ΠΟΙΕΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΠΑΙΖΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΘΟΔΟ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Ζητούν την αλληλεγγύη των εμπόρων

Δημοσίευση: 04 Νοε 2015 0:37

 

Συνεχίζονται οι προετοιμασίες των αγροτών και των κτηνοτρόφων του νομού Λάρισας για τη διοργάνωση του συλλαλητηρίου-συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τρίτη 10 Νοεμβρίου και ώρα 11:00 π.μ. στην Κεντρική πλατεία Λάρισας, με εξορμήσεις στα χωριά και επιστολές πρόσκληση σε τοπικούς φορείς. Έτσι μετά το έκτακτο Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 9 Νοεμβρίου και ώρα 6:00 μ.μ., τις επιστολές προς τους δημάρχους και την ΠΕΔ, χθες απεστάλη και νέα επιστολή προς τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Λάρισας Γιώργο Τσαπλέ με την οποία οι αγρότες ζητούν την αλληλεγγύη του εμπορικού κόσμου στην κινητοποίησή τους.

Αναλυτικότερα στην επιστολή της η τοπική Συντονιστική Επιτροπή των αγροτών αναφέρει τα εξής: «Κύριε πρόεδρε, οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι και οι νέοι αγρότες βρίσκονται σε μεγάλο αδιέξοδο όσον αφορά το θέμα της ρευστότητας, την παύση πληρωμών από την πολιτεία, τη μη ανακοίνωση της αγροτικής ανάπτυξης από το αρμόδιο Υπουργείο. Αυτό που πλέον είναι η ταφόπλακα του αγροκτηνοτροφικού πληθυσμού του νομού μας και κατ’ επέκταση της χώρας, είναι τα μέτρα που η σημερινή κυβέρνηση υπέγραψε και θέλει να εφαρμόσει με το μνημόνιο. Στους υπολογισμούς μας το 2016 και το 2017 με βάση το μνημόνιο, ζητείται από αγρότες και κτηνοτρόφους να αποδώσουν φόρους και περικοπές περίπου στα δύο δισ. ευρώ (2.000.000.000.000 €). Θεωρούμε ότι αυτή η απόφαση είναι άδικη και αντιαναπτυξιακή. Γι’ αυτό ο αγροκτηνοτροφικός πληθυσμός της Θεσσαλίας και κατ’ επέκταση της χώρας βρίσκεται στο πρώτο στάδιο της ενημέρωσης και στο δεύτερο σημείο αναφοράς σε κινητοποιήσεις. Ο αγροτικός και ο κτηνοτροφικός κόσμος βρίσκεται σε μεγάλο αδιέξοδο, υπάρχει απογοήτευση. Δεν πρέπει να αφήσουμε να καταρρεύσει ο πρωτογενής τομέας, ούτε ο δευτερογενής που αφορά τη μεταποίηση όπως και οι εξαγωγές, προϊόντων που κερδήθηκαν με πολλούς κόπους και δυσκολίες στις αγορές του εξωτερικού. Θεωρούμε ότι αυτή η στιγμή είναι κρίσιμη γιατί η αλλαγή στρατηγικής της κυβέρνησης, στον αγροκτηνοτροφικό τομέα, θα είναι καταστροφική για τη χώρα μας, για την ύπαιθρο στην οποία ζούμε όλοι εμείς. Το αποτέλεσμα θα είναι να χαθεί περίπου ένα δισεκατομμύριο ευρώ τα επόμενα χρόνια από τη Θεσσαλία, 30 χιλιάδες θέσεις εργασίας και ακαλλιέργητη γη πολλών χιλιάδων στρεμμάτων. Αυτή τη στιγμή δεν είμαστε παρόντες, όπως φαίνεται ούτε και μελλοντικά, σ’ αυτό που λέγεται αγορά της Λάρισας και κατ’ επέκταση αγορά της Θεσσαλίας γιατί μας εκτελούν. Δεχόμαστε όπως και εσείς έναν ανελέητο Φοροεισπρακτικό Μνημόνιο στο οποίο δεν συμφωνούμε γιατί πρώτα πρέπει να παράγουμε για να είμαστε παρόντες και βιώσιμοι».

Νέο πλήγμα

Στο μεταξύ «λάδι στη φωτιά», ενόψει των αγροτικών κινητοποιήσεων έριξε για μία ακόμη φορά το υπουργείο Οικονομικών, καθώς στα ειδοποιητήρια πληρωμής του ΕΝΦΙΑ που απέστειλε και προς τους παραγωγούς, συνυπολογίζεται –για πρώτη φορά- στο συνολικό εισόδημα η ενιαία ενίσχυση (επιδότηση) του 2014, από τις 12.000 ευρώ και πάνω. Όπως κατήγγειλε ο συνεταιριστής Χρήστος Σιδερόπουλος «η κίνηση αυτή του ΥΠΟΙΚ είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθούν τα εισοδήματα κι έτσι οι μισοί αγρότες, οι οποίοι πέρυσι δεν πλήρωναν ΕΝΦΙΑ, φέτος έχασαν αυτή την απαλλαγή. Το πρόβλημα θα είναι μεγαλύτερο το 2016, οπότε η φορολόγηση των επιδοτήσεων θα γίνεται από το πρώτο ευρώ (και όχι από τις 12.000 ευρώ και πάνω)» κατέληξε ο γνωστός συνεταιριστής.

Όσον αφορά στην ημερομηνία καθόδου των αγροτών στην Αθήνα για το πανελλαδικό συλλαλητήριο, οι Θεσσαλοί δηλώνουν κώλυμα στην πρόταση κάποιων συναδέλφων η κινητοποίηση να γίνει στις 12 Νοεμβρίου, καθώς τότε οι αγροτικές ασχολίες στα χωράφια θα βρίσκονται στο αποκορύφωμα. Σύμφωνα με τον κ. Σιδερόπουλο «η πρόταση των Θεσσαλών αφορά στις 19 του μήνα ή την τελευταία εβδομάδα του Νοέμβρη».

Γ.Ρ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass