«Δεν ξεμπερδέψατε με τους Θεσσαλούς αγρότες...»

*ΣΤΕΛΝΕΙ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ *ΝΕΑ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤΟ ΚΙΛΕΛΕΡ *ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ *«350.000 ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ ΓΗΣ ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΘΟΥΝ ΦΕΤΟΣ» ΤΟΝΙΣΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΟΑΣΝΛ ΡΙΖΟΣ ΜΑΡΟΥΔΑΣ

Δημοσίευση: 07 Μαρ 2024 17:00

Του Γιώργου Ρούστα

«Την Κυριακή θα τιμήσουμε την επέτειο εξέγερσης του Κιλελέρ, όπως οφείλουμε στους προγόνους μας, αλλά και θα στείλουμε ένα μήνυμα στην Κυβέρνηση ότι δεν ξεμπέρδεψε με τους Θεσσαλούς αγρότες.

Δεν θα φύγουμε από τα χωριά και τα χωράφια μας, αλλά θα διεκδικήσουμε την επιβίωσή μας. Η Κυβέρνηση να αφήσει τα επικοινωνιακά παιχνίδια και να δώσει λύσεις στην πλημμυρισμένη Θεσσαλία». Αυτά δήλωσαν εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Θεσσαλίας χθες σε συνέντευξη Τύπου στο ξενοδοχείο «Μετροπόλ» στη Λάρισα, όπου αναφέρθηκαν τόσο στην κινητοποίηση που οργανώνουν στο Κιλελέρ την ερχόμενη Κυριακή 10 Μαρτίου όσο και στη συνάντησή τους με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου, τη Δευτέρα 11 Μαρτίου.  Μάλιστα, τις επόμενες μέρες οι Θεσσαλοί αγρότες θα εκλέξουν τη 15μελή αντιπροσωπεία, η οποία τη Δευτέρα το πρωί, στις 11 π.μ., θα περάσει το κατώφλι του Μαξίμου.
Πολυπληθής ήταν η παρουσία των αγροτών στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, με τον πρόεδρο της ΕΟΑΣΝΛ, Ρίζο Μαρούδα, να αναφέρεται στα προβλήματα της αγροτιάς.
«Ο κάμπος δεν πρέπει να γίνει λίμνη, αλλά να παραμείνει παραγωγικός. 350.000 στρέμματα γης δεν θα καλλιεργηθούν φέτος. Δεν υπάρχει μέριμνα τι θα γίνει πέρα από τα πλημμυρισμένα της Κάρλας, που είναι 180.000 στρέμματα. Υπάρχουν άλλα 170.000 στρέμματα που δεν θα καλλιεργηθούν, για τα οποία δεν υπάρχει σχέδιο αναπλήρωσης του εισοδήματος.
Υπάρχουν πολλά προβλήματα με τις αποζημιώσεις, χωρίς να έχει ανακοινωθεί το τελικό ποσό. Υπάρχουν περιοχές που δεν έχουν πάρει τίποτε ακόμη. Εμείς διεκδικούμε την επιβίωσή μας. Διεκδικούμε αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για το ‘24, αφού αρκετοί δεν θα μπορέσουν να καλλιεργήσουν. Να αλλάξει ο αναχρονιστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ για τον οποίο μόνο λόγια ακούμε. Να υπάρξουν έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης.
Οι πρόσφατες βροχές έδειξαν ότι ο κίνδυνος για τη Θεσσαλία δεν έχει φύγει. Δυστυχώς, δεν γνωρίζουμε εάν υπάρχει σχέδιο αντιπλημμυρικής θωράκισης. Ελπίζουμε κάποια στιγμή η Κυβέρνηση να μας ενημερώσει για το περίφημο σχέδιο των Ολλανδών».
Σχολιάζοντας τη δήλωση του υπουργού Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, για «τα δημοσιονομικά περιθώρια που δεν υπάρχουν», ο Αγιώτης αγροτοσυνδικαλιστής ανέφερε ότι «όταν η Κυβέρνηση δίνει χρήματα σε εφοπλιστές, όπως με την επιστροφή του ΕΦΚ στο πετρέλαιο ή στο ηλεκτρικό ρεύμα, όπου στα οικιακά τιμολόγια υπάρχουν τιμές με 8,3 λεπτά/KW και στο αγροτικό ρεύμα έδωσε 9,3 λεπτά, φαίνεται ότι χρήματα υπάρχουν. Αρκεί να υπάρχει βούληση και κυβερνητική προτεραιότητα».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΕΟΑΣ Καρδίτσας Κώστας Τζέλας αναφέρθηκε «στο αγροτικό κίνημα το οποίο παραμένει ενωμένο και μετά τις κινητοποιήσεις. Απόδειξη η σημερινή παρουσία στη συνέντευξη Τύπου αγροτών και από τους τέσσερις νομούς της Θεσσαλίας». Ακόμη, επιτέθηκε στην Κυβέρνηση, τονίζοντας ότι «δεν δίνει λύσεις, αλλά αρέσκεται σε επικοινωνιακά παιχνίδια. Δεν είναι μόνο η Κάρλα. Προβλήματα από τις πλημμύρες συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν η Καρδίτσα και τα Τρίκαλα. Κινδυνεύουμε να χάσουμε τη συνδεδεμένη ενίσχυση στο βαμβάκι. Οι κτηνοτρόφοι ακόμη δεν αντικατέστησαν το χαμένο ζωικό κεφάλαιο». Τέλος, ο Γιάννης Κουκούτσης μίλησε για τα πλημμυρισμένα παρακάρλια και υπεραμύνθηκε της ανάγκης κατασκευής σήραγγας, για την αποστράγγιση των νερών, μία λύση μόνιμη για την περιοχή. Αναφέρθηκε και στην υγειονομική βόμβα που υπάρχει στην περιοχή με τα στάσιμα νερά και τα κουνούπια, θυμίζοντας και τον λόγο που αποξηράνθηκε παλιότερα η λίμνη.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass