ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΦΟΡΩΝ – ΕΙΣΦΟΡΩΝ, ΜΕΙΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΩΝ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Ο ΝΕΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

Πάνω από 270 εκατ. ο λογαριασμός για τους αγρότες το 2016

*Ξεκινά το νέο πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης – προωθούνται διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις *Προσλαμβάνονται 100 ερευνητές με διδακτορικό

Δημοσίευση: 21 Νοε 2015 20:00

 

Του Γιώργου Μακρή

Μειωμένο κατά τουλάχιστον 270 εκατ. ευρώ αναμένεται να είναι το 2016 το εισόδημα αγροτών και κτηνοτρόφων καθώς ο νέος προϋπολογισμός προβλέπει αύξηση φόρων και εισφορών και ταυτόχρονα μείωση συντάξεων και επιδοτήσεων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το σχέδιο του προϋπολογισμού που κατατέθηκε στη Βουλή οι παραγωγοί θα κληθούν την επόμενη χρονιά:

-Να πληρώσουν περισσότερους φόρους κατά 110,9 εκατ. ευρώ και συγκεκριμένα 78,8 εκατ. ευρώ λόγω της αύξησης της προκαταβολής φόρου εισοδήματος και 32,1 εκατ. ευρώ λόγω της αύξησης συντελεστών του φόρου εισοδήματος. Περισσότερα θα πληρώσουν και για τον ΦΠΑ αλλά αυτή η επιβάρυνση δεν εξειδικεύεται ανά επαγγελματική κατηγορία στον προϋπολογισμό. Επισημαίνεται, πάντως, ότι το ποσό των 110 εκατ. ευρώ θεωρείται μάλλον μετριοπαθές με οικονομικούς αναλυτές να θεωρούν εξαιρετικά πιθανό η επιβάρυνση να είναι τελικά μεγαλύτερη.

-Να πληρώσουν αυξημένες εισφορές κατά 102 εκατ. ευρώ στον ΟΓΑ, την ώρα που η κρατική χρηματοδότηση του οργανισμού πρόκειται να μειωθεί κατά 5,6% την επόμενη χρονιά (στα 2 δις 462 εκατ. από 2 δισ. 607 εκατ. ευρώ το 2015). Σημειώνεται ότι οι συνταξιούχοι αγρότες πιθανόν να έχουν μεγαλύτερες απώλειες καθώς στον προϋπολογισμό προβλέπονται 493,5 εκατ. ως «εξοικονόμηση από την ασφαλιστική μεταρρύθμιση των συντάξεων των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης» (όπως ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ).

-Μειωμένη κατά 57,7% θα είναι το 2016 και η επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο που θα ανέλθει στα 38 εκατ. ευρώ έναντι 91 εκατ. ευρώ φέτος.

-Μειωμένες κατά 6,2% ή 10 εκατ. ευρώ αναμένεται να είναι και οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ που προβλέπεται να διαμορφωθούν στα 158 εκατ. ευρώ έναντι 168 εκατ. ευρώ το 2015. Το 2016 οι δύο μεγαλύτεροι οργανισμοί του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ΟΠΕΚΕΠΕ και ΕΛΓΑ, αναμένεται να εμφανίσουν πλεόνασμα της τάξης των 17 εκατ. ευρώ έναντι ελλείμματος 60 εκατ. ευρώ το 2015, το οποίο αποδίδεται στις αυξημένες αποζημιώσεις που χορήγησε ο ΕΛΓΑ.

-Μειώσεις επιφέρει ο νέος προϋπολογισμός και σε άλλα κονδύλια όπως την πρόωρη συνταξιοδότηση αγροτών κατά 7% (στα 72 εκατ. ευρώ από 77 εκατ. ευρώ το 2015) και το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων που μειώνεται κατά 66,7% (στα 3 εκατ. από 9 εκατ. το 2015).

-Ο προϋπολογισμός του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης προβλέπεται να μειωθεί στα 623 εκατ. ευρώ έναντι 707 εκατ. ευρώ που προέβλεπε ο προϋπολογισμός του 2015 και 669 εκατ. στα οποία ανήλθαν οι πραγματοποιηθείσες δαπάνες.

-Αντίθετα, θετική για τους αγρότες είναι η έναρξη του νέου προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης 2014-20 με 600 εκατ. ευρώ να δεσμεύονται από το ΠΔΕ για συγχρηματοδοτούμενα έργα. Στα ίδια επίπεδα με φέτος (165 εκατ. ευρώ) θα παραμείνουν οι επιστροφές ΦΠΑ, ενώ οι εθνικές ενισχύσεις προσανατολισμού και διαρθρώσεων, στις οποίες περιλαμβάνονται και τα ΠΣΕΑ, θα αυξηθούν κατά 7,4% στα 17 από 16 εκατ. το 2015.

ΔΙΑΡΘΡΩΤΙΚΕΣ

ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ

Στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που προωθεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο προϋπολογισμός προβλέπει:

-Την ψήφιση των νομοσχεδίων για τις βοσκήσιμες γαίες και τους συνεταιρισμούς.

-Την πρόσληψη 100 ερευνητών με διδακτορικό δίπλωμα στα ινστιτούτα και ιδρύματα του υπουργείου.

-Τον διπλασιασμό των πόρων των προγραμμάτων προώθησης εξαγωγών αγροτικών προϊόντων.

-Την ίδρυση Νομικού Προσώπου ιδιωτικού Δικαίου για την καταγραφή και αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του υπουργείου.

-Την πλήρη εφαρμογή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στον αγροτικό τομέα, τόσο για τη διαδικτυακή πρόσβαση των πολιτών αλλά και των δικαιούχων για την καταβολή των ενισχύσεων του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης.

-Βελτίωση της επιχειρηματικότητας στον πρωτογενή τομέα με την απλοποίηση των διαδικασιών εγκατάστασης και αδειοδότησης μέσα από τη δημιουργία ζωνών άσκησης της υδατοκαλλιέργειας, της κτηνοτροφίας και ζωνών θερμοκηπιακών καλλιεργειών για την εκμετάλλευση της γεωθερμίας.

-Παρέμβαση στον τομέα εμπορίας γεωργοκτηνοτροφικών προϊόντων και αλιευμάτων, της ποιοτικής τους ιχνηλασιμότητας και της τήρησης των κανόνων της αγοράς.

-Αναμόρφωση θεσμικού πλαισίου οργάνωσης, διαχείρισης και λειτουργίας εγγειοβελτιωτικών έργων στο πλαίσιο των ΟΕΒ/ΤΟΕΒ.

-Ίδρυση και λειτουργία Τράπεζας Γενετικού Υλικού.

-Δημιουργία εθνικού δικτύου περισυλλογής και διαχείρισης νεκρών ζώων.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass