ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Δημοσίευση: 25 Σεπ 2015 7:55

Από τον Γιώργο Ρούστα

roustas@eleftheria.gr

ΔΕΛΤΙΟ ΚΑΙΡΟΥ

Φθινοπωρινό το σκηνικό του καιρού και το επόμενο διάστημα, γεγονός που προβληματίζει ιδιαίτερα τους βαμβακοπαραγωγούς και τους τευτλοπαραγωγούς, καθώς τα βρεγμένα χωράφια δυσκολεύουν τη συγκομιδή και υποβαθμίζουν μερικώς την ποιότητά τους.

Έτσι για σήμερα Παρασκευή στο νομό Λάρισας αναμένονται αραιές συννεφιές που βαθμιαία θα αυξηθούν και μετά το μεσημέρι αναμένονται τοπικές βροχές. Τα φαινόμενα θα υποχωρήσουν προς το τέλος της ημέρας. Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί ασθενείς και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 16 ως 24 βαθμούς Κελσίου. Το Σαββατοκύριακο ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος, με λίγες τοπικές συννεφιές. Τη Δευτέρα αναμένονται παροδικές συννεφιές, αυξημένες στις νότιες περιοχές όπου πιθανό να βρέξει τοπικά, ενώ η θερμοκρασία θα είναι αμετάβλητη (24 έως 26 Κελσίου το μεγαλύτερο διάστημα της ημέρας). Τρίτη και Τετάρτη ο καιρός νεφελώδης με ασθενή βροχόπτωση.

ΖΗΜΙΕΣ-ΚΑΙΡΟΣ

Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται οι περισσότεροι παραγωγοί του νομού λόγω καιρικών συνθηκών και κυρίως στον Δήμο Κιλελέρ. Για παράδειγμα οι βαμβακάδες δεν θέλουν σε καμία περίπτωση περαιτέρω άστατο καιρό. Η ηλιοφάνεια του προηγούμενου 48ώρου βοήθησε σημαντικά για να στεγνώσει και να έρθει στα ίσια της η καλλιέργεια. Αν όμως επανέλθουν οι βροχές και αυξηθεί η υγρασία, η κάψα που ξεκίνησε να ανοίγει σε ποσοστό 30%, θα δημιουργήσει την καραμέλα και θα υποβαθμίσει κι άλλο το προϊόν. Ζημιές έχουν προκληθεί και σε σταφύλια στην ευρύτερη περιοχή της Χάλκης, όπου η μισή παραγωγή έχει πληγεί καίρια. Στα τεύτλα και στο καλαμπόκι, στα οποία συγκομίσθηκε η μισή παραγωγή, λόγω καιρού παρατηρείται αναβλάστηση (πρασίνισμα). Σε κάθε περίπτωση ο Δήμος Κιλελέρ αναμένει την ύφεση των καιρικών φαινομένων για να καλέσει τον ΕΛΓΑ να εκτιμήσει οριστικά το μέγεθος των ζημιών στα παραπάνω προϊόντα.

--Στο μεταξύ επιμήκυνση των περιόδων καύσωνα, μείωση των βροχοπτώσεων κατά 20-25%, αύξηση του κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιών στα δάση, διατάραξη της βιοποικιλότητας και εκτεταμένη ερημοποίηση, είναι μερικές από τις κυριότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη Θεσσαλία, όπως τις παρουσίασαν επιστήμονες στο πλαίσιο ημερίδας της 15ης Οικολογικής Γιορτής, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Παυσίλυπο Καρδίτσας.

ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΕΥΤΛΩΝ

Λήγει σήμερα Παρασκευή η προθεσμία υποβολής των ενστάσεων για απορριπτόμενους της Δράσης 2.3 (Β) «Ολοκληρωμένη Διαχείριση στην Παραγωγή Σακχαροτεύτλων», μετά και την ανάρτηση από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, των ονομαστικών καταστάσεων των δικαιούχων και των απορριπτόμενων. Οι ενστάσεις κατατίθενται στο ισόγειο του νέου κτιρίου της Περιφέρειας επί των οδών Θεοφράστου και Καλλισθένους, ξεκίνησαν από τη Δευτέρα και μέχρι χθες Πέμπτη είχαν υποβληθεί 9, ενώ σήμερα αναμένονται περίπου άλλες 15. Να σημειωθεί ότι στην ΠΕ Λάρισας δικαιούχοι της Ολοκληρωμένης ήταν 53 και απορριπτόμενοι (λόγω διαφοράς εκτάσεως άνω του 50% στον φάκελό τους) συνολικά 35. Το ποσό που θα λάβουν συνολικά οι δικαιούχοι, ανέρχεται στις 53.829,21 ευρώ.

ΤΕΥΤΛΑ

Όπως στις περισσότερες περιπτώσεις των παραγωγών που αυτή την περίοδο συγκομίζουν τις σοδειές τους έτσι και οι τευτλοπαραγωγοί, σταμάτησαν να μαζεύουν τα προϊόντα τους μετά την απότομη αλλαγή του καιρού (βροχοπτώσεις στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας). Φέτος οι αποδόσεις είναι χαμηλές λόγω της οψιμότητας της καλλιέργειας. Το θετικό είναι ότι τελικά οι παραγωγοί πληρώθηκαν την Ολοκληρωμένη Διαχείριση του 2012 και σύμφωνα με όσα τους υποσχέθηκε ο κ. Δημήτρης Μελάς (πρώην Υπ. Αν. Υπουργός) το επόμενο διάστημα θα πληρωθούν και την Ολοκληρωμένη Διαχείριση του 2013 (γύρω στα 43 ευρώ). Ακόμη διεκδίκηση οφειλών τρίτων προς την ΕΒΖ (υπολογίζεται ότι ανέρχονται σε 70 εκατ. ευρώ), ανάπτυξη συνεργασιών που ακόμη δεν έχουν τελεσφορήσει (π.χ., για την επεξεργασία ζάχαρης με όμιλο της Βραζιλίας και για την παραγωγή στεβιοζάχαρης στο πλαίσιο συνεργασίας με ευρωπαϊκή εταιρία) και αξιοποίηση των ανενεργών ακινήτων ιδιοκτησίας της ΕΒΖ, είναι οι τρεις προτεραιότητες στον στρατηγικό σχεδιασμό της επιχείρησης, τις οποίες ανακοίνωσε ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της επιχείρησης, Γεώργιος Κυπαρισσίδης-Κοκκινίδης, στην προχθεσινή έκτακτη γενική συνέλευση.

ΒΑΜΒΑΚΙ

Σε μία από τις καλύτερες χρονιές εξελισσόταν η τρέχουσα για το βαμβάκι μέχρι να ανοίξουν οι ουρανοί και να βρέξει καταρρακτωδώς. Οι αγρότες αντιμετώπισαν σωστά το πρόβλημα του πράσινου σκουληκιού και οι πρώτοι που πρόλαβαν και συγκόμισαν μάζεψαν μέχρι και 440 κιλά (βλέπε Μελία). Εάν δεν έχουμε νέο χτύπημα του καιρού οι μηχανές αναμένεται να μπούνε στα χωράφια στο τέλος της επόμενης εβδομάδας. Τα εκκοκκιστήρια παραλαμβάνουν τις πρώτες παρτίδες με ανοικτή τιμή, ενώ η πιάτσα κάνει λόγο για 45-46 λεπτά. Τιμή που σίγουρα δεν ικανοποιεί τον παραγωγό, αφού φέτος το κόστος παραγωγής είναι ιδιαίτερα αυξημένο σε σχέση με πέρυσι, όταν το βαμβάκι πληρώθηκε γύρω στα 43-45 λεπτά. Στα προβλήματα των παραγωγών και η εκκρεμότητα καταβολής της νιτρορύπανσης για τα έτη 2013-2015, καθώς το 50ευρο, μείωνε το κόστος και ανακούφιζε τους δικαιούχους.

ΝΤΟΜΑΤΑ

Ολοκληρώνονται τις επόμενες ημέρες οι παραδόσεις βιομηχανικής ντομάτας στη Θεσσαλία (η Ηλεία ολοκλήρωσε τη συγκομιδή στις 11 Σεπτεμβρίου). Φέτος ήταν λίγο χαμηλότερη η στρεμματική απόδοση αλλά υπήρξε καλή ποιότητα. Τα στρέμματα πανελλήνια ήταν αυξημένα κατά 20%. Ο ΘΕΣΤΟ έχει παραδώσει 200.000 τόνους περίπου, ενώ πέρσι είχε παραδώσει 160.000 τόνους. Τέλος οι πληρωμές από τις βιομηχανίες μεταποίησης έχουν ξεκινήσει και κάποια εργοστάσια μάλιστα εξοφλούν.

ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας ενημερώνει τους δικαιούχους της Δράσης 1.1 «Βιολογική γεωργία» του Μέτρου 2.1.4., ότι έχουν εκδοθεί οι αναλυτικές καταστάσεις πληρωμής μετά ενστάσεων του έτους 2012 (2η πληρωμή-Νέα πενταετία και Διετής παράταση) και έχουν αναρτηθεί στον πίνακα ανακοινώσεων της υπηρεσίας. Για τη 2η πληρωμή της νέας πενταετίας έτους 2012 υπολογίστηκε το ποσό ενίσχυσης των 140.411,48 ευρώ για 170 από τους 534 δικαιούχους. Οι δικαιούχοι μπορούν να ενημερωθούν για την πληρωμή τους από τους γεωπόνους – γεωργικούς συμβούλους τους. Για τη διετή παράταση υπολογίστηκε το ποσό ενίσχυσης των 8.576,39 ευρώ για 14 από τους 62 δικαιούχους. Οι δικαιούχοι μπορούν να ενημερωθούν για την πληρωμή τους από τους γεωπόνους – γεωργικούς συμβούλους τους.

ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ

Σύμφωνα με όσα κάνουν γνωστά με ανακοινώσεις τους Α.Σ. της χώρας - μετά από ενημέρωση που είχαν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ - οι αγρότες που δικαιούνται εξισωτική αποζημίωση το 2015 και δεν έχουν υποβάλει όλα τα δικαιολογητικά μπορούν να το κάνουν έως και τις 30 Σεπτεμβρίου. Προκειμένου λοιπόν να είναι πλήρης ο φάκελος θα πρέπει να έχουν κατατεθεί τα παρακάτω δικαιολογητικά: Το Ε1 2015, το Εκκαθαριστικό Εφορίας 2015 και τα σχετικά δικαιολογητικά για εισοδήματα από διάφορες πηγές.

--Εκπνέει στις 30 Σεπτεμβρίου η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων εγγραφής στο Εθνικό Μητρώο Σημείων Υδροληψίας (ΕΜΣΥ) χωρίς επιβολή προστίμου, με την εγγραφή να είναι απαραίτητη για την έκδοση άδειας χρήσης νερού. H προθεσμία αφορά σε δημότες που έχουν ήδη υποβάλει αίτηση στο Δήμο για την εγγραφή στο Εθνικό Μητρώο Σημείων Υδροληψίας (ΕΜΣΥ) για πηγάδια ή γεωτρήσεις και δεν πρόλαβαν να προχωρήσουν στην έκδοση άδειας χρήσης νερού. Μετά την 1η Οκτωβρίου 2015 μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2015 θα καταβάλλεται πρόστιμο 50 ευρώ για κάθε μήνα καθυστέρησης ενώ από 1η Ιανουαρίου 2016 θα καταβάλλεται πρόστιμο 1000 ευρώ έως 2.000 ευρώ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass