ΑΓΡΟΤΙΚΑ... ΕΦΟΔΙΑ

Δημοσίευση: 04 Μαρ 2024 12:31

Από τον Γιώργο Ρούστα (roustas@eleftheria.gr)

 

Αντίστροφη μέτρηση για το Σχέδιο των Ολλανδών

Για την αντιπλημμυρική προστασία του κάμπου* Παρουσιάζεται αύριο στο Μαξίμου

* Εκκρεμεί η συνάντηση Μητσοτάκη με αγρότες από Θεσσαλία * Πότε και πώς θα αποζημιωθούν οι πληγέντες παραγωγοί

Στα χέρια της Κυβέρνησης βρίσκεται το master plan (σχέδιο) που εκπόνησε η ολλανδική εταιρεία HVA Ιnternational για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Θεσσαλίας, το οποίο θα παρουσιαστεί επίσημα αύριο Τρίτη 5 Μαρτίου στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου έχει προγραμματιστεί σύσκεψη, παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, και υπουργών της Κυβέρνησης και εκπροσώπων της εταιρείας, με επικεφαλής τον Μιλτιάδη Γκουζιούρη. Αυτό που απομένει να διευκρινιστεί είναι πότε και πού θα γίνει η συνάντηση του Κυρ. Μητσοτάκη με τους Θεσσαλούς αγρότες για την επόμενη μέρα στον πλημμυρισμένο κάμπο.

Αποζημιώσεις παραγωγών
Εν τω μεταξύ το «πράσινο φως» της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένει το ΥΠΑΑΤ για την έγκριση του νεοσύστατου Μέτρου, προϋπολογισμού 40,4 εκατομμυρίων για 2 χρόνια, προκειμένου να προβεί ανακοινώσεις για τα ποσά ανά καλλιέργεια που θα διατεθούν προς ενίσχυση των παραγωγών. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα ενταγμένα στο Μέτρο στρέμματα ανέρχονται σε 120.000 περίπου, μετά την καταγραφή που έγινε στις 10 Οκτωβρίου του 2023 μέσω του Κοπέρνικου, από το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, καταγραφή η οποία προωθήθηκε στον ΟΠΕΚΕΠΕ και αποτελεί την περιοχή εφαρμογής του μέτρου. Άλλωστε, πιθανώς με αυτά τα στοιχεία προχώρησε και ο ΕΛΓΑ στην καταβολή των προκαταβολών ad hoc. Το ελληνικό τεχνικό δελτίο εστάλη στις 31 Ιανουαρίου στην Ε.Ε. και για λόγους ταχύτητας «αντλεί» χρήματα από τον μεταβατικό κανονισμό της ΚΑΠ περιόδου 2021-2022 και ο οποίος βασίζεται στον προϋπάρχοντα Κανονισμό 1305/2013 που ισχύει για τις γεωργοπεριβαλλοντικές ενισχύσεις, όπως συμβαίνει με το πρόγραμμα απονιτροποίησης και βιολογικής γεωργίας. Όσον αφορά τα ποσά που προορίζονται για την οικονομική ενίσχυση των πλημμυρόπληκτων, αυτά σαφώς θα πρέπει να είναι μεγαλύτερα από τα αντίστοιχα όρια του Κανονισμού (π.χ. 90 ευρώ στα δέντρα, 60 ευρώ αρόσιμες καλλιέργειες), καθώς η φιλοσοφία του Μέτρου είναι να αποζημιώσει τους παραγωγούς για το σύνολο των πλημμυρισμένων εκτάσεων και των δεσμεύσεων που έχουν και όχι για το 1/3 που συνήθως εφαρμόζονταν στα γεωργοπεριβαλλοντικά προγράμματα. Επίσης, επειδή πρόκειται για ειδικές συνθήκες επιτρέπει ο Κανονισμός να προσαυξηθούν τα προαναφερθέντα ανώτατα όρια. Στην περιοχή εφαρμογής έχουμε πολύ γόνιμα και αρδευόμενα χωράφια, κατά συνέπεια θα πρέπει να καλυφθεί αντικειμενικά το απολεσθέν εισόδημα. Δικαιούχοι ενίσχυσης από το συγκεκριμένο Μέτρο είναι όσοι υπέβαλαν τα συγκεκριμένα αγροτεμάχια στη δήλωση ΟΣΔΕ του ‘23 (άρα και ενοικιαστές) και η καταβολή αναμένεται να γίνει σε δύο δόσεις, κατά τα πρότυπα της νιτρορύπανσης (70% προκαταβολή - 30% εκκαθάριση).

 

To ΥΠΑΑΤ διευκρινίζει

Σε διευκρίνιση επί των δηλώσεων του υφυπουργού Οικονομικών, κ. Θάνου Πετραλιά, κατά στη σύσκεψη στο ΥΠΑΑΤ για τη Θεσσαλία προέβη το Υπουργείο με ανακοίνωσή του: «O κ. Πετραλιάς είπε ότι για το επόμενο έτος που η καταβολή της επιστροφής του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θα γίνει μόνιμη, θα ακολουθηθεί νέα μέθοδος, όπου το 50% δεν θα δίνεται οριζόντια, αλλά το ποσό θα συνδέεται με την κατανάλωση κάθε αγρότη» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

 

Ευεργετικές για σιτηρά οι πρόσφατες βροχές

Αισιοδοξία και για τις δενδρώδεις καλλιέργειες

Ικανοποίηση σκόρπισαν οι βροχές της περασμένης εβδομάδας στους Θεσσαλούς παραγωγούς, οι οποίοι ανέμεναν με αγωνία να ανοίξουν οι ουρανοί, μετά από μία μακρά περίοδο ανομβρίας. Όπως είναι γνωστό, αρκετοί αγρότες αναγκάστηκαν αποχωρήσουν από τα μπλόκα της προηγούμενες ημέρες, προκειμένου να προλάβουν τις βροχές και να ρίξουν λίπασμα, ενώ προχώρησαν και στους απαραίτητους ψεκασμούς στα σιτηρά για τη φυτοπροστασία. «Αν όλα πάνε καλά, φέτος θα έχουμε πολύ καλές αποδόσεις στα σιτηρά και στα κριθάρια, τα οποία είναι αυξημένα σε σχέση με πέρυσι τουλάχιστον 30%» δηλώνει ο Χρήστος Σιδερόπουλος και προσθέτει τα εξής: «Οι βροχές που έπεσαν και θα πέσουν βοηθούν και τις επικείμενες καλλιεργητικές φροντίδες που θα γίνουν στα χωράφια, όπου θα σπαρθούν βαμβάκι και ντομάτα, τα οποία επίσης χρειάζονται νερό». Καλά είναι τα νέα και για τις δενδρώδεις καλλιέργειες. Σύμφωνα με τον διευθυντή Αγροτικής Οικονομίας Περιφέρειας Θεσσαλίας, Δημήτρη Σταυρίδη, «μπορεί να μην είχαμε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, αλλά είναι θετικό το γεγονός πως δεν είχαμε υψηλές, όπως συνέβη πέρυσι. Τον περασμένο μήνα ως και σήμερα ο υδράργυρος κυμαίνονταν από 0 ως 16-17 βαθμούς, ενώ μετά τις γιορτές έπεσε και στους -5-6 β. Η ιδανική θερμοκρασία για να συμπληρωθούν οι απαιτούμενες ώρες «ύπνου» των δέντρων είναι από 0 έως 10 β. Όσο θα κυμαίνεται ο υδράργυρος σε μονοψήφια νούμερα και δεν ξεπερνά τους 20 βαθμούς θα είμαστε καλά. Επίσης, ο Μάρτης συνηθίζει τα τελευταία χρόνια να είναι κρύος». Στον αντίποδα, δυσοίωνο είναι το μέλλον των παραγωγών, των οποίων τα χωράφια τους είχαν πλημμυρίσει και σήμερα παλεύουν να απομακρύνουν φερτά υλικά και την ύλη (λάσπη). Αν και προχώρησαν, μετ’ εμποδίων και με σημαντική καθυστέρηση σε σπορές, οι προσδοκίες τους για τη φετινή παραγωγή είναι μειωμένες. «Περισσότερο το έκαναν για να μη χάσουν προγράμματα και ενισχύσεις, παρά γιατί περιμένουν την περίοδο της συγκομιδής» δηλώνει χαρακτηριστικά Λαρισαίος γεωπόνος.

 

Το κανάλι του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. στο youtube

Μέχρι την Κυριακή 10 Μαρτίουοι διορθώσεις στο ΟΣΔΕ

Με γνώμονα την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη παροχή βοήθειας προς τους δικαιούχους παραγωγούς, προκειμένου να αντεπεξέλθουν στις αλλαγές που έχει επιφέρει η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, η Διεύθυνση Τεχνικών Ελέγχων του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. προχώρησε στη δημιουργία βοηθητικού υλικού με τη μορφή βίντεο. Θα προβεί δε σε άμεση ενημέρωση των Κέντρων Υποδοχής Δηλώσεων (Κ.Υ.Δ.) και των παραγωγών για τη νέα αυτή δυνατότητα ενημέρωσής τους. Στο πλαίσιο των ελέγχων με παρακολούθηση (monitoring), είναι υποχρεωτική η αποστολή αποδεικτικών στοιχείων από τους ίδιους τους δικαιούχους φωτογραφιών με γεωσήμανση με τη χρήση της εφαρμογή AgriSnap – GR. Έτσι, από την Παρασκευή ο Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. έχει επίσημο κανάλι στο youτube, στο οποίο έχουν αναρτηθεί τα πρώτα δύο βίντεο με αναλυτικές οδηγίες που αφορούν στην εγκατάσταση και παρουσίαση της εφαρμογής AgriSnap – GR, η οποία χρησιμοποιείται για τον σκοπό αυτόν. Αναμένεται η ανάρτηση και άλλου οπτικοακουστικού σχετικού υλικού που αφορά στη λήψη και αποστολή φωτογραφιών με γεωσήμανση. Το επίσημο κανάλι είναι: www.youtube.com/@opekepe.greece. Ταυτόχρονα, ο Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. ανακοινώνει στους δικαιούχους παραγωγούς και στα Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων (ΚΥΔ) ότι το πληροφοριακό σύστημα του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. θα παραμείνει ανοικτό για την υποβολή τροποποιητικών και διορθωτικών δηλώσεων επί των αιτήσεων ΕΑΕ 2023, μέχρι την Κυριακή 10 Μαρτίου 2024. Θυμίζουμε ότι ο Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. άνοιξε, στις 15 Φεβρουαρίου, την πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων για τυχόν τροποποιήσεις και διορθώσεις επί της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης (Ε.Α.Ε.) για το έτος 2023. Επισημαίνεται από τον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. ότι δεν θα δοθεί άλλη παράταση. Πάντως, μετά από αυτήν την παράταση λογικό είναι να πάει πίσω η πληρωμή των Οικολογικά Προγράμματα (Eco Schemes). Το ΥΠΑΑΤ έλεγε ότι θα γίνει μέχρι τον Μάιο (5/5 έχουμε Πάσχα). Τώρα -και με την προϋπόθεση ότι δεν θα δοθεί άλλη παράταση- θα πάει 10 ημέρες αργότερα.
Ακόμη, σήμερα Δευτέρα λήγει η παράταση που δόθηκε και στα Κ.Υ.Δ. που επιθυμούν να διατηρήσουν την πιστοποίησή τους για το έτος αιτήσεων 2024, ώστε να υποβάλουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass