Βοήθησαν οι πρόσφατες βροχές τα σιτάρια

Δεν χρειάζονται άλλες, λέει ο αγροτικός κόσμος

Δημοσίευση: 20 Μαϊ 2024 13:05

Μικρό καλάθι κρατούν οι παραγωγοί σιτηρών στον θεσσαλικό κάμπο για τη φετινή παραγωγή, η οποία έχει περάσει από χίλια κύματα, λόγω των καιρικών συνθηκών.

Αρχικά υπήρξε η παρατεταμένη ανομβρία του Μαρτίου, η οποία δοκίμασε την ομαλή εξέλιξη του φυτού, ενώ στη συνέχεια οι βροχοπτώσεις του Απριλίου χαρακτηρίστηκαν καλοδεχούμενες, αφού γλίτωσαν τους παραγωγούς από έξοδα ποτίσματος. Ωστόσο αρκετοί, μπροστά στον κίνδυνο να «καεί» η φετινή σοδειά, προχώρησαν σε ένα με δύο ποτίσματα. Οι περισσότεροι δεν βιάζονται να προβούν σε εκτιμήσεις, συνιστώντας υπομονή. Ομοίως και για τις τιμές. «Ας κλείσουμε τα αυτιά μας. Ας έρθει η ώρα του αλωνισμού, πλησιάζει άλλωστε, να δούμε τι παραγωγή θα έχουμε και ανάλογα κινούμαστε» το σχόλιο του προέδρου του Συνεταιρισμού Νίκαιας Αντ. Ρεντζιά.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Πλατυκάμπου Γιάννη Κουκούτση «καλό είναι εφεξής να μην έχουμε άλλες βροχές. Σίγουρα μας προβληματίζουν οι προβλέψεις κάποιων μετεωρολόγων που μιλούν για βροχερό Μάιο. Δεν θέλουμε άλλες βροχές για να μη χάσουν τα σιτηρά τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά, όπως είναι τα υαλώδη, το χρώμα κ.α. Αν όλα πάνε καλά, τότε θα έχουμε μία μέση στρεμματική απόδοση γύρω στα 450 κιλά το στρέμμα».
Σχετικά με τις τιμές, ο κ. Κουκούτσης αναφέρει ότι «στην παρούσα φάση επικρατεί μια νηνεμία. Δεν ακούγεται κάτι ανεπίσημο από τους μεσίτες. Συνήθως ανοίγουν τα χαρτιά τους λίγο πριν τα αλωνίσματα, που φέτος προσδιορίζονται για τις αρχές Ιουνίου. Επίσης οι προσφορές που θα δοθούν θα είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων, διεθνών και εγχώριων».

ΣΤΗΝ ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΛΛΑΔΑ
Προς τα τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου δείχνουν να ξεκινούν οι πρώτοι αλωνισμοί στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Ήδη, τα στάχυα των κριθαριών, αλλά και των σιτηρών που βρίσκονται σε φτωχά και άνυδρα χωράφια, έχουν πάρει το κίτρινο χρώμα, χωρίς όμως να έχουν ολοκληρώσει πλήρως τον κύκλο τους, λόγω της απουσίας εδαφικής υγρασίας στα κρίσιμα στάδια ανάπτυξης των φυτών. Τα χωράφια του κάμπου δείχνουν να είναι πράσινα και οι τελευταίες βροχοπτώσεις φαίνεται ότι βοηθούν σημαντικά στην ωριμότητα των καρπών. Ομαλά προχωρά η καλλιέργεια των σιτηρών στην Ορεστιάδα και, σύμφωνα με την Ένωση Ορεστιάδας, τα σκληρά σιτάρια είναι στο γέμισμα του σπόρου με τη σωστή φροντίδα του παραγωγού και τη γεωτεχνική στήριξή της. Η χρονιά στις περισσότερες εκτάσεις που καλλιεργήθηκαν είναι πρώιμη και σε έναν μήνα περιμένουν τα αλώνια, με την εικόνα των σιτηρών να είναι καλή.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass