Αγώνας για αποζημιώσεις στο ύψος των ζημιών

*ΝΕΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΑΓΡΟΤΩΝ ΣΤΟΝ ΕΛΓΑ *ΤΙ ΖΗΤΟΥΝ ΔΕΝΔΡΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΕΣ ΤΥΡΝΑΒΟΥ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ

Διαμαρτυρία στον ΕΛΓΑ στη Λάρισα πραγματοποίησαν οι δενδροκαλλιεργητές της Ελασσόνας και του Τυρνάβου, ζητώντας την επανεκτίμηση της ζημιάς που έχουν υποστεί οι καλλιέργειές τους το 2023, με πιο κραυγαλέα περίπτωση το αμύγδαλο.

Οι διαμαρτυρόμενοι αγρότες συγκεντρώθηκαν έξω από τον ΕΛΓΑ, δηλώνοντας ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα για 100% αποζημίωση για όλες τις ζημιές που έχουν υποστεί τα δέντρα τους, καθώς οι αποζημιώσεις που έλαβαν δεν αντιπροσωπεύουν το μέγεθος της οικονομικής ζημιάς που υπέστησαν. Ταυτόχρονα εξέφρασαν την ανησυχία τους για τα σιτάρια και τα κριθάρια, τα οποία λόγω ανομβρίας και υψηλών θερμοκρασιών κινδυνεύουν να καταστραφούν. Κι όπως δείχνει ο ΕΛΓΑ με τα δέντρα δεν πρόκειται να αποζημιωθούν σωστά!
Ο δήμαρχος Τυρνάβου Στέλιος Τσικριτσής δήλωσε ότι «οι αγρότες της επαρχίας διαμαρτύρονται για την κατάσταση που επικρατεί με τις αποζημιώσεις που έχουν λάβει, κυρίως οι αμυγδαλοπαραγωγοί, οι οποίες είναι ψίχουλα. Ακόμη υπάρχει η πληροφορία ότι θα επικρατήσει τεράστια αδικία εις βάρος των αγροτών στις υπερπρώιμες ποικιλίες βερικοκιών και ροδακινιών της ευρύτερης περιοχής. Γενικά αντιμετωπίζουμε μία τραγική κατάσταση με την ακαρπία σε μια σειρά δενδρωδών καλλιεργειών στον Δήμο Τυρνάβου, ενώ και ο περονόσπορος έχει αφήσει το αποτύπωμά του -και τη φετινή χρονιά- στην αμπελοκαλλιέργεια. Και φέτος, όπως και πέρυσι, θα διεκδικήσουμε μια μόνιμη λύση στο πρόβλημα. Από την τραγική κατάσταση δεν λείπουν και οι κτηνοτρόφοι. Υπάρχουν τεράστια προβλήματα με τις πλημμύρες στον Αμπελώνα και στον Βρυότοπο, όπου πνίγηκαν 15.700 στρέμματα, τα οποία δεν έχουν αποζημιωθεί ορθά. Ακόμη κάποιοι κτηνοτρόφοι, μήνες μετά, παίρνουν προκαταβολές από την Κρατική Αρωγή. Πρόκειται για 60 μεγάλες, σύγχρονες σταυλικές εγκαταστάσεις, οι οποίες με το Μέτρο 5.2 δεν ικανοποιούνται, ώστε να γίνει αποκατάσταση των εγκαταστάσεων και της ζημιάς γενικότερα. Εμείς συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε, να διεκδικούμε δυναμικά το επόμενο διάστημα. Καλούμε όλους τους συμπολίτες στην απεργιακή συγκέντρωση την Τετάρτη 17 Απριλίου, στις 11:00 το πρωί, στην Κεντρική πλατεία του Τυρνάβου. Πρέπει να είμαστε όλοι μαζί, ενωμένοι».
Στο σοβαρό θέμα με τα μήλα αναφέρθηκε ο Θανάσης Καραγιάννης, πρόεδρος Κοινότητας Αμουρίου, ο οποίος επισήμανε στα παράδοξα του ΕΛΓΑ: Ένας πατέρας μοίρασε δύο γειτονικά χωράφια στα παιδιά του. Ο ένας έχει 10% ζημιά και ο άλλος 60%. Απορώ πώς βγάλανε αυτά τα ποσοστά; Με τα πόδια; Όταν διαμαρτυρηθήκαμε, μας απάντησαν ότι είναι αμετάκλητη η απόφασή τους, για να την αμφισβητήσουμε πρέπει να προσφύγουμε δικαστικά, αν θέλουμε να δικαιωθούμε. Δεν έχουμε το δικαίωμα της ένστασης δηλαδή. Έχουν έρθει στα χωριά μας, να δούμε τι τραβάμε, ότι μας κυνηγάνε οι γεωπόνοι για να πληρώσουμε τα φάρμακα, ότι δεν έχουμε νερό να ποτίσουμε;».
Ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης εξέφρασε τη στήριξη και την αλληλεγγύη του κόμματος «στον δίκαιο αγώνα των αγροτών, που διεκδικούν αποζημιώσεις στο αμύγδαλο, με βάση την παραγωγή που χάθηκε από τον περσινό παγετό, αλλά και τα θέματα που προέκυψαν με τον περονόσπορο, την ακαρπία. Η κυβέρνηση οφείλει να σκύψει στα οξυμένα προβλήματα των αγροτών, λαμβάνοντας υπόψη το αυξημένο κόστος παραγωγής. Δυστυχώς τα προβλήματα που έβγαλαν στους δρόμους το προηγούμενο διάστημα τους αγρότες δεν λύθηκαν. Απαιτείται να εντείνουν τον αγώνα τους, τις διεκδικήσεις τους, αφενός να πιέσουν την κυβέρνηση για δίκαιες αποζημιώσεις, αφετέρου να ικανοποιηθούν τα δίκαια διαχρονικά αιτήματά τους».
Στην κινητοποίηση παρευρέθηκε και ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας και υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΚΕ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass