Στο στόχαστρο των μπλόκων και το ουκρανικό σιτάρι

*ΓΚΡΙΝΙΕΣ ΑΓΡΟΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ ΣΤΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ *ΕΝΙΣΧΥΟΝΤΑΙ ΤΑ ΜΠΛΟΚΑ *ΣΤΟΝ ΧΟΡΟ ΤΩΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΤΟΥ ΔΕΛΤΑ ΠΗΝΕΙΟΥ

Δημοσίευση: 02 Φεβ 2024 8:31

Στη διαμόρφωση ενός κοινού διεκδικητικού πλαισίου, το οποίο θα αποσταλεί στο Μέγαρο Μαξίμου προς επεξεργασία, προχώρησαν οι Συντονιστικές Επιτροπές των μπλόκων, οι οποίες συνεδρίασαν χθες το μεσημέρι και ταυτόχρονα καθόρισαν και τις λεπτομέρειες ανόδου στη Θεσσαλονίκη, όπου θα πραγματοποιηθεί αύριο Σάββατο συλλαλητήριο, με αφορμή την έκθεση Agrotica.

Στη συμπρωτεύουσα θα υπάρξει οργανωμένη μετάβαση των Θεσσαλών αγροτών με ναυλωμένα λεωφορεία, αλλά και Ι.Χ., ενώ σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει συμφωνία της ΕΛ.ΑΣ. με την Οργανωτική Επιτροπή των αγροτών για την είσοδο στην πόλη και παράταξη -πέριξ της έκθεσης- 300 τρακτέρ.
Και χθες το μεσημέρι αγρότες από τον κόμβο του Πλατυκάμπου ανέβηκαν πεζή στον αυτοκινητόδρομο, διακόπτοντας προσωρινά την κυκλοφορία.
ΑΙΧΜΕΣ ΓΙΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σχολιάζοντας την πρόταση της Κομισιόν, η οποία παρουσιάζεται ως θετική εξέλιξη για την αγροτική παραγωγή, καθώς εξαιρεί και φέτος από την υποχρεωτικότητα του μέτρου της αγρανάπαυσης τους παραγωγούς, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πλατυκάμπου Γιάννης Κουκούτσης δήλωσε στην «Ε» τα εξής: Προφανώς είναι μία καλή εξέλιξη, αφού για τρίτη χρονιά οι παραγωγοί θα μπορούν να καλλιεργήσουν εκτάσεις που εκ του κανονισμού της ΚΑΠ έπρεπε να μείνουν ακαλλιέργητες, αλλά δεν λύνει το πρόβλημα. Για μας το μείζον ζήτημα είναι η συμφωνία «farm to fork» και η υποχρέωση να μειώσουμε δραστικά τα φυτοφάρμακα στις καλλιέργειές μας. Αυτό δημιουργεί πολλά προβλήματα, καθώς από τη στιγμή που δεν θα μπορούμε να καταπολεμούμε χημικά τα ζιζάνια, θα αυξηθούν οι εργασίες, άρα και τα εργατικά, ενώ θα μειωθεί και η παραγωγή. Επίσης, υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλους τους Ευρωπαίους αγρότες, με τους οποίους μιλάμε συχνά για την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για περαιτέρω οικονομική ενίσχυση στην Ουκρανία. Δεν φτάνει που έχει πλημμυρίσει η Ευρώπη από ουκρανικό σιτάρι, με αποτέλεσμα το δικό μας (και το ευρωπαϊκό) να μένει απούλητο, συνεχίζουν και διαθέτουν κονδύλια σε έναν πόλεμο αδιέξοδο. Την ίδια στιγμή αφήνουν ακάλυπτη και απροστάτευτη την ευρωπαϊκή παραγωγή» καταλήγει ο γνωστός συνεταιριστής.
ΚΑΛΥΨΗ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ
ΣΕ ΚΑΣΤΑΝΟ-ΑΚΤΙΝΙΔΙΟ
Στους δρόμους βγαίνουν σήμερα Παρασκευή οι παραγωγοί κάστανου και ακτινιδίου του Δέλτα Πηνειού, μετά από απόφαση των Συνεταιρισμών Καρίτσας, Στομίου, Ομολίου και Αμπελακίων. Στις 11:30 π.μ. τα μηχανήματα θα συγκεντρωθούν στο Ομόλιο, ώστε στις 12:00 μ. να αποκλείσουν συμβολικά την κυκλοφορία στον κόμβο Πυργετού (καντίνα Ζάχος). Στην κινητοποίηση θα συμμετέχουν καστανοπαραγωγοί και από τα γύρω χωριά.
Οι καστανοπαραγωγοί διαμαρτύρονται ζητώντας αποζημιώσεις για την απώλεια εισοδήματος από τη μείωση παραγωγής που φτάνει μέχρι και το 70%, λόγω της φαιάς σήψης, σφήκας κι άλλων ασθενειών που ευνοεί η κλιματική κρίση. Οι παραγωγοί ακτινιδίου ζητούν αποζημιώσεις για τις ζημιές που υπέστησαν από τις καταστροφικές πλημμύρες του Σεπτέμβριου, καθώς τα δέντρα τους στέγνωσαν, αφού παρέμειναν για μέρες μέσα στο νερό. Ακόμη, οι παραγωγοί του Δέλτα Πηνειού ζητούν τον καθαρισμό του Πηνειού ποταμού από φερτά υλικά και την κατασκευή έργων αντιπλημμυρικής προστασίας.
*Τέλος, σε κλείσιμο της Παλιάς Εθνικής Βόλου-Λάρισας προχώρησαν χθες το πρωί οι αγρότες της Μαγνησίας με τα τρακτέρ τους στο μπλόκο του Στεφανοβίκειου, κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις και ανταποκρινόμενοι στην απόφαση που ελήφθη στην πανθεσσαλική σύσκεψη στον Παλαμά.
Γ. Ρούστας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass