«Να αντισταθούν μέχρι τέλους για το γάλα Αθ. Τσαυτάρης – Μαξ. Χαρακόπουλος»

Δημοσίευση: 05 Μαρ 2014 19:47 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 13:56

 

Σαφές μήνυμα στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «να αντισταθεί μέχρι τέλους» για το φρέσκο γάλα, δηλαδή να μην υπογράψει το σχετικό νομοσχέδιο (εφ’ όσον φυσικά υπάρξει συμφωνία κυβέρνησης – τρόικας που αντιβαίνει τις θέσεις των κτηνοτρόφων) με ό,τι αυτό προφανώς συνεπάγεται για το μέλλον τους στην κυβέρνηση, εξέπεμψαν χθες εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων και αγελαδοτρόφων που είχαν διαδοχικές συναντήσεις με τον υφυπουργό Ανάπτυξης κ. Θανάση Σκορδά και τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο.

«Ζητάμε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να αντισταθεί μέχρι τέλους και να είναι συνεπής με τις θέσεις που εκφράζει σήμερα», επισήμανε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας κ. Τάκης Πεβερέτος απαντώντας σε σχετική ερώτηση της «Ε» στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου των κτηνοτρόφων.

«Είναι ζήτημα του υπουργού κ. Αθ. Τσαυτάρη αν θα υπογράψει και των βουλευτών αν το ψηφίσουν», απάντησε στην επισήμανση της «Ε» ότι σε περίπτωση που υπάρξει συμφωνία κυβέρνησης – τρόικας για το φρέσκο γάλα, για να εισαχθεί το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή θα απαιτηθεί η υπογραφή σίγουρα του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, πιθανότατα και του αναπληρωτή υπουργού.

«Πολύ φοβούμαστε ότι δεν θα πάει καν στη Βουλή», πρόσθεσε ο κ. Τ. Πεβερέτος παραπέμποντας σαφέστατα στο ενδεχόμενο να θεσμοθετηθεί η εν λόγω ρύθμιση με παράκαμψη της Βουλής μέσω Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, την οποία πάντως είναι απαραίτητο να συνυπογράψει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

ΑΝΟΙΧΤΑ ΟΛΑ ΤΑ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΑ

Παίρνοντας τη σκυτάλη από τους κτηνοτρόφους, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά μετά τη συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους των κτηνοτρόφων το μεσημέρι.

«Από την πρώτη στιγμή που έγιναν γνωστές οι προτάσεις της έκθεσης του ΟΟΣΑ για το γάλα, το γιαούρτι και το ελαιόλαδο, διατυπώσαμε τη στέρεη επιχειρηματολογία μας για τις συνέπειες που θα έχει η υιοθέτησή τους στην πρωτογενή μας παραγωγή, χωρίς ουσιαστικό κέρδος για τους καταναλωτές. Δυστυχώς, μέχρι σήμερα δεν έχουμε ακούσει πειστικές απαντήσεις. Αντιθέτως, ακούμε διάφορα παραπλανητικά, έως φαιδρά, για εμφιαλωμένο γάλα ημέρας. Αναμένουμε στο ακουστικό μας. Ελπίζω να επικρατήσει η λογική», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μαξ. Χαρακόπουλος, ο οποίος απάντησε ως εξής στην ερώτηση τι προτίθεται να πράξει «αν επιμείνουν» (από το υπουργείο Ανάπτυξης): «Στην πολιτική μου διαδρομή έχω αποδείξει ότι ξέρω να αγωνίζομαι με επιμονή όταν πιστεύω ότι έχω δίκιο».

ΑΚΑΡΠΗ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

Πριν τον κ. Μαξ. Χαρακόπουλο, οι κτηνοτρόφοι συναντήθηκαν με τον υφυπουργό Ανάπτυξης κ. Θανάση Σκορδά (ο υπουργός κ. Κωστής Χατζηδάκης απουσίαζε στις Βρυξέλλες) στον οποίο και παρουσίασαν την πρότασή τους να παγώσει το θέμα του γάλακτος και να συσταθεί επιτροπή με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων που θα εξετάσει αν χρειάζονται και σε ποιους τομείς αλλαγές στην αγορά γάλακτος.

«Από τη συνάντηση αποκομίσαμε την εντύπωση πως δεν είναι θέμα τρόικας η επιχειρούμενη επιμήκυνση της ζωής του φρέσκου γάλακτος, αλλά του υπουργείου», δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Φυλής Holstein Ελλάδας κ. Θανάσης Βασιλέκας, ο οποίος υποστήριξε ότι υπάρχει μεθόδευση που αποβλέπει στην εξυπηρέτηση συμφερόντων.

«Η τρόικα λειτουργεί ως dealer συγκεκριμένων γαλακτοβιομηχανιών και αλυσίδων», επισήμανε από την πλευρά του ο κ. Τάκης Πεβερέτος, ο οποίος είπε όσον αφορά το λεγόμενο «γάλα μίας – δύο ημερών»:

-«Θα παστεριώνεται στους 71,5 βαθμούς Κελσίου, στους ίδιους βαθμούς με το γάλα των 5 ημερών.

-Θα είναι πανάκριβο.

-Δεν προλαβαίνει να μεταφέρεται στην Αθήνα από τις κατ’ εξοχήν γαλακτοπαραγωγικές περιοχές της χώρας, όπως είναι η Θεσσαλία και η Μακεδονία».

«Θέλουν να μας καταντήσουν αποίκους των Βορείων  χωρών», τόνισε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του συνδέσμου αγελαδοτρόφων Ελλάδας κ. Αποστόλης Μωραϊτης αναδεικνύοντας το γεγονός ότι η κτηνοτροφία έχει τον μεγαλύτερο συντελεστή απασχόλησης (18) απ’ όλα τα επαγγέλματα.

ΜΑΚ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass