«Σε 1,5 χρόνο θα αδειάσει το μεγαλύτερο μέρος της Κάρλας»

*ΕΚΤΙΜΑ Ο ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΩΝ ΟΛΛΑΝΔΩΝ ΜΕΛΕΤΗΤΩΝ ΜΙΛΤ. ΓΚΟΥΖΟΥΡΗΣ *«ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΗΡΑΓΓΑ Η ΟΠΟΙΑ ΚΑΤΑΛΗΓΕΙ ΣΤΟΝ ΠΑΓΑΣΗΤΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΝΕΡΟ ΦΕΥΓΕΙ ΜΕ ΣΤΑΘΕΡΗ ΡΟΗ» ΔΗΛΩΣΕ

Δημοσίευση: 07 Μαρ 2024 15:20

«Σε περίπου 1,5 χρόνο εκτιμάται ότι θα έχει φύγει το νερό από το μεγαλύτερο μέρος της Κάρλας», ανέφερε ο Μιλτιάδης Γκουζούρης, CEO της ολλανδικής HVA International, που έχει εκπονήσει το σχέδιο για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Θεσσαλίας.

O διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας αναφέρθηκε, μιλώντας στην ΕΡΤ, στις βασικές πτυχές του «masterplan», που παρουσιάστηκε στον Πρωθυπουργό. Όπως είπε, «η HVA International έχει εκπονήσει μια συνολική μελέτη, ένα masterplan με τις κατευθυντήριες γραμμές πάνω στις οποίες θα πρέπει να κινηθεί η προστασία της περιοχής, η αγροτική παραγωγή, η εύρεση νερού για την άρδευση και η αποφυγή άλλου είδους καταστροφών. Το μεγαλύτερο πρόβλημα για τη Θεσσαλία είναι η ξηρασία και η έλλειψη νερού. Έχουμε σκύψει πάνω από το πρόβλημα για να αποτρέψουμε μια οικολογική καταστροφή» ανέφερε, σημειώνοντας εμφατικά πως ο υδροφόρος ορίζοντας στη Θεσσαλία έχει υποχωρήσει πολύ. Ο κ. Γκουζούρης επισήμανε ότι πιο μεγάλο βάθος της γεώτρησης σημαίνει και μεγαλύτερο κόστος. Παράλληλα, όμως -όπως προειδοποίησε-, θα επιτραπεί σε θαλασσινό νερό να εισέλθει, δηλαδή θα έχουμε αλμύρα, κάτι που δημιουργεί μία καταστροφή, η οποία δεν έχει λύση. «Έτσι και φτάσουμε να έχουμε υφάλμυρο νερό παντού, δεν θα φυτρώνει ούτε τσουκνίδα» δήλωσε. Αναφορικά με την Κάρλα και την αποξήρανσή της στο παρελθόν είπε ότι είχαμε ένα σημείο που κατέληγαν νερά, «δηλαδή ήταν ένας βάλτος, που είχε κουνούπια και διάφορες ασθένειες λόγω αυτών». «Είχε γίνει ένα έργο εξυγίανσης και ήταν πολύ σωστό που έγινε. Μάλιστα, το πρόβλημα ήταν ότι και αυτή η λίμνη που δημιουργήθηκε αρχικά είχε σχεδιαστεί να είναι πιο μεγάλη» συνέχισε. Ερωτηθείς για το πότε μπορεί να φύγει το νερό, ο κ. Γκουζούρης απάντησε πως: «Φεύγει, ήμουν προχθές εκεί, έχει μειωθεί στα 140.000 στρέμματα. Υπάρχει μία σήραγγα, η οποία καταλήγει στον Παγασητικό, έχει μία σταθερή ροή. Ελέγχουμε να μην μπλοκαριστεί αυτή η ροή». Έτσι, όπως εκτίμησε, σε περίπου 1,5 χρόνο θα έχει αδειάσει το μεγαλύτερο μέρος της λίμνης. Αναφερόμενος στο αίτημα των αγροτών για μία σήραγγα, είπε πως «το θέμα δεν είναι να κάνεις μέσα στο σπίτι σου που πλημμυρίζει μία τρύπα για να φεύγουν τα νερά, καθώς το ζητούμενο είναι να μην πλημμυρίζει το σπίτι». «Προσανατολιζόμαστε σε αυτήν την κατεύθυνση, θέλουμε να μην πλημμυρίζει εκείνη η περιοχή κι όχι να έχουμε τακτικά πλημμύρες που θα φεύγουν από μία σήραγγα» υπογράμμισε. Ο ίδιος επισήμανε πως η αρχή πρέπει να γίνει με τα έργα ορεινής υδρονομίας.
Σημειώνεται ότι στο σχέδιο θωράκισης της Θεσσαλίας περιγράφονται, μεταξύ άλλων, δράσεις για ενισχύσεις αναχωμάτων, φραγμάτων, ειδικές προτάσεις, όπως αυτή για την αποφυγή μελλοντικών πλημμυρών στη Λίμνη Κάρλα, την προστασία των πόλεων από νερά σε περιπτώσεις που υπάρχουν έντονα καιρικά φαινόμενα και άλλα. Επίσης, όπως έχει δηλώσει ο κ. Γκουζούρης, περιλαμβάνεται και ένα σχέδιο στρατηγικής για την αγροτική παραγωγή, την κτηνοτροφία και τη σχετική βιομηχανία, ενώ περιέχoνται διάφορα μέτρα και δράσεις που θα ωφελήσουν την περιοχή.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass