Θετικός ο απολογισμός για την κυβέρνηση

* ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΚΑΙ ΟΙ ΖΗΜΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ * ΤΙ ΖΗΤΗΣΑΝ ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΙ ΚΟΜΜΑΤΙΚΑ ΣΤΕΛΕΧΗ

Δημοσίευση: 24 Μαϊ 2024 14:10

Ικανοποίηση επικρατεί στο κυβερνητικό επιτελείο που διοργάνωσε την προχθεσινή εκδήλωση στη Λάρισα για την κλιματική κρίση και την επόμενη μέρα στη Θεσσαλία, καθώς, παρά τις εντάσεις που σημειώθηκαν, κυρίως με τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των παραγωγών της επαρχίας Αγιάς και κάποιες μεμονωμένες κατά τη διάρκεια της συζήτησης, φαίνεται να πέρασε το μήνυμα που ήθελε η κυβέρνηση, ότι έχει το σχέδιο και τη βούληση να στηρίξει την πλημμυροπαθή Θεσσαλία και τους παραγωγούς της.

Η εκδήλωση είχε και έναν προεκλογικό χαρακτήρα, καθώς επιχειρήθηκε ένα «μασάζ» στους διαμαρτυρόμενους αγρότες, ενόψει των ευρωεκλογών. Εκτός από την επίσημη εκδήλωση, είχαν προηγηθεί κλειστές κομματικές και αγροτικές συναντήσεις σε χώρους του ξενοδοχείου.
Ο βασικός στόχος επιτεύχθη, αφού αρκετοί αγρότες, είτε επίσημα είτε στα πηγαδάκια με τους εκπροσώπους της κυβέρνησης, επανέλαβαν το αίτημά τους. Το δήλωσε, άλλωστε, και ο υπουργός Οικονομικών Κ. Χατζηδάκης: «Ήρθαμε να ακούσουμε». «Κάντε υπομονή, είναι σίγουρο ότι θα δικαιωθείτε» το μήνυμα που έστειλαν τόσο υπουργός Οικονομικών Κ. Χατζιδάκης όσο και ο Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης, ως προς τη διαδικασία καταβολής των αποζημιώσεων.
Στις παρεμβάσεις που έγιναν από το ακροατήριο, ο Θοδωρής Τσικρίκας μίλησε για την οικονομική δυσχέρεια των πληγέντων παραγωγών, οι οποίοι μετά την αντικατάσταση του λεγόμενου «πρασινίσματος» από τα οικολογικά σχήματα δεν είχαν την αντίστοιχη οικονομική ενίσχυση και σε συνδυασμό με την απώλεια εισοδήματος από τις ζημιές, η κατάσταση έγινε δύσκολη στη θεσσαλική αγορά, καθώς πολλοί αναγκάστηκαν να πουλήσουν σε χαμηλές τιμές τα προϊόντα τους.
Ο πρόεδρος της ΕΟΑΣΝΛ και υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΚΕ κ. Ρίζος Μαρούδας επισήμανε ότι το πρωί βρισκόταν στην Αθήνα για συνάντηση στο Υπουργείο, αλλά ο κ. Σταμενίτης που τους δέχθηκε, δήλωσε αναρμόδιος. Οι αγρότες ζήτησαν απαντήσεις σχετικά με τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ και κάλεσαν τους υπουργούς να δείξουν προσοχή στην πλημμυροπαθή επαρχία της Αγιάς, για την οποία ακόμη η κυβέρνηση δεν έχει κάνει τίποτα.
Ο Αγιώτης Γρ. Γκουντάρας μίλησε για τις αδικίες εις βάρος των παραγωγών της επαρχίας, αφού δεν έχουν αποζημιωθεί ακόμη οι ζημιές στα κεράσια από την περσινή παραγωγή, ενώ για τα κάστανα οι παραγωγοί είναι ακόμη στο περίμενε, τη στιγμή που οι συνάδελφοί τους στο Πήλιο έχουν πληρωθεί. Άφησε δε αιχμές για τον ρόλο του παριστάμενου υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης Χρήστου Τριαντόπουλου, με τον οποίο ήρθε και σε σύντομη αντιπαράθεση.
Ο Γιώργος Καρανίκας αναφέρθηκε στην ευρωπαϊκή επιτήρηση του ΟΠΕΚΕΠΕ και εξέφρασε την αγωνία για το αν θα καταβληθούν το φθινόπωρο κανονικά οι άμεσες ενισχύσεις, με την ηγεσία του ΥΠΑΑΤ να τον διαβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.
Την ανάγκη άμεσης και γενναίας στήριξης των Θεσσαλών παραγωγών τόνισαν στις παρεμβάσεις τους και τα στελέχη της ΔΕΕΠ ΝΔ Λάρισας Χρήστος Σταυροθόδωρος και της ΔΗΜΤΟ Κιλελέρ Δημήτρης Τσιάρας. Από τις ερωτήσεις έγινε γνωστό ότι πλην της Κάρλας, όπου θα υπάρξει κάλυψη του χαμένου εισοδήματος για τα επόμενα δύο χρόνια, δεν υπήρξε αντίστοιχη δέσμευση και για τα υπόλοιπα χωράφια που δε θα καλλιεργηθούν, λόγω ακαταλληλότητας των εδαφών.Ο Λ. ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λ. Αυγενάκης είπε πως έχουν καταβληθεί 132 εκατ. για περίπου 30.000 δηλώσεις ζημίας απώλειας φυτικής παραγωγής και άλλα 16,7 εκατ. για περίπου 2.500 δηλώσεις απώλειας ζωικού κεφαλαίου. Μαζί με επιπλέον πληρωμές, συμπεριλαμβάνοντας και ζημιές εκτός θεομηνιών, οι αποζημιώσεις έχουν ξεπεράσει τα 193,5 εκατ. Το κόστος ανασυγκρότησης θα φθάσει στα 3,5 δισ. ευρώ και εξήγησε ότι ποσό των 569 εκατ. που έχει καταβληθεί, είναι έκτακτες χρηματοδοτήσεις, οι οποίες δίνονται επιπρόσθετα των τακτικών. Ο ΔΗΜ. ΚΟΥΡΕΤΑΣ
Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Δημ. Κουρέτας με αριθμούς και στοιχεία παρουσίασε τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να αυξηθεί η αξία της παραγωγής στη Θεσσαλία. «Θα εξηγήσω από πού ξεκινάμε, πού πρέπει να πάμε και με ποιον τρόπο. Η Θεσσαλία έχει τις τελευταίες δεκαετίες κάποιες καλλιέργειες που έχουμε υποχρέωση όχι μόνο να τις διατηρήσουμε, αλλά να τις αυξήσουμε, για να πάρουμε πίσω την επιστρεφόμενη αξία. Αυτό ισχύει για φυτική και ζωική παραγωγή». Ερωτηθείς για το αν έχουν ολοκληρωθεί οι προσωρινές αποκαταστάσεις ποταμιών και ρεμάτων, απάντησε ότι «συνεχίζουμε με εντατικούς ρυθμούς». Για τα αντιπλημμυρικά έργα σημείωσε πως «γίνεται μεγάλη συζήτηση με την κυβέρνηση. Έχουμε συμφωνήσει στα περισσότερα και πολύ σύντομα θα παρουσιάσουμε τα απαραίτητα έργα». Για τις αποζημιώσεις στη Β’ Αρωγή, ο κ. Κουρέτας δήλωσε πως «πάμε καλά. Για την τελική αποζημίωση από την Κρατική Αγωγή περιμένουμε την πιστοποίηση των τελικών φακέλων. Είναι μια διαδικασία που θέλει χρόνο. Έχουμε ενισχυθεί με προσωπικό για να τρέξει πιο γρήγορα η διαδικασία. Είναι σημαντικό, όμως, η ενίσχυση σε ανθρώπινο δυναμικό να συνεχιστεί για όσο καιρό υπάρχουν ανάγκες και εκκρεμότητες».
Γ. Ρούστας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass