AΓΡΟΤΙΚΑ...ΕΦΟΔΙΑ

Δημοσίευση: 11 Μαρ 2024 16:00

Από τον Γιώργο Ρούστα (roustas@eleftheria.gr)

Λιγότερα στρ. βαμβάκι-καλαμπόκι, περισσότερη ντομάτα
* Αναμένεται να καλλιεργηθούν φέτος, λόγω του κατεστραμμένου αρδευτικού δικτύου  *Το πρόγραμμα νιτρορύπανσης και πώς μπορεί να ωφελήσει τους παραγωγούς

Όσο πλησιάζει η περίοδος των εαρινών σπορών, τόσο αυξάνεται η ανησυχία των Θεσσαλών παραγωγών για τις καλλιέργειές τους, καθώς το κατεστραμμένο αρδευτικό δίκτυο από τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου δεν έχει αποκατασταθεί ακόμη, ενώ ο καιρός συνεχίσει να δημιουργεί προβλήματα στην παραγωγή.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι πρόσφατες ισχυρές βροχοπτώσεις στη Δυτική Θεσσαλία και κυρίως στα Τρίκαλα έκαναν πάλι λασπώδη τα επιβαρυμένα -έτσι κι αλλιώς με νερό- χωράφια.
Συνήθως τον Μάρτιο οι σπορές ξεκινούν με το καλαμπόκι και τη μηδική. Στις τάξεις των παραγωγών επικρατεί μία παγωμάρα. Για το καλαμπόκι κανείς δεν εγγυάται μια ομαλή αρδευτική χρονιά, ενώ για τη μηδική η κακή οικονομική κατάσταση των κτηνοτρόφων δημιουργεί ένα σκηνικό αβεβαιότητας ως προς την αποπληρωμή των αγροτών. Ο μεγάλος χαμένος της φετινής χρονιάς είναι το βαμβάκι, οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις του οποίου εκτιμάται ότι θα μειωθούν στο 30%. Απεναντίας η ντομάτα φαίνεται να κερδίζει έδαφος καθώς εγγυάται μία καλή τιμή, ενώ εξυπηρετεί και η συμβολαιακή που εφαρμόζεται ως προς τον υπολογισμό εσόδων-εξόδων.
Ανήσυχος από την αυξητική τάση που εμφανίζει η πρόθεση σποράς στην ντομάτα εμφανίζεται ο πρόεδρος του ΘΕΣΤΟ Χρήστος Σουλιώτης, επισημαίνοντας τον κίνδυνο «η ντομάτα την περίοδο της συγκομιδής να σαπίσει στα χωράφια, λόγω αδυναμίας απορρόφησης της αυξημένης ποσότητας από τα εργοστάσια. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μία μεγάλη παγίδα, καθώς αρκετοί θέλουν να στραφούν στην ντομάτα λόγω συμβολαιακής τιμής και μικρότερου κύκλου εργασιών. Οφείλω όμως να τους χτυπήσω το καμπανάκι του κινδύνου, για τη σοδειά τους, η οποία θα μείνει αμάζευτη!». Σχετικά με το βαμβάκι, ο κ. Σουλιώτης εκτιμά ότι «τελικά η μείωση που ακούγεται θα περιοριστεί και θα συμβάλει προς την κατεύθυνση αυτή το πρόγραμμα της νιτρορύπανσης, το οποίο αναμένεται να προκηρυχθεί αρχές Απριλίου, λίγο πριν ξεκινήσουν οι σπορές. Πρόγραμμα που είναι ικανό να ανακουφίσει οικονομικά τους παραγωγούς».

 

***

Αρχίζει Πρόγραμμα ελέγχου υπολειμμάτων
Με στόχο τη διασφάλιση της υγείας των καταναλωτών

Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας Π.Ε. Λάρισας της Περιφέρειας Θεσσαλίας με γνώμονα τη διασφάλιση της υγείας των καταναλωτών και την παραγωγή ασφαλών γεωργικών προϊόντων ανακοινώνει την έναρξη του Εθνικού Προγράμματος Ελέγχου Υπολειμμάτων Φυτοπροστατευτικών Προϊόντων σε προϊόντα φυτικής προέλευσης του ΥΠ.Α.Α.Τ., για το έτος 2024 στην Π.Ε. Λάρισας.
Το Πρόγραμμα καταρτίζεται από το ΥΠ.Α.Α.Τ. βάσει των κάτωθι κριτηρίων: Τον όγκο της τοπικής παραγωγής διαφόρων αγροτικών προϊόντων φυτικής προέλευσης. Τα αποτελέσματα των ελέγχων προηγούμενων ετών και ιδιαίτερα περιπτώσεων υπερβάσεων των Μέγιστων Ορίων Υπολειμμάτων (MRLs), όπως και της μη ορθολογικής χρήσης φυτοπροστατευτικών προϊόντων. Τον πληθυσμό του Νομού (διότι ο έλεγχος αφορά πρωτίστως στην προστασία του καταναλωτή) ή σε κάποιες περιπτώσεις του συνόλου της Περιφέρειας. Τον αριθμό δειγμάτων για κάθε προϊόν του Εθνικού Προγράμματος, όπως έχει κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Συντονιστική Αρχή (EFSA). Τη συμμετοχή των αγροτικών προϊόντων στη Μεσογειακή Διατροφή. Το είδος των προϊόντων που εισάγονται στα κατά τόπους τελωνεία.
Για το έτος 2024, στην Π.Ε. Λάρισας προβλέπονται τακτικοί και έκτακτοι έλεγχοι σε 43 προϊόντα φυτικής προέλευσης. Οι δειγματοληψίες πραγματοποιούνται από εξουσιοδοτημένους υπαλλήλους της Δ.Α.Ο. Π.Ε. Λάρισας της Περιφέρειας Θεσσαλίας ή ενίοτε σε συνεργασία με συναδέλφους του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βόλου (Π.Κ.Π.Φ.Π. & Φ.Ε. Βόλου) και καλύπτουν όλα τα σημεία συγκέντρωσης, διακίνησης και διάθεσης προϊόντων φυτικής προέλευσης (σούπερ μάρκετ, λαϊκές αγορές, μανάβικα, λαχαναγορές, σημεία συγκέντρωσης, διαλογητήρια/συσκευαστήρια, διακινητές, σημεία λιανικής πώλησης, αποθήκες παραγωγών, τελωνεία κ.ά.), ενώ οι εργαστηριακές αναλύσεις διενεργούνται στο Εργαστήριο Υπολειμμάτων Φυτοπροστατευτικών Προϊόντων του Π.Κ.Π.Φ.Π. & Φ.Ε. Θεσσαλονίκης.
Περιπτώσεις παραβάσεων αποτελούν η υπέρβαση των Μέγιστων Ορίων Υπολειμμάτων (MRLs), η χρήση δραστικής ουσίας, σκευάσματα της οποίας στερούνται άδειας διάθεσης στην αγορά της χώρας μας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως φυτοπροστατευτικά προϊόντα και η χρήση μη επιτρεπόμενης δραστικής ουσίας στην καλλιέργεια που ανιχνεύεται. Στις ανωτέρω περιπτώσεις, για τους παραβάτες προβλέπονται διοικητικές ή/και ποινικές κυρώσεις σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4036/2012 (ΦΕΚ Α’ 8).

 

***

Το χρονοδιάγραμμα πληρωμών του ΟΠΕΚΕΠΕ
Εληξε η προθεσμία διόρθωσης ενιαίας ενίσχυσης 2023

Το χρονοδιάγραμμα πληρωμών του ΟΠΕΚΕΠΕ ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, σε σύσκεψη με κτηνοτρόφους στα Χανιά. Ειδικότερα για τον ΟΠΕΚΕΠΕ ανακοίνωσε: Έληξε χθες Κυριακή η προθεσμία διόρθωσης ενιαίας ενίσχυσης 2023, αλλά έως το Πάσχα θα γίνει η διορθωτική πληρωμή του υπολοίπου των 88 εκατ. της βασικής ενίσχυσης, που δεν είχε απορροφηθεί. Πληρωμή συνδεδεμένων ενισχύσεων εντός του Απριλίου – 245 εκατ. ευρώ. Άνοιγμα αιτήσεων ΟΣΔΕ 2024 εντός του Μαρτίου ώστε να έχουμε χρόνο να γίνουν οι σχετικοί έλεγχοι για να πάμε σε όσο το δυνατόν καλύτερες πληρωμές φέτος. Έχει ανοίξει η πλατφόρμα για διορθώσεις στα Οικολογικά Σχήματα, η πληρωμή των οποίων, ύψους 425 εκατ. ευρώ, αναμένεται να γίνει έως το Πάσχα. Έναρξη των διαδικασιών προκειμένου να αποπληρωθούν οι δικαιούχοι για τα έτη 2014-2019. Έχουμε περιπτώσεις από το 2014 που δεν είχαν πληρωθεί ακόμη και αν είχαν δικαιωθεί σε δικαστήρια. Ξεκίνησε η εκκαθάριση των 16.000 δεσμευμένων ΑΦΜ και αποδέσμευση των νομίμων. Τα υπόλοιπα θα οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη. Σταδιακός έλεγχος και πληρωμή όσων δικαιούχων έχουν προσφύγει και δικαιωθεί από τη Δικαιοσύνη για λάθη στην πληρωμή παρελθόντων ετών.

 

***

Επιδοτούμενη η έξτρα ασφάλιση ΕΛΓΑ για ακαρπία - περονόσπορο
Στο 50% με τροποποίηση της ΚΑΠ

Το νέο Μέτρο «Επιδότησης Ασφαλίστρων» ύψους 222 εκατ. ευρώ εισάγει η τροποποίηση της ΚΑΠ, το οποίο θα χρηματοδοτεί το 50% των ασφαλίστρων των παραγωγών που θέλουν να ασφαλιστούν για κινδύνους εκτός των όσων καλύπτει υποχρεωτικά ο ΕΛΓΑ. Στο μισό θα βγαίνει μετά την επιδότηση η προαιρετική ασφάλιση του ΕΛΓΑ για ακαρπία και περονόσπορο. Πρόκειται για ασφάλιστρα που θα αφορούν: Ομάδα 1: Ασφαλιστική κάλυψη για το φαινόμενο ακαρπίας για την καλλιέργεια της ελιάς. Ομάδα 2: Ασφαλιστική κάλυψη για το φαινόμενο της ακαρπίας και των έμμεσων ζημιών της βροχόπτωσης (φυτοπαθολογικών και γενικά δευτερογενών προσβολών, όπως είναι ο περονόσπορος και άλλες μυκητολογικές προσβολές) για τις καλλιέργειες ροδακινιάς, βερικοκιάς, ακτινιδιάς, κερασιάς, μηλιάς, αχλαδιάς, δαμασκηνιάς.
Ομάδα 3: Ασφαλιστική κάλυψη για τις έμμεσες ζημιές της βροχόπτωσης (φυτοπαθολογικών και γενικά δευτερογενών προσβολών, όπως είναι ο περονόσπορος και άλλες μυκητολογικές προσβολές για τις καλλιέργειες σταφυλιού, πατάτας και ντομάτας). Όλα τα παραπάνω αφορούν την προαιρετική ασφάλιση που θα εισάγει ο ΕΛΓΑ.
Μέσα από την περιγραφή του Μέτρου, γίνονται και γνωστά τα ποσά που θα καλείται να πληρώσει ο παραγωγός σε ασφάλιστρα ανά καλλιέργεια με βάση την αναλογιστική μελέτη. Εφόσον μπει στο πρόγραμμα επιδότησης θα πληρώνει το 50% του κόστους των ασφαλίστρων, το οποίο είναι το εξής: Πατάτα: 17,2 ευρώ, Ντομάτα: 19,7 ευρώ, Αμπέλι: 10,1 ευρώ, Ελιά: 4,8 ευρώ, Ακτινίδιο: 17,3 ευρώ, Αχλαδιά: 28,9 ευρώ, Κερασιά: 26,8 ευρώ, Μηλιά: 29,3 ευρώ, Ροδακινιά: 16,6 ευρώ, Δαμασκηνιά: 16,8 ευρώ, Βερικοκιά: 19,4 ευρώ. Αν δεν μπει στο πρόγραμμα θα πληρώνει τα διπλάσια ποσά.

 

***

Τέλη Απριλίου η Ειδική ενίσχυση βάμβακος
Αναμένεται η έκδοση πρόσκλησης για την εφαρμογή εναλλακτικών μεθόδων φυτοπροστασίας

Προς τα τέλη Απριλίου (και πριν το Πάσχα) θα καταβληθεί η ειδική ενίσχυση βάμβακος όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Κ. Μπαμπασίδης κατά τη διάρκεια του 4ου Πανελλήνιου Συνεδρίου της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος στη Θεσσαλονίκη. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης διατύπωσε την πεποίθηση ότι η ελληνική βαμβακοκαλλιέργεια μπορεί να ξεχωρίσει και με την ανώτερη ποιότητά της και εξωστρέφεια, να κατακτήσει τις διεθνείς αγορές. Ο Λευτέρης Αυγενάκης επισήμανε ότι το βαμβάκι θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην επόμενη μέρα του αγροτικού τομέα στη χώρα μας. Ενισχύοντας αυτόν τον στόχο το Υπουργείο επενδύει στην ποιότητα του ελληνικού βαμβακιού, το οποίο, λόγω των δυνατοτήτων που έχει, αποκαλείται «λευκός χρυσός» και λαμβάνει συγκεκριμένες αποφάσεις, τις οποίες ανακοίνωσε ο υπουργός: Αναγνωρίζοντας το έλλειμμα που υπάρχει σε βαμβακόσπορο, μετά τη θεομηνία «Daniel», στη Θεσσαλία, ανακοίνωσε ότι υπέγραψε χθες απόφαση για ειδική χορήγηση κατά παρέκκλιση άδειας σκευάσματος συγκεκριμένης δραστικής ως προς την περίοδο διάθεσης του βαμβακόσπορου σποράς που επενδύθηκε το έτος 2023. Στο στρατηγικό σχέδιο της ΚΑΠ 2023-27 περιλαμβάνεται η παροχή ειδικής συνδεδεμένης ενίσχυσης για το βαμβάκι με 919 εκατ. ευρώ. Στα οικολογικά σχήματα περιλαμβάνονται και δράσεις για το βαμβάκι. Εντός του πρώτου εξαμήνου του χρόνου αναμένεται η έκδοση πρόσκλησης για την εφαρμογή εναλλακτικών μεθόδων φυτοπροστασίας σε καλλιέργειες, μεταξύ των οποίων και του βαμβακιού, το λεγόμενο ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass