Με εντατικούς ελέγχους θα πατάξουμε τις ελληνοποιήσεις

*Τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΥΠΑΑΤ Γιώργος Στρατάκος μιλώντας στο Πανελλήνιο Συνέδριο Μελισσοκομίας που έγινε χθες στη Λάρισα *Κουρέτας: Μόνη λύση η καθιέρωση σήματος ποιότητας

Δημοσίευση: 04 Μαρ 2024 13:51

Εντατικούς ελέγχους στο μέλι για την αποφυγή ελληνοποιήσεων, δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας για την αποτύπωση της αλυσίδας παραγωγής, εμπορίας και διακίνησης μελιού (και σε πλήρη διασύνδεση με το Εθνικό Ηλεκτρονικό Μελισσοκομικό Μητρώο), αυστηροποίηση των ποινών και των κυρώσεων, Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την αναστροφή της μείωσης των πληθυσμών των επικονιαστών, αύξηση κατά 30% στο τομεακό πρόγραμμα (ύψους 61 εκατ. ευρώ), αλλά και γενναία βοήθεια για τους πληγέντες μελισσοκόμους σε Θεσσαλία και Εβρο -που επλήγησαν από φωτιές και πλημμύρες αντίστοιχα- ανακοίνωσε χθες ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Στρατάκος στο πλαίσιο του Πανελλήνιου Συνεδρίου Μελισσοκομίας που πραγματοποιήθηκε στο Πάρκο Καινοτομίας JOIST.

Στο συνέδριο που διοργάνωσαν ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Λάρισας, σε συνεργασία με τον Μελισσοκομικό Σύλλογο Έβρου «Η Κυψέλη» και υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, το παρών έδωσαν εκατοντάδες μελισσοκόμοι απ’ όλη την Ελλάδα, που διατράνωσαν την αγωνία τους για το αύριο του κλάδου τους.

Το συνέδριο άνοιξε με χαιρετισμούς από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλη Κόκκαλη, τη βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Λίτσα Λιακούλη, εκπρόσωπο του βουλευτή του ΚΚΕ Γιώργο Λαμπρούλη, την εκπρόσωπο της Ελληνικής Λύσης Χριστίνα Κοντογιάννη, τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Οµοσπονδίας Συλλόγων Γεωπόνων Δημήτρη Σοφολόγη και τον πρόεδρο του Μελισσοκομικού Συλλόγου Λάρισας Πέτρο Σαρούδη, με την πρώτη ενότητα να είναι αφιερωμένη στις ελληνοποιήσεις.
Πρώτος ομιλητής ο κ. Στρατάκος που ενημέρωσε τους έμπλεους αγωνίας μελισσοκόμους για τις κινήσεις στήριξης από το Υπουργείο, με τον γενικό να αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «Προτεραιότητα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι η ενίσχυση της οικονομικής αποδοτικότητας των μελισσοκομικών εκμεταλλεύσεων της χώρας, καθώς και η παραγωγή ανταγωνιστικών μελισσοκομικών προϊόντων», ενώ αναφέρθηκε στους τρεις μεγαλύτερους «πονοκεφάλους» των μελισσοκόμων: τις ελληνοποιήσεις, τη χρηματοδότηση των πληγέντων μελισσοκόμων και τα επικονιαστικά φυτά.
ΕΛΛΗΝΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Ο κ. Γιώργος Στρατάκος τόνισε χαρακτηριστικά για τις ελληνοποιήσεις «σε ό,τι αφορά το μείζον ζήτημα των ελληνοποιήσεων, θα γίνουν εντατικότατοι έλεγχοι και στο μέλι. Δεν θα κάνουμε βήμα πίσω στο ζήτημα αυτό. Θα προστατεύσουμε τους Ελληνες παραγωγούς και τους καταναλωτές. …Έχει ολοκληρωθεί η δημιουργία της ψηφιακής πλατφόρμας για την αποτύπωση της αλυσίδας παραγωγής, εμπορίας και διακίνησης μελιού, η οποία είναι σε πλήρη διασύνδεση με το Εθνικό Ηλεκτρονικό Μελισσοκομικό Μητρώο και τα στοιχεία που δηλώνονται σε αυτό, ενώ θα παρέχεται η τεχνική δυνατότητα, για την εποπτεία των εισαγωγών και την παρακολούθηση της αγοράς του μελιού, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στην προστασία και ανάδειξη των ελληνικών μελισσοκομικών προϊόντων. … Αυστηροποίηση των ποινών και των κυρώσεων που σχετίζονται με την παραπλάνηση των καταναλωτών ως προς την προέλευση των τροφίμων, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνεται και το μέλι».
ΕΠΙΚΟΝΙΑΣΗ
Σχετικά με την επικονίαση και την ανταποδοτική ενίσχυση, ο γενικός γραμματέας ανέφερε ότι «μέχρι το 2025 καταρτίζεται Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την αναστροφή της μείωσης των πληθυσμών των επικονιαστών, έως το 2030, και τη σταδιακή αύξηση των πληθυσμών τους μέχρι να επιτευχθούν ικανοποιητικά επίπεδα.
Παράλληλα, έχει θεσπιστεί η πρόβλεψη της δυνατότητας υλοποίησης προγραμμάτων επικονίασης αυτοφυούς ή/και καλλιεργούμενης βλάστησης, οποία στα θα μπορούν να συμμετάσχουν οι μελισσοκόμοι της χώρας».
ΝΤΑΝΙΕΛ ΚΑΙ ΦΩΤΙΕΣ
Για τις χρηματοδοτήσεις ανέφερε ότι «η μελισσοκομία είναι ένας κλάδος που έχει δικό του τομεακό πρόγραμμα που ανέρχεται στα 61 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 30% από το προηγούμενο αντίστοιχο πρόγραμμα για την πενταετία της τρέχουσας ΚΑΠ (2023-2027). Οι απορροφήσεις ανέρχονται στο 95%», ενώ για τους πληγέντες μελισσοκόμους από τον Daniel τόνισε ότι «στο μέτρο 5.2 για την κτηνοτροφία που ανοίγει σήμερα ή αύριο, έχουν ενταχθεί και οι μελισσοκόμοι. Το Μέτρο 5.2 είναι ύψους 45 εκατ. ευρώ και αφορά αντικατάσταση ζωικού κεφαλαίου με αποζημίωση 100% και ανακατασκευή εγκαταστάσεων, σε όσους επλήγησαν από τον Daniel. Και οι μελέτες για την ένταξη στο Μέτρο θα είναι δωρεάν μετά από συμφωνία του ΥΠΑΑΤ με το ΓΕΩΤΕΕ Κεντρικής Ελλάδος».
ΚΟΥΡΕΤΑΣ: ΣΗΜΑ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ
Ακολούθησε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Δημήτρης Κουρέτας που εξέφρασε την αποφασιστικότητα της Περιφέρειας Θεσσαλίας όσο και του ίδιου προσωπικά να καταβάλουν κάθε προσπάθεια ώστε να δοθεί προοπτική στη μελισσοκομία που αποτελεί ένα κομβικό παράγοντα του πρωτογενούς αλλά και του αγροδιατροφικού τομέα. Αφού αναφέρθηκε στα βασικά προβλήματα των παραγωγών με κυρίαρχα το κόστος παραγωγής αλλά και τις ελληνοποιήσεις, τόνισε ότι μόνη λύση αποτελεί η καθιέρωση σήματος ποιότητας.
«Η διεθνοποιημένη αγορά έχει οδηγήσει την πρωτογενή παραγωγή σε μια κατεύθυνση συμπίεσης του κόστους, κυρίως μέσα από πρακτικές μη ασφαλούς παραγωγής και αναζήτησης πρώτων υλών που εξυπηρετούν τη μαζική βιομηχανία τροφίμων. Η Ελλάδα, σαν μια περιοχή πρωτογενούς παραγωγής, δεν μπορεί να ανταγωνιστεί με όρους μαζικής φτηνής, παραγωγής, γιατί το μέγεθός της δεν επιτρέπει τη μετάβαση σε τέτοιου είδους εκμεταλλεύσεις» τόνισε ο Περιφερειάρχης και συμπλήρωσε «Στόχος μας είναι να διαφοροποιήσουμε το ελληνικό μέλι, αναδεικνύοντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του. Το μέλι Πεύκου π.χ. όπως είπε είναι ένα προϊόν με αξιόλογες ιδιότητες και που θα μπορούσε να αποτελεί για τον Έλληνα μελισσοκόμο ό,τι και το ακριβότερο μέλι στον κόσμο, το μέλι Manouka της Νέας Ζηλανδίας». Πρέπει, πρόσθεσε τέλος να σκεφτούμε ως καταναλωτές. Η νοθεία υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει, δεν γίνεται να λειτουργούμε μόνο ως μηχανισμοί ελέγχου».
Θανάσης Αραμπατζής

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass