επόμενης διαμαρτυρίας.
Χθες έφτασαν στο μπλόκο αγρότες από Καστρί, Αμυγδαλή και Καλαμάκι και σήμερα αναμένεται να φτάσουν κι άλλα τρακτέρ από τα παρακάρλια του Δήμου Κιλελέρ.
Η προγραμματισμένη για χθες συνεδρίαση στον κόμβο δεν πραγματοποιήθηκε, καθώς αποφασίστηκε πρώτα να μετρήσουν τις δυνάμεις των τρακτέρ και μόλις έχουν πλήρη εικόνα, τότε να προχωρήσουν σε αποφάσεις κινητοποιήσεων.
Οι αγρότες εκτός από τα διαχρονικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, όπως είναι το αυξημένο κόστος παραγωγής και οι χαμηλές τιμές, φέτος προστέθηκαν και οι ζημιές από τις καταστροφικές πλημμύρες του Σεπτεμβρίου, με τους διαμαρτυρόμενους να ζητούν αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος, έργα προστασίας από πλημμυρικά φαινόμενα και αποκατάσταση της οδοποιίας και των υποδομών που έχουν πληγεί.
Κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας τοποθετήθηκε από τον Πλατύκαμπο ο κ. Γιώργος Καραΐσκος, που είναι μέλος του Δ.Σ. της Διεπαγγελματικής Επιτροπής Βάμβακος και μέλος του Δ.Σ. του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λαρισαίων Αγροτών, λέγοντας ότι: «Θα επιδιώξουμε συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη», καθώς οι υπουργοί «ό,τι ήταν να μας πούνε, μας το είπανε».
Υπογράμμισε πως κάτι τέτοιο θα γίνει μέσω μιας Επιτροπής που θα έχει πανθεσσαλικό χαρακτήρα. Εκτίμησε πως αν δεν υπάρξει λύση στα προβλήματά τους, τότε ενδεχομένως να προχωρήσουν ακόμη και σε αποκλεισμούς.
ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ: ΕΙΜΑΣΤΕ
ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΣΤΟΝ ΔΙΑΛΟΓΟ
Εν τω μεταξύ, σχολιάζοντας τις αγροτικές κινητοποιήσεις ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Λευτέρης Αυγενάκης προέβη στην εξής δήλωση: «Κατανοούμε πλήρως την αγωνία, την ανασφάλεια που οδηγεί πολλούς από τους αγρότες μας στους δρόμους. Οι εικόνες που είδαμε χθες (σ.σ. προχθές) μας θλίβουν όλους, δεν θέλουμε να επαναληφθούν. Ξεκαθαρίζω για πολλοστή φορά ότι είμαστε πραγματικά ανοιχτοί σε διάλογο, δεν κρυφτήκαμε ποτέ, δεν αποποιηθήκαμε των ευθυνών μας, ούτε αποφύγαμε να ασχοληθούμε με θέματα που είναι για πολλά χρόνια στάσιμα. Είμαστε εδώ, είμαστε δίπλα τους.
Η Κυβέρνηση στέκεται στο πλευρό των αγροτών και δεν θα διστάσουμε και να συζητήσουμε και να συγκρουστούμε για να λύσουμε προβλήματα και να αποβάλουμε άγχος, αγωνίες και ανασφάλεια από τους Έλληνες αγρότες.
Οι γεωργοί, οι κτηνοτρόφοι, οι αλιείς, οι μελισσοκόμοι ξέρουν ότι η πόρτα του Υπουργείου είναι ανοιχτή να συζητήσουμε τα πάντα.
Μέσα από τον διάλογο λύνονται προβλήματα και στο τέλος της ημέρας αυτό είναι το βασικό στοιχείο της Δημοκρατίας μας».
ΛΑ.ΣΥ. ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Με ανακοίνωσή τους οι περιφερειακοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Θεσσαλίας δήλωσαν πως βρίσκονται στο πλευρό των βιοπαλαιστών αγροτών στα μπλόκα του αγώνα. «Οι βιοπαλαιστές γεωργοί και κτηνοτρόφοι, όπως και οι εργάτες και οι αυτοαπασχολούμενοι, υποφέρουν όχι από την κακή τους μοίρα, αλλά γιατί έχουν απέναντί τους ένα κράτος, κυβερνήσεις, περιφερειακή και τοπική διοίκηση, που στηρίζουν συνειδητά τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, αφήνοντας τον λαό απροστάτευτο απέναντι στις πλημμύρες, τις πυρκαγιές, τους σεισμούς, που του επιβάλλουν με τους αντιλαϊκούς νόμους και πολιτικές τους, την ακρίβεια, την ανεργία, τη φοροληστεία, το τσάκισμα του εισοδήματος και κάθε δικαιώματός τους, για να αυξάνονται τα υπερκέρδη των λίγων.
Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Θεσσαλίας είναι στο πλευρό των αγωνιζόμενων βιοπαλαιστών γεωργών και κτηνοτρόφων στην πράξη και όχι με κούφια λόγια, όπως κάνουν άλλοι, που στόχο έχουν το σταμάτημα κάθε αγωνιστικής δράσης ενάντια στις βαθιά ταξικές αντιλαϊκές πολιτικές που εφαρμόζονται διαχρονικά από την Ε.Ε., τη σημερινή και όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις, Περιφέρεια και Δήμους, και οξύνθηκαν απότομα μετά τις πλημμύρες. Στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα των Ομοσπονδιών και των Αγροτικών Συλλόγων τους» αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση.
ΚΚΕ
Το ΚΚΕ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία «καταγγέλλει την απρόκλητη επίθεση με χημικά και χειροβομβίδες κρότου λάμψης, που δέχτηκαν από τις δυνάμεις των ΜΑΤ οι βιοπαλαιστές αγρότες της Καρδίτσας, οι οποίοι διαδήλωναν στην Εθνική Οδό, διεκδικώντας άμεσα μέτρα για την επιβίωσή τους, με αποτέλεσμα ένας αγρότης να τραυματιστεί και ένας ακόμα να συλληφθεί».
«Απαιτούμε από την Κυβέρνηση να αποσύρει τώρα τις δυνάμεις καταστολής και να απελευθερωθεί ο συλληφθείς αγρότης» τονίζουν.
Παρέμβαση για το θέμα έκανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θ. Παφίλης στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μ. Χρυσοχοΐδη, τονίζοντας τα εξής: «Το ΚΚΕ βρίσκεται στο πλάι των φτωχών αγροτών και των κτηνοτρόφων που βγαίνουν αυτές τις μέρες με τα τρακτέρ τους στους δρόμους, στηρίζει τα δίκαια αιτήματά τους και θα συμβάλλει με όλες του τις δυνάμεις στον αγώνα που διεξάγουν για αξιοπρεπή ζωή, για να σώσουν τη γη και το εισόδημά τους».
ΚΩΣΤΑΣ ΓΚΙΑΣΤΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass