«Μας πνίξανε, μας κάψανε…»

*ΟΡΓΙΣΜΕΝΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΘΕΣΣΑΛΩΝ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΟΚΙΝΗΤΗ ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Δημοσίευση: 02 Φεβ 2024 13:01

Βάζοντας φωτιά σε ένα ομοίωμα μελισσοκόμου και φωνάζοντας συνθήματα «Mας πνίξανε, μας κάψανε, η μελισσοκομία δεν είναι βιώσιμη», Θεσσαλοί μελισσοκόμοι πραγματοποίησαν μηχανοκίνητη πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο της Λάρισας, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων του κλάδου, έπειτα από σχετική απόφαση που ελήφθη στην απολογιστική συνέλευση του Μελισσοκομικού Συλλόγου Λάρισας.

Τα αγροτικά οχήματα συγκεντρώθηκαν στον χώρο στάθμευσης, έναντι της Σκεπαστής αγοράς στη Νεάπολη, όπου οι εκπρόσωποί τους προχώρησαν σε δηλώσεις, στις οποίες ήταν έντονη η ανησυχία τους για το μέλλον του κλάδου. Ο πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Λάρισας Πέτρος Σαρούδης, μεταξύ άλλων, τόνισε πως: «Έχουμε διαχρονικά θέματα ως μελισσοκόμοι που πρέπει να τα λύσουμε και δεν είναι μεγάλο το κόστος των χρημάτων. Πρέπει να λυθεί κυρίως το ζήτημα των ελληνοποιήσεων. Θα πρέπει για αυτές να πάρει αυστηρότερα μέτρα η Πολιτεία, καθώς υπάρχει δική μας απώλεια εισοδήματος. Χάσαμε μέλισσες από πλημμύρες και φωτιές. Η Λάρισα έχασε 17 χιλιάδες κυψέλες σε όλο τον νομό. Οι αποζημιώσεις που δόθηκαν από τις πλημμύρες είναι ψίχουλα. Ζητούμε να ενταχθούμε στο καθεστώς των επιδοτήσεων της ΚΑΠ και να δοθεί επίδομα επικονίασης».
Ακολούθησε η μηχανοκίνητη πορεία διαμαρτυρίας περιφερειακά και στο κέντρο της Λάρισας, ενώ το υπόμνημα διαμαρτυρίας παραδόθηκε και στον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Δημ. Κουρέτα.
ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ
Στο υπόμνημα αναφέρονται τα παρακάτω αιτήματα:  
Ελληνοποιήσεις: Έχουμε νομοθετικό κενό. Εισάγεται νοθευμένο και φιλτραρισμένο μέλι χωρίς γύρη, κυρίως από την Κίνα και γίνεται χαρμάνι με ελάχιστη ποσότητα ελληνικού μελιού. Λόγω του νομοθετικού κενού πωλείται ως ελληνικό.
Κόστος παραγωγής: Εδώ και δύο χρόνια το αυξημένο κόστος στα καύσιμα και τις πρώτες ύλες έχουν εκτινάξει το κόστος παραγωγής σε σημείο που να μην είναι βιώσιμο το επάγγελμα.
Άρση των περιοριστικών πυροσβεστικών διατάξεων: Υπάρχει Πυροσβεστική διάταξη που κατά τους καλοκαιρινούς μήνες μάς απαγορεύει το άναμμα του καπνιστήριου μετά τις 11 π.μ. στα δάση. Επί της ουσίας μας απαγορεύει την εργασία.
Άρση περιορισμών τοπικών Δασαρχών: Τοπικοί δασάρχες κάνουν παρερμηνεία νόμου κατά το δοκούν, με αποτέλεσμα να βεβαιώνουν πρόστιμο σε μελισσοκόμους και αποκλείοντας έτσι τεράστιες μελισσοπεριοχές (Ν. 6238/1934).
Επιδότηση επικονίασης: Πλήρη ένταξη στην ΚΑΠ και το πρασίνισμα. Η μέλισσα είναι ο κύριος επικονιαστής των φυτών και με αυτή της τη δράση δεσμεύει διοξείδιο του άνθρακα. Για αυτήν τη σπουδαία προσφορά οι μελισσοκόμοι δεν ανταμείβονται.
Αναμόρφωση ΕΛΓΑ και ολική αποζημίωση σε απωλεσθέν ζωικό κεφάλαιο: Η κλιματική κρίση είναι παρούσα με καταστροφικές συνέπειες για τη μελισσοκομία σε αυτό το έτος. Υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στο να ενισχυθούν οι πληγέντες.
Κίνηση μελισσοκομικών φορτηγών στο παράπλευρο οδικό δίκτυο: Οι μελισσοκόμοι χρησιμοποιούν τις παράπλευρες οδούς πολύ συχνά, διότι ξεφορτώνουν μελίσσια σε δύσκολα σημεία. Αυτό γίνεται είτε με φορτίο είτε χωρίς, με αποτέλεσμα να δεχόμαστε κλήσεις τροχαίας.
Να σημειωθεί ότι η κινητοποίηση ολοκληρώθηκε με πορεία προς τον κόμβο του Πλατυκάμπου, όπου τα αυτοκίνητα των μελισσοκόμων σε συμβολική κίνηση παρατάχθηκαν προσωρινά δίπλα στα τρακτέρ των διαμαρτυρόμενων αγροτών.
Στη διαμαρτυρία συμμετείχαν οι Θεσσαλικοί Σύλλογοι: Ελασσόνας, Καρδίτσας, Λάρισας, Μαγνησίας, Τρικκαίων, Τρικκαίων – Φίλων της μέλισσας και Φαρσάλων.
Γ. Ρούστας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass