ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ

Θετικοί για Ομάδα Παραγωγών Οσπρίων

Δημοσίευση: 25 Σεπ 2015 0:47

Οι βάσεις για τη δημιουργία Ομάδας Παραγωγών Οσπρίων για τη νέα σεζόν μπήκαν χθες στη Λάρισα, μετά την ανοιχτή πρώτη συζήτηση που διοργάνωσε ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Λαρισαίων Αγροτών, στο γραφείο του συνεταιρισμού στη Φιλιππούπολη, καθώς η ανταπόκριση των παραγωγών στο σχετικό κάλεσμα ήταν ικανοποιητική.

Καταρχήν έγινε μια πρώτη ενημέρωση από τον τεχνικό σύμβουλο Γιάννη Καραστέργιο για τους όρους και τις προϋποθέσεις δημιουργίας Ομάδας Παραγωγών, αλλά και αναλυτική συζήτηση για το πώς η ομάδα θα καταθέσει φάκελο για έγκρισή της από το υπουργείο.

Στη συνέχεια ακολούθησαν τοποθετήσεις παραγωγών που είναι θετικοί στην προοπτική δημιουργίας ΟΠ «αρκεί να μην επαναληφθούν λάθη του παρελθόντος, που χαρακτήρισαν τη δράση Συνεταιρισμών και Ενώσεων». Έτσι τα μέλη της Ομάδας Παραγωγών θα πρέπει να παραδίδουν την ποιοτική σοδειά τους και όχι το προϊόν β΄ διαλογής, διαπραγματευόμενοι οι ίδιοι απευθείας με τον τυποποιητή το καλό κομμάτι της παραγωγής τους, θα πρέπει να τηρούν αυστηρά τις υποχρεώσεις τους και να προβλέπονται κυρώσεις για τους παραβάτες. Μια πρότυπη Ομάδα Παραγωγών Οσπρίων λειτουργεί ήδη στη χώρα μας, είναι αυτή με την ονομασία «Πελεκάνος» και έδρα τις Πρέσπες του νομού Φλώρινας, με τα μέλη της να αποτελούν και τους μετόχους της Ομάδας. Όπως υποστήριξαν χθες οι ομιλητές «η δημιουργία μιας Ομάδας Παραγωγών φαντάζει ιδανική, αλλά απαιτεί πολλή δουλειά για τη σύσταση και οργάνωσή της, υπομονή και μεράκι εκ μέρους των μελών της, καθώς τα κέρδη θα έρθουν, αλλά ίσως όχι τόσο γρήγορα όσο νομίζουν ορισμένοι».

Ουσιαστικά ο πρώτος στόχος της ΟΠ Οσπρίων για το 2016 θα είναι η ενιαία διαπραγμάτευση της παραγωγής που θα συγκεντρωθεί με τους τυποποιητές για να απολαύσουν τα μέλη της την καλύτερη δυνατή τιμή, αφού προηγηθεί ο διαχωρισμός της ποιότητας του κάθε προϊόντος. Σε δεύτερη φάση θα ακολουθήσει η συμβολαιακή γεωργία, η οποία προϋποθέτει συνεργασία παραγωγών-τυποποιητών και μιας τράπεζας. Να σημειωθεί ότι το 90% της παραγωγής οσπρίων στο νομό καλλιεργείται στον άξονα Λάρισα-Φάρσαλα, ενώ οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει μέχρι τέλος Οκτωβρίου να γνωστοποιήσουν, στην προσωρινή Επιτροπή της ΟΠ που θα συσταθεί, την πρόθεση σποράς για τη νέα χρονιά. Ως προς το οικονομικό σκέλος αρχικά θα απαιτηθεί ένα συμβολικό ποσό για την εγγραφή του παραγωγού στην Ομάδα, εν συνεχεία αυτή θα καθορίσει την ετήσια μερίδα, προκειμένου να δημιουργηθεί ένας κουμπαράς που θα χρησιμοποιηθεί ως κεφάλαιο κίνησης, εγγύησης, επένδυσης και σε επόμενη φάση θα ορισθεί η τιμή της μετοχής.

Γ. Ρούστας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass