Αγροτικό μέτωπο και στον κόμβο Πυργετού

ΧΘΕΣ, ΑΠΟ ΚΑΣΤΑΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΕΣ ΑΚΤΙΝΙΔΙΟΥ, ΑΠΟ ΤΟ ΔΕΛΤΑ ΤΟΥ ΠΗΝΕΙΟΥ -ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥΣ

Δημοσίευση: 03 Φεβ 2024 9:11

Για μια σειρά από ζητήματα που σχετίζονται με τις αποζημιώσεις από τις καταστροφές, το κόστος παραγωγής, τον κανονισμό του ΕΛΓΑ κ.ά., διαμαρτυρήθηκαν χθες αγρότες από την ευρύτερη περιοχή του Δέλτα του Πηνειού ποταμού, σε μια δυναμική κάθοδό τους στον κόμβο του Πυργετού.

Πιο συγκεκριμένα, αγρότες από την Καρίτσα, το Στόμιο, το Ομόλιο, την Αιγάνη, τον Πυργετό, τον Παλαιόπυργο και τα Αμπελάκια, που έχουν πληγεί από τις καταστροφικές πλημμύρες του περασμένου Σεπτεμβρίου, προχώρησαν σε κινητοποίηση και σε συμβολικό αποκλεισμό της Εθνικής Οδού, με τα αγροτικά τους οχήματα και τρακτέρ.
Τα αιτήματα που κατέθεσαν χθες είναι τα εξής: «Αναθεώρηση της νέας ΚΑΠ.
Αναπλήρωση του επιδόματος της Πράσινης Ενίσχυσης. Μείωση του κόστους παραγωγής που εκμηδένισε το κέρδος. Μελέτη και κατασκευή της γέφυρας του Παλαιοπύργου και της Αλεξανδρινής. Άμεση έναρξη εργασιών καθαρισμού της κοίτης του Πηνειού και των παραποτάμιων περιοχών από την έξοδο της κοιλάδας των Τεμπών έως το Δέλτα Πηνειού. Εκατοντάδες τόνοι φερτών υλικών και πεσμένα δέντρα έχουν μπαζώσει όλο το μήκος του.
Αποζημίωση άμεσα για τους παραγωγούς κάστανου για τη ζημιά του 2023.
Προώθηση πενταετούς προγράμματος στήριξης των καστανοκαλλιεργητών, όπως έχουν πράξει και τα λοιπά ευρωπαϊκά κράτη, έως ότου επανέλθουν τα δέντρα.
Καταβολή άμεσα αποζημίωσης από τον ΕΛΓΑ σε όσους παραγωγούς ακτινίδιου επλήγησαν από την κακοκαιρία «Daniel» και δεν κατάφεραν να συγκομίσουν τα προϊόντα τους. Το ακτινίδιο δεν έλαβε προκαταβολές και υπάρχουν παραγωγοί που δεν έχουν έσοδα ούτε ένα ευρώ».
Τόνισαν δε, πως: «Πέντε μήνες μετά τις καταστροφικές πλημμύρες οι παραγωγοί περίπου 2.000 στρεμμάτων με ακτινίδια, τα οποία βρίσκονταν έως και 14 ημέρες μέσα στο νερό και τα οποία έχουν ξεραθεί ή εμφανίζουν σημάδια ξήρανσης μέρα με την ημέρα, δεν γνωρίζουν από πού θα αποζημιωθούν με τι ποσό και με ποιο χρονοδιάγραμμα».
Ζητούν: «Να δοθούν προκαταβολές μέσω της κρατικής αρωγής και για το φυτικό κεφάλαιο σε όλους τους αγρότες που υπέστησαν ζημιές ώστε να μπορέσουν να ξαναφυτέψουν τα περιβόλια τους και να μην κινδυνέψει να χαθεί και το 2024.
Αιτούμαστε από τον ΕΛΓΑ δύο αυτοψίες για υπολογισμό της ζημίας στα περιβόλια των ακτινιδίων που έχουν ξεραθεί, μία άμεση και μια οριστική στις αρχές του καλοκαιριού όπου και θα γνωρίζουμε και το τελικό μέγεθος της ζημίας.
Να υπολογιστεί και να καταβληθεί ποσό αναπλήρωσης του χαμένου εισοδήματος για τα χρόνια που απαιτούνται να επιστρέφουν τα περιβόλια σε πλήρη παραγωγή.
Να δοθεί οικονομική στήριξη στους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς και στις Οργανώσεις Παραγωγών που βρίσκονται σε δήμους που έχουν κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την κάλυψη μέρους των λειτουργικών τους εξόδων, καθώς τα έσοδά τους προέρχονται από κρατήσεις - ρους των εσόδων των μελών τους. Οι καταστροφές σε ακτινίδια, κάστανα, μήλα κ.λπ. έχουν εξανεμίσει το εισόδημα των μελών με αποτέλεσμα να δημιουργείται, σοβαρό πρόβλημα και στη λειτουργία των Συνεταιρισμών.
Να έρθει διάταξη σύμφωνα με την οποία να ορίζεται ότι παραγωγός που έχει μηδενικό αγροτικό εισόδημα λόγω ζημιάς το 2023 και εμφανίζει εισόδημα από άλλη πηγή δεν χάνει το κατά Κύριο Επάγγελμα Αγρότη».
Στην κινητοποίηση συμμετείχαν αγρότες από: την Οργάνωση Παραγωγών Καρύτσας, Στομίου, τους «Καρπούς Κισσάβου», τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ομολίου, την Οργάνωση Παραγωγών Αμπελακίων, τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Αιγάνης, Παραγωγοί Τοπικών Κοινοτήτων Πυργετού, Παλαιόπυργου, Κουλούρας και Κρανιάς.
Κ. ΓΚΙΑΣΤΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass