Σανοδοτικά: Οι άστατες καιρικές συνθήκες δυσκολεύουν τον προγραμματισμό της συλλογής

Δημοσίευση: 20 Μαϊ 2024 13:10

Οι εναλλαγές του καιρού, με τις απότομες βροχοπτώσεις που παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα, δυσκολεύουν σε μεγάλο βαθμό τον προγραμματισμό της συλλογής των κτηνοτροφικών φυτών.

Η διαδικασία της κοπής και της ξήρανσης, κυρίως για τα σανοδοτικά, προϋποθέτει και την παραμονή ορισμένων ημερών στο χωράφι. Αυτό το διάστημα, εφόσον ο καιρός είναι βροχερός, με υψηλή ατμοσφαιρική υγρασία, δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα στην ποιότητα του σανού, από όποιο είδος φυτού κι αν προέρχεται. Σε σταθεροποίηση του καιρού, ώστε να ξεκινήσουν οι κοπές, ελπίζει ο Βαγγέλης Παναγιώτου, αντιπρόεδρος του Συνεταιρισμού Αγροτών Θεσσαλίας «ΘΕΣγη». «Το πρώτο χέρι της μηδικής έχει κοπεί και οι παραγωγοί σε λίγο ξεκινούν το δεύτερο. Η εικόνα της μηδικής είναι καλή. Γενικότερα, υπάρχει μία πρωίμιση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το επόμενο διάστημα», σημειώνει . Αναφερόμενος στις καιρικές συνθήκες, ο κ. Παναγιώτου υποστηρίζει ότι «οι βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών, αλλά και η αστάθεια του καιρού δυσκολεύουν τον προγραμματισμό μας. Επίσης, σημαντικό είναι και το ζήτημα της βραδινής υγρασίας, που δημιουργεί μεγάλα προβλήματα στην ποιότητα και ειδικότερα σε αυτά τα φυτά που ήδη έχουν κοπεί και κατευθύνονται για δεματοποίηση».
Σύμφωνα με τον ίδιο, σημαντικό πρόβλημα έχει προκύψει στην ευρύτερη περιοχή της Καρδίτσας και ειδικότερα στην καλλιέργεια της μηδικής από την παρουσία αρουραίων. Οι βροχές πηγαίνουν πίσω την παραγωγή στη Δεσκάτη, ενώ μειωμένες είναι οι στρεμματικές αποδόσεις στη βρώμη. Οι αποδόσεις κυμαίνονται από 600 έως 1.000 κιλά σανού ανά στρέμμα, καθώς ολοκληρώνεται η καλλιεργητική περίοδος της βρώμης για την περιοχή του Ορχομενού.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass