ΑΤΟΜΙΚΟΙ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΥΝ ΜΕ SMS ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΝΤΑ...

Το χωράφι που «μιλάει» στον αγρότη!

* Αισθητήρες «διαβάζουν» τα δεδομένα του μικροκλίματος και της καλλιέργειας, ενημερώνοντας για καιρικές συνθήκες, θερμοκρασία, υγρασία, ακόμη και αν επίκειται επιδρομή εντόμων

Δημοσίευση: 18 Ιαν 2014 21:22 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 12:47
Της Λένας Κισσάβου
Με μήνυμα στο κινητό τους τηλέφωνο ή στον ηλεκτρονικό τους υπολογιστή, οι αγρότες μπορούν να ενημερώνονται ανά πάσα στιγμή, για τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν στο μικροκλίμα του δικού τους χωραφιού, ώστε να προγραμματίσουν με ακρίβεια κάθε αγροτική τους εργασία. Και όχι μόνο. Καθώς τα «μάτια» της υψηλής τεχνολογίας μπορούν να «δουν» σήμερα το μέλλον θα τους ενημερώσουν άμεσα για τους κινδύνους που θα απειλήσουν την καλλιέργειά τους (αρρώστιες είτε έντομα), ποια χρονική στιγμή θα εμφανιστούν (αν εμφανιστούν...), για το πότε θα βρέξει στην περιοχή τους, για τη θερμοκρασία που θα έχει ο αέρας, την ατμοσφαιρική υγρασία, την ταχύτητα του ανέμου, την υγρασία του φυλλώματος, τη φυλλική και βλαστική ανάπτυξη των φυτών τους, την υγρασία του εδάφους του χωραφιού τους, τη δύναμη που τραβάει το φυτό το νερό, τη θερμοκρασία του εδάφους κ.ά. Και όλα αυτά κάθε δέκα λεπτά έως και μία ώρα.
Με λίγα λόγια ο αγρότης έχοντας τη δυνατότητα να ενημερωθεί για το μέλλον της «υγείας» του χωραφιού του και της καλλιέργειάς του, βάσει των καιρικών συνθηκών που θα επικρατήσουν, έχει ένα μεγάλο ατού: να προλαβαίνει να αντιμετωπίζει τους κινδύνους πριν «χτυπήσουν» ώστε να κατακτήσει την καλύτερη δυνατή σοδειά.
Τα «μάτια» που βλέπουν το μέλλον, δεν είναι άλλα από ατομικούς μετεωρολογικούς σταθμούς, που έχουν τη δυνατότητα να τοποθετήσουν στο χωράφι τους οι ίδιοι οι αγρότες για να τους δίνουν μετρήσεις ακριβείας, στις οποίες μπορούν να βασιστούν για να πάρουν αποφάσεις για την καλλιέργεια, όπως για τους ψεκασμούς και την άρδευση, να εργαστούν πιο αποδοτικά και αποτελεσματικά σε πολλούς τομείς και να διασώσουν πόρους.
Στο εξωτερικό, χρησιμοποιούνται από τους αγρότες εδώ και χρόνια, έχοντας κερδίσει σημαντικά οφέλη στις καλλιέργειές τους, ενώ στη χώρα μας μόλις έκαναν την εμφάνισή τους.
Για τη λειτουργία τους, μας ενημερώνει ο γεωπόνος κ. Γιάννης Χατζόπουλος, ο οποίος υποστηρίζει ότι αποτελούν σωτήρια βοήθεια για τους αγρότες, αφού οι καιρικές συνθήκες είναι καθοριστικός παράγοντας για τις καλλιέργειές τους.
Συγκεκριμένα αναφέρει: « Ο αγρότης πάντοτε κοιτά ψηλά για τον καιρό. Ραγδαίες (κλασική μετεωρολογική λέξη) είναι οι τεχνολογικές εξελίξεις γύρω από την πρόβλεψη του καιρού και δορυφόροι, τεράστιοι υπολογιστές, μαθηματικά μοντέλα, προσπαθούν να προβλέψουν τις διαθέσεις του και συνεχώς κοντεύουν να τις προσεγγίσουν με διακαή πόθο.
Στη γεωργία η επίδρασή του είναι καθοριστική και αφορά όλα τα στάδια της πορείας του φυτού από το φύτρωμα, την ανάπτυξη, την ωρίμανση, τη συγκομιδή, την ποιότητα και την ποσότητα της παραγωγής, τη συντήρησή της.
Παράλληλα την προσβολή των ασθενειών, την ανάπτυξη της μόλυνσης και την εξέλιξή της, ομοίως και στους εχθρούς- έντομα και στα ζιζάνια. Οπωσδήποτε και στην άρδευσή τους και τη θρέψη τους.
Αλλά και πριν από αυτά επηρεάζει όλες τις καλλιεργητικές εργασίες του εδάφους και τις φροντίδες κατά τη διάρκεια της χρονιάς, ακόμη και πολλές φορές μετά από αυτά την πορεία των επόμενων ετών.
Όμως παρόλη την αδιαμφισβήτητη σπουδαιότητά του, ο Έλληνας γεωργός έχει στη διάθεσή του μόνο τα δελτία καιρού των ειδήσεων που έρχονται και φεύγουν σαν σύννεφα στον ουρανό και λίγο ίντερνετ. Γενικότητες που πότε... πιάνουν τον καιρό και πότε τον... χάνουν.
Σε πολλές άλλες χώρες οι γεωργοί... πιάνουν τον καιρό, με κάποια άλλα «εργαλεία-μηχανήματα», τα οποία η σύγχρονη υψηλή τεχνολογία έχει δημιουργήσει και λέγονται ατομικοί-προσωπικοί μετεωρολογικοί σταθμοί».
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΤΟΜΙΚΟΙ
ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ
Ο κ. Χατζόπουλος, περιγράφοντας τι μπορεί να προσφέρουν οι ατομικοί μετεωρολογικοί σταθμοί, αναφέρει: «Οι σταθμοί αυτοί, που αποτελούν σταθμό στη γεωργική ιστορία, αποτελούνται από όργανα μετρήσεων, που λέγονται αισθητήρες και μετρούν όλες τις παραμέτρους του καιρού.
Υπάρχουν αισθητήρες που μετρούν και καταγράφουν τη θερμοκρασία του αέρα, τη βροχόπτωση, την ηλιοφάνεια, την ατμοσφαιρική υγρασία, το σημείο δρόσου, την ταχύτητα του ανέμου, την υγρασία του φυλλώματος, τη φυλλική και βλαστική ανάπτυξη, την εξατμισοδιαπνοή, την υγρασία του εδάφους, τη δύναμη που τραβάει το φυτό το νερό, τη θερμοκρασία του εδάφους, φερομονικές παγίδες με κάμερες, που μετράνε τον αριθμό των εντόμων.
Όλα αυτά τα στοιχεία μετριούνται κάθε 10 λεπτά και καταγράφονται ως μέγιστο, ελάχιστο και κατά μέσο όρο κάθε ώρα.
Τα στοιχεία αυτά μέσω μίας κάρτας SIM στέλνονται στον «γερμανικό ΟΤΕ» για αποθήκευση και επεξεργασία. Όταν η επεξεργασία που χρειαζόμαστε αφορά πρόγνωση καιρού τα στοιχεία μέσω ελβετικής μετεωρολογικής εταιρίας (η οποία προήλθε από το πανεπιστήμιο της Βασιλείας και θεωρείται σήμερα η κορυφαία), επιστρέφουν στον υπολογιστή ή κινητό τηλέφωνο ή laptop του γεωργού.
Η πρόγνωση αναπροσαρμόζεται κάθε 6 ώρες και είναι τουλάχιστον 5νθήμερη.
Εμφανίζεται στην οθόνη του υπολογιστή ανά αισθητήρα ή ανά όσους θέλουμε ή χρειαζόμαστε.
Το πλεονέκτημα που υπάρχει είναι η μεγάλη ακρίβεια, εξαιτίας του ότι βασίζεται στις μετρήσεις που γίνονται από το σημείο που έχουμε εγκαταστήσει τον σταθμό, το χωράφι μας δηλαδή και μία ακτίνα κάλυψης περίπου 3 χλμ., σε αντίθεση με τις γενικές προβλέψεις που βασίζονται μόνο σε μαθηματικά υπολογιστικά μοντέλα και αφορούν πολύ μεγάλες περιοχές.
Το πλεονέκτημα είναι ακόμα μεγαλύτερο στη χώρα μας, που υπάρχει μεγάλη ποικιλομορφία μικροκλίματος.
Αυτό είναι η πιο απλή και στοιχειώδης υπηρεσία που μπορούμε να έχουμε η οποία αποθηκευμένη για χρόνια μπορεί να μας δίνει και άλλες πληροφορίες π.χ. ποια καλλιέργεια είναι κατάλληλη για το χωράφι μου κτλ
Κατά τη γνώμη μου όμως το πιο σπουδαίο είναι οι γεωργικές προειδοποιήσεις που μπορούμε να παίρνουμε ακόμη και στο τηλέφωνό μας για τις ασθένειες, τα έντομα, την άρδευση.
Υπάρχουν μοντέλα πρόβλεψης για την εκδήλωση των ασθενειών, επεξεργασμένα από πανεπιστήμια ,τα οποία επεξεργάζονται τα στοιχεία των αισθητήρων του σταθμού μας που μας πληροφορούν συνεχώς και μας λένε αν πρέπει να επέμβουμε, πότε και κάθε πόσο χρονικό διάστημα χρειάζεται να το επαναλάβουμε.
Επιπλέον έχω να πω ότι αυτά υπάρχουν για όλες τις καλλιέργειες και τα φυτοπαθολογικά αίτια.
Ας αναφέρω μερικές οι οποίες έχουν μεγαλύτερη επιβάρυνση από φυτοπροστατευτικές εφαρμογές άρα και μεγαλύτερη ωφέλεια από αυτά τα συστήματα, δέντρα όπως μηλιά, αχλαδιά, ροδακινιά, κερασιά, σταφίδα, αμπέλι, φυστίκι αιγίνης, αμύγδαλο, ελιά, πεπόνι, καρπούζι, λαχανοκομικά, κρεμμύδι, σκόρδο, πατάτα, ντομάτα και βιομηχανική τομάτα, βαμβάκι, τριφύλλι κ.τλ.
Το νερό επίσης είναι σπουδαία υπόθεση που σε συνδυασμό με την επικείμενη αύξηση του ηλεκτρικού ρεύματος και των επερχόμενων υδρομέτρων αποτελεί εκρηκτικό μίγμα στο τι θα καλλιεργήσουμε με π.χ. το καλαμπόκι.
Οι «online» γεωργικές προειδοποιήσεις ακριβείας μέσω ατομικών μετεωρολογικών σταθμών, είναι πλέον διαθέσιμες και στη χώρα μας από γερμανική εταιρία.
Οι υπηρεσίες προειδοποιήσεων είναι συνδρομητικές και ένας σταθμός με τον βασικό εξοπλισμό του αξίζει 1950 ευρώ, ενώ οι υπηρεσίες του από 50-75 ευρώ, ανά καλλιέργεια και έτος.
Έχουν εγγύηση καλής λειτουργίας και ως προς τις υπηρεσίες, ένα μήνα δωρεάν εφαρμογή και είναι πιστοποιημένοι».
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΩΦΕΛΕΙΑ
Οι σταθμοί είναι ενεργειακά αυτόνομοι, εξηγεί ο κ. Χατζόπουλος, καθότι φέρουν φωτοβολταϊκή στήλη και είναι φιλικοί προς το περιβάλλον.
«Η οικονομική ωφέλεια που αποφέρουν από τη σωστή λήψη των αποφάσεων του αγρότη, αν αναλογιστούμε το κόστος των γεωργικών εφοδίων, ηλεκτρισμού, νερού, πετρελαίου, μηχανημάτων είναι πολύ σημαντική και μεγάλο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.
Η χρήση τους είναι πολύ απλή αφού το μόνο που χρειάζεται είναι να κοιτάς το κινητό ή το laptop σου!
Εν κατακλείδι θα ήθελα να πω ότι οι ατομικοί μετεωρολογικοί σταθμοί, είναι σαν φύλακες άγγελοι στο χωράφι μας, σαν ηλεκτρονικός γεωπόνος!», καταλήγει ο ίδιος.
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass