Αγροτικό Ημερολόγιο

Δημοσίευση: 06 Νοε 2015 8:39
Την Τρίτη τα τρακτέρ «κατεβαίνουν» στην... Κεντρική πλατεία της Λάρισας, και την Τετάρτη τα Τέμπη κλείνουν για 2 μέρες για εργασίες συντήρησης της κοιλάδας. Λογικοί οι συνειρμοί που γίνονται για το πώς άλλαξαν οι καιροί. Να θυμίσουμε ότι η τελευταία χρονιά που οι αγρότες έκοψαν την Ελλάδα στα δύο, στο πλαίσιο αγροτικών κινητοποιήσεων ήταν τον Ιανουάριο του 2009 (φωτ.). Μάλιστα όπως μας υπενθύμισε γνωστός συνεταιριστής «τότε τα τρακτέρ βγήκαν στους δρόμους στις 20 Ιανουαρίου. Συγκρατήστε αυτή την ημερομηνία» δήλωσε με νόημα. Την Τρίτη τα τρακτέρ «κατεβαίνουν» στην... Κεντρική πλατεία της Λάρισας, και την Τετάρτη τα Τέμπη κλείνουν για 2 μέρες για εργασίες συντήρησης της κοιλάδας. Λογικοί οι συνειρμοί που γίνονται για το πώς άλλαξαν οι καιροί. Να θυμίσουμε ότι η τελευταία χρονιά που οι αγρότες έκοψαν την Ελλάδα στα δύο, στο πλαίσιο αγροτικών κινητοποιήσεων ήταν τον Ιανουάριο του 2009 (φωτ.). Μάλιστα όπως μας υπενθύμισε γνωστός συνεταιριστής «τότε τα τρακτέρ βγήκαν στους δρόμους στις 20 Ιανουαρίου. Συγκρατήστε αυτή την ημερομηνία» δήλωσε με νόημα.

Από τον Γιώργο Ρούστα

roustas@eleftheria.gr

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΚΑΙΡΟΥ

Καλός καιρός στον Νομό Λάρισας και την επόμενη εβδομάδα, ιδανικός για την ολοκλήρωση, χωρίς προβλήματα, της συγκομιδής του βαμβακιού και του καλαμποκιού. Έτσι σήμερα Παρασκευή, αλλά και το Σαββατοκύριακο ο καιρός θα είναι αίθριος, οι άνεμοι θα είναι βόρειοι ασθενείς έως μέτριοι και στο Αιγαίο ισχυροί και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 6 ως 20 βαθμούς Κελσίου. Ανάλογες καιρικές συνθήκες και από Δευτέρα με τη θερμοκρασία αμετάβλητη (14-16 βαθμούς Κελσίου τις περισσότερες ώρες της μέρας) και χωρίς ιδιαίτερα φαινόμενα.

ΜΠΛΟΚΑ

Πανελλαδικό ραντεβού μεθαύριο Κυριακή στα γραφεία του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πλατυκάμπου, στις 12 το μεσημέρι, δίνουν οι Επιτροπές Αγώνα των αγροτών, προκειμένου να αποφασίσουν αφενός την ημερομηνία πανελλαδικής συγκέντρωσης στην Αθήνα (η Τετάρτη 18 Νοεμβρίου φαντάζει ως η πιθανότερη) και αφετέρου τις λεπτομέρειες αυτού του συλλαλητηρίου (οργάνωση της καθόδου, οι ομιλητές, ιεράρχηση των αιτημάτων). Από κει και πέρα σε τοπικό επίπεδο τη Δευτέρα το απόγευμα έχει προγραμματιστεί το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας, στο οποίο θα συζητηθούν τα αγροτικά προβλήματα, ενώ φαντάζει δύσκολη η έκδοση κοινού ψηφίσματος συμπαράστασης στον αγώνα των αγροτών, καθώς οι κομματικές εξαρτήσεις δεν θα επιτρέψουν μια τέτοια εξέλιξη. Και φυσικά τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στο συλλαλητήριο της Τρίτης το πρωί στην Κεντρική πλατεία της Λάρισας, όπου οι αγρότες θα μπλοκάρουν το κέντρο της πόλης με τα αγροτικά τους μηχανήματα. Το συλλαλητήριο της Τρίτης θα δείξει ουσιαστικά και την προοπτική των φετινών κινητοποιήσεων, καθώς η συμμετοχή των αγροτών και των κτηνοτρόφων σε αυτό θα αποτελέσει πρόβα τζενεράλε της μετωπικής σύγκρουσης με την κυβέρνηση. Από τη μία η Τοπική Συντονιστική Επιτροπή μιλά για καλό κλίμα που συναντά στα χωριά, όπου περιοδεύει, από την άλλη σπεύδει να τονίσει με νόημα πως «αυτή η καλοκαιρία των τελευταίων ημερών, κρατά τους παραγωγούς στα χωράφια, για την ολοκλήρωση της συγκομιδής του βαμβακιού».

ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ

Στο μεταξύ ανεξαρτήτως της πανελλαδικής σύσκεψης των αγροτών, η Ομοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας έχει συγκαλέσει για το πρωί της Κυριακής στον Πλατύκαμπο, πανελλαδική σύσκεψη όλων των Κτηνοτροφικών Συλλόγων της χώρας για να αποφασίσουν τη συμμετοχή τους ή στις προσεχείς αγροτικές κινητοποιήσεις ή να διοργανώσουν τη δική τους αντίδραση. Δεν ξέρουμε βέβαια αν η σύσκεψη των αγροτών που αποφασίστηκε εκ των υστέρων, στον ίδιο χώρο, αλλάξει τον τόπο ή τον χρόνο της κτηνοτροφικής συνέλευσης.

ΔΙΣΤΑΚΤΙΚΗ Η ΑΓΟΡΑ

Ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο που θα αποτυπωθεί στο προσεχές συλλαλητήριο είναι οι παρουσίες εκπροσώπων φορέων και κυρίως δημάρχων, Επιμελητηρίων και του εμπορικού κόσμου. Χθες η τοπική Συντονιστική Επιτροπή (φωτ.) συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Δημήτρη Αδάμ και ζήτησε τη συμπαράσταση των επαγγελματιών και της αγοράς γενικότερα. Ο κ. Αδάμ ανεγνώρισε από τη μία τη σημασία που παίζει ο πρωτογενής τομέας στην τοπική οικονομία, αλλά από την άλλη αναφέρθηκε με νόημα «στις δυσκολίες που ήδη περνά η αγορά και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι οποίοι έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα από το μνημόνιο». Αντιθέτως στο πλευρό των Κρητικών αγροτών -που επίσης έχουν ξεσηκωθεί- έχουν ταχθεί με θέρμη εκπρόσωποι της αγοράς, ενώ κάποιοι εξ αυτών αναμένεται να συνοδεύσουν τους παραγωγούς στη συγκέντρωση της Αθήνας.

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

Δεν φαίνεται να πείθει το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι επιδιώκει να καταβάλει το 90% της ενιαίας ενίσχυσης στους παραγωγούς την 1η Δεκεμβρίου και όχι τέλος Νοεμβρίου το 70% της προκαταβολής, διότι ο πρότερος βίος της μόνο έντιμος δεν είναι. Όπως σχολίαζαν Λαρισαίοι συνεταιριστές «αν πράγματι ενδιαφέρονταν για την τσέπη μας οι κυβερνώντες θα φρόντιζαν να πληρώσουν εγκαίρως τις εκκρεμότητες παρελθόντων ετών, για να ανασάνουμε και να προχωρήσουμε σωστά στον προγραμματισμό της νέας καλλιεργητικής περιόδου. Τα πράγματα είναι απλά. Δεν προλαβαίνουν να λύσουν μέσα στον μήνα το ζήτημα των βοσκοτόπων και βρήκαν ως δικαιολογία το μπόνους του +20% στην επιδότηση. Μην εκπλαγείτε αν τελικά πληρώσουν το 70% της ενίσχυσης μέσα στον Νοέμβριο, επειδή θα έχουν τακτοποιήσει νωρίτερα το ζήτημα των βοσκοτόπων».

ΒΑΜΒΑΚΙ

«Φωτιά» έχουν πάρει τούτες τις μέρες οι βαμβακοσυλλεκτικές μηχανές στον θεσσαλικό κάμπο, καθώς οι καλές καιρικές συνθήκες βοηθούν στη συγκομιδή του προϊόντος. Ωστόσο η μείωση της φετινής παραγωγής από τις βροχοπτώσεις του Οκτωβρίου είναι δεδομένη και το μόνο που απομένει να φανεί είναι το ύψος της ζημιάς, που θα κυμαίνεται από 30-50%. Σύµφωνα µε Λαρισαίους παραγωγούς οι αποδόσεις κατά µέσο όρο είναι γύρω στα 200 κιλά το στρέµμα, ενώ συνολικά η συγκομιδή θα αποφέρει περίπου 200-230.000 τόνους εκκοκκισµένου. Δυστυχώς τα μηνύματα από τα εκκοκκιστήρια δεν είναι ευχάριστα για τους παραγωγούς, αφού η αγορά –επικαλούμενη την ποιοτική υποβάθμιση του βαμβακιού- εφαρμόζει το μοντέλο των «ανοικτών τιμών», ενώ οι συνήθεις διαρροές κάνουν λόγο για συμφωνία γύρω στα 44-46 λεπτά\κιλό.

ΓΑΛΑ

Ερώτηση στην κυβέρνηση για το «αν προτίθεται να προχωρήσει σε αύξηση της διάρκειας ζωής του γάλακτος, και αν ναι, πόση θα είναι αυτή» κατέθεσαν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας πως «ενώ υπάρχει η γενική παραδοχή ότι ο πρωτογενής τομέας μπορεί να αποτελέσει βασικό πυλώνα παραγωγικής ανασυγκρότησης, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ φαίνεται πως κινείται σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση, δεδομένης της πρόθεσής της να επιμηκύνει τη διάρκεια ζωής του γάλακτος. Η πρόταση αυτή έρχεται τη στιγμή που έχει τεθεί ως κύριος στόχος η μείωση του ελλείμματος στο εμπορικό ισοζύγιο αγροτικών προϊόντων και η μετατροπή του από ελλειμματικό σε πλεονασματικό. Στόχος που για να επιτευχθεί απαιτεί πολιτική στήριξης της εγχώριας κτηνοτροφίας με στροφή προς την παραγωγή κτηνοτροφικών προϊόντων, όπου η χώρα μας είναι έντονα ελλειμματική».

Από την πλευρά του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου, σε πρόσφατες δηλώσεις του πέταξε το μπαλάκι στους βιομήχανους, τονίζοντας τα εξής: «Από την ώρα που υπάρχει συγκεκριμένη πλέον δέσμευση και είναι ξεκάθαρη εκεί ότι δυστυχώς η ημερομηνία λήξης θα έχει άμεση σχέση με την μέθοδο της παστερίωσης, που σημαίνει ότι αυτό που λέμε φρέσκο γάλα μπορεί να είναι από 5 ημερών μέχρι 10-11 ημερών, αντιλαμβάνεστε ότι εκεί υπάρχει ένα τεράστιο πρόβλημα, δεν μπορούμε να το ξεπεράσουμε. Απλά εγώ κάνω μια έκκληση στις βιομηχανίες του χώρου επειδή υπάρχει ένας κανονισμός που δίνει τη δυνατότητα προαιρετικά βέβαια να αναγράφεται πάνω στη συσκευασία η χώρα προέλευσης του γάλακτος, χώρα παραγωγής, εκεί λοιπόν αν θέλουν να στηρίξουν την ελληνική βιομηχανία τότε στο γάλα το ελληνικό να μπαίνει η συγκεκριμένη ετικέτα πάνω η οποία ουσιαστικά θα βοηθήσει τον χώρο».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass