Εως 5.000 ευρώ εισόδημα δηλώνουν οι αγρότες

Δημοσίευση: 04 Νοε 2015 0:18

 

 

Έτοιμη να σπείρει… φόρους στο χωράφι εμφανίζεται η κυβέρνηση…. Η προετοιμασία εφαρμογής των μνημονιακών δεσμεύσεων για αύξηση του συντελεστή φορολόγησης των αγροτικών κερδών από το 13% στο 20% το επόμενο έτος και στο 26% το 2017 συνοδεύτηκε από τη διαρροή στοιχείων τα οποία μαρτυρούν ότι εννιά στους δέκα αγρότες δήλωσαν στην Εφορία εισόδημα έως 5.000 ευρώ.

Το φακέλωμα των αγροτών χαρακτηρίζεται από αποκαλυπτικά στοιχεία, τα οποία οδηγούν σε εύκολους συνειρμούς για φοροδιαφυγή. Από την επεξεργασία των στοιχείων του υπουργείου Οικονομικών προκύπτουν τα εξής:

• Συνολικά οι αγρότες ανέρχονται σε 532.917 και πλήρωσαν συνολικό φόρο 186 εκατ. ευρώ το 2014.

• Από το σύνολο των φορολογουμένων με αγροτικό εισόδημα, οι 466.574, δηλαδή ποσοστό 87,55%, δήλωσαν εισόδημα μέχρι 5.000 ευρώ

• Το συνολικό εισόδημα που δηλώθηκε για να φορολογηθεί με συντελεστή 13% είναι 1,34 δισ. ευρώ.

• Το μέσο εισόδημα για το οποίο φορολογείται ο κάθε αγρότης είναι 2.518,10 ευρώ.

• Ο μέσος φόρος εισοδήματος που αναλογεί στον κάθε αγρότη ανέρχεται σε 349,81 ευρώ.

• Τα ακαθάριστα έσοδα που δηλώθηκαν είναι 4,87 δισ. ευρώ.

• Μηδενικό εισόδημα ή ζημίες δήλωσαν 104.768 αγρότες.

• Οι πλούσιοι αγρότες, δηλαδή αυτοί που δήλωσαν εισόδημα άνω των 30.000 ευρώ. ανέρχονται σε 5.733.

Στους κόλπους της κυβέρνησης, τους προηγούμενους μήνες, είχε αρχίσει γκρίνια για το ενδεχόμενο να εφαρμοστεί η συμφωνία με τους δανειστές που προβλέπει διπλασιασμό του φορολογικού συντελεστή των αγροτικών εισοδημάτων. Την προηγούμενη εβδομάδα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης σε συνάντηση με εκπροσώπους των αγροτών διεμήνυσε ότι η αύξηση των συντελεστών προβλέπεται στη συμφωνία και θα υλοποιηθεί, άφησε όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο συμπληρωματικών παρεμβάσεων διεύρυνσης των εκπιπτουσών δαπανών, ώστε οι επιβαρύνσεις να περιοριστούν μέσω της συρρίκνωσης του φορολογητέου εισοδήματος. Σημειώνεται ότι και για τα εισοδήματα του 2015 το καθαρό αγροτικό εισόδημα θα φορολογηθεί με συντελεστή φόρου 13%. Στα έξοδα που αναγνωρίζονται περιλαμβάνονται όλες τις δαπάνες (αγορές σπόρων, νεογνών, λιπασμάτων, φαρμάκων, καλλιεργητικές δαπάνες, δαπάνες άρδευσης, δαπάνες για ημερομίσθια εργατών, κόστος καυσίμων και συντήρησης των αγροτικών μηχανημάτων, τόκοι και έξοδα δανείων, αποσβέσεις παγίου εξοπλισμού, ασφαλιστικές εισφορές κ.λπ.), εφόσον αποδεικνύονται με νόμιμα παραστατικά. Επίσης δεν φορολογούνται για τις επιδοτήσεις που εισπράττουν μέχρι του ποσού των 12.000 ευρώ, ενώ για το πετρέλαιο κίνησης ντίζελ που χρησιμοποιούν λαμβάνουν επιστροφή φόρου κατανάλωσης που ανέρχεται σε 264 ευρώ ανά χιλιόλιτρο. Με βάση τις αλλαγές που έχουν συναποφασισθεί με τους πιστωτές της χώρας προβλέπεται η σταδιακή κατάργηση από τον Οκτώβριο του 2015 της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης ντίζελ σε δύο ίσα στάδια. Συγκεκριμένα από 1/10/2015 μέχρι 30/9/2016 επιστρέφεται ποσό 130 ευρώ και από 1/10/2016 καταργείται η επιστροφή. Επίσης από το έτος 2016 για τα εισοδήματα που αποκτώνται, προβλέπεται σταδιακή κατάργηση της ειδικής φορολογικής μεταχείρισης των αγροτών (στο πλαίσιο του κώδικα φορολογίας εισοδήματος) με ποσοστό 20% για το φορολογικό έτος 2016 και 26% για το φορολογικό έτος 2017.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass