Στη δικογραφία «Daniel» η μήνυση 300 κατοίκων του Μεγάλου Ευυδρίου

ΣΥΣΧΕΤΙΣΤΗΚΕ ΜΕ ΤΗΝ ΑΥΤΟΠΡΟΣΩΠΗ ΕΡΕΥΝΑ ΠΟΥ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΠΛΗΜΜΕΛΕΙΟΔΙΚΩΝ, ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑΣ ΤΗΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΣ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ, ΓΕΩΡΓΙΑ ΑΔΕΙΛΙΝΗ

Δημοσίευση: 26 Ιαν 2024 18:00

Στην κύρια έρευνα που παρήγγειλε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη, με αφορμή και «τη βιβλική καταστροφή της Θεσσαλίας από την επέλαση της κακοκαιρίας «Daniel»», συμπεριλήφθη και η μήνυση που υπέβαλαν περί τους 300 κατοίκους του Μεγάλου Ευυδρίου.

Ενός από τα χωριά των Φαρσάλων που τον περασμένο Σεπτέμβριο τα πλημμυρικά φαινόμενα κατέστρεψαν καλλιέργειες και σπίτια, το ίδιο χωριό που είχε «πνιγεί» και το 2020 από την κακοκαιρία «Ιανός», φαινόμενα από τα οποία εκείνη την περίοδο έχασε, μάλιστα, τη ζωή της και μια γυναίκα, η οποία εγκλωβίστηκε στο σπίτι της με αποτέλεσμα να πνιγεί.
Ο πρόεδρος Κοινότητας Μεγ. Ευυδρίου Νίκος Γούσιος, υποβάλλοντας τη μήνυση κατά παντός υπευθύνου, σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ είχε υπογραμμίσει πως «έχουμε καταστραφεί δύο φορές μέσα σε τρία χρόνια, συν η τρίτη φορά με την κακοκαιρία «Elias», που πλημμυρίσαμε και ζητάμε να γίνουν τα έργα. Θα πρέπει κάποια στιγμή οι υπεύθυνοι να πληρώσουν, γιατί τα τελευταία χρόνια την πληρώνει ο κόσμος».
Διευκρίνισε, επίσης, ότι «δεν δεχόμαστε έργα βιτρίνας, αλλά θέλουμε ουσιαστικά έργα για να προστατεύσουμε τις κατοικίες μας και τα χωράφια μας», κάνοντας αναλυτικά αναφορά στα έργα που πρέπει να γίνουν στην περιοχή.
ΕΝΤΑΧΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΚΥΡΙΑ ΕΡΕΥΝΑ
Η μήνυση συσχετίστηκε από τον διευθύνοντα την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Λάρισας και διαβιβάστηκε στην Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών, η οποία διενεργεί την αυτοπρόσωπη προκαταρκτική έρευνα στο πλαίσιο της παραγγελίας της κ. Αδειλίνη, προκαταρκτική που βρίσκεται σε εξέλιξη τους τελευταίους μήνες.
Σημειώνεται πως στη μήνυση που υπογράφουν οι 300 κάτοικοι (σ.σ. το μισό χωριό όπως είχε αναφερθεί) του Μεγ. Ευυδρίου γίνεται αναφορά και στα έγγραφα (ψηφίσματα, email) με τα οποία είχαν προειδοποιήσει για την κατάσταση που είχε διαμορφωθεί στην περιοχή μετά και τις πλημμύρες του «Ιανού» το 2020 και για την ανάγκη παράλληλα αντιπλημμυρικών έργων. Έγγραφα τα οποία ο κοινοτάρχης κλήθηκε να προσκομίσει στον διευθύνοντα την Εισαγγελία, προκειμένου να ενταχθούν στη δικογραφία.
ΤΟΝΟΙ ΛΑΣΠΗΣ
Όπως, μεταξύ άλλων, αναφέρεται στη μήνυση των κατοίκων, «το χωριό του Μεγάλου Ευυδρίου κυριολεκτικά πνίγηκε και γέμισε με τόνους λάσπης, διότι ξεχείλισε ο ποταμός Ενιπέας, ο οποίος περνάει από τα χωριά του Βασιλί, του Μεγάλου Ευυδρίου, του Μικρού Ευυδρίου, του οικισμού Πυργάκια και του χωριού της Υπέρειας.
Τα νερά του ποταμού Ενιπέα πλημμύρισαν τους ανωτέρω οικισμούς και χωριά για δεύτερη φορά, την πρώτη φόρα τα χωριά μας «πνίγηκαν» με τη θεομηνία του «Ιανού», συγκεκριμένα λόγω των ακαθάριστων ποταμών και δη του Ενιπέα, των ανοχύρωτων αναχωμάτων, μη λειτουργικών θυροφραγμάτων και το πιο σημαντικό είναι η στένωση της κοίτης του ποταμού.
Δυστυχώς, δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση από οποιοδήποτε πολιτικό πρόσωπο, όλων των βαθμών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του τόπου μας ή υπηρεσιακών παραγόντων των αρμόδιων τοπικών Τεχνικών Υπηρεσιών ή έστω την έκφραση τουλάχιστον μίας συγγνώμης για το «κακό» που συνέβη στον τόπο μας και επειδή πολύ φοβούμαστε ότι θα αρχίσει η γνωστή μετατόπιση ευθυνών, με σκοπό να συγκαλυφθούν οι εγκληματικές παραλείψεις που συνετέλεσαν στη βιβλική αυτή καταστροφή και τελικά να «πέσει το βάρος» αποκλειστικά στο φυσικό φαινόμενο της καταιγίδας, αναγκαζόμαστε να προσφύγουμε ενώπιόν σας, με σκοπό να διερευνηθεί η τέλεση, καθώς και οι υπαίτιοι των παραπάνω καταγγελλόμενων κακουργηματικών πράξεων.
Είναι γεγονός ότι κινήθηκε ο κρατικός μηχανισμός, δίχως να γνωρίζουμε την αποτελεσματικότητα της κινήσεως αυτής, αλλά δυστυχώς περιορίστηκε σε αποφάσεις για λήψη μέτρων ανακούφισης των πληγέντων, αποφεύγοντας να δηλώσουν οι «αρμόδιοι» στους συμπολίτες μας για το ποιος ευθύνεται ή είναι συνυπεύθυνος για τη βιβλική αυτή καταστροφή και να του ζητήσουν την άμεση παραίτησή του.
Η οργή των κατοίκων, ειδικά του Μεγάλου Ευυδρίου, είναι έκδηλη και ήδη παρατηρείται ο συχνά επαναλαμβανόμενος κύκλος, μετά από κάποια καταστροφή: λαϊκή αγανάκτηση, λαϊκά δικαστήρια, μετατόπιση ευθυνών κ.λπ.
Επιπλέον, ο Νικόλαος Γούσιος του Δημητρίου, πρόεδρος της Κοινότητας Μεγάλου Ευυδρίου, συγκάλεσε μια σειρά Κοινοτικών Συμβουλίων, στα οποία τίθεται συνεχώς το θέμα των καθαρισμών του Ποταμού Ενιπέα», πρακτικά των Συμβουλίων που αναφέρονται στη μήνυση.
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass