ΠΡΩΤΟΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ ΣΕ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΚΑΡΠΟΥ Ο ΔΗΜΟΣ ΤΕΜΠΩΝ

Στον αστερισμό της ελιάς η περιοχή των Γόννων

*Πάνω από 600 τόνοι βρώσιμης μέχρι σήμερα ήδη επεξεργάζεται στις βιομηχανίες τυποποίησης. Και 1000 τόνοι συνολικά στα ελαιοτριβεία. *Θεσμός η Γιορτή Ελιάς στους Γόννους θα γίνει το Σαββατοκύριακο 28-29 Νοεμβρίου, όπου θα παρουσιαστεί και προκαταρκτική έρευνα επιστημόνων του Α.Π.Θ. για την ξήρανση και τα εδάφη.

Δημοσίευση: 21 Νοε 2015 20:02

 
 

Ένα μοναδικό και ιδιαίτερο πλεονέκτημα έχει να προσφέρει φέτος στην ελληνική αγροτική οικονομία, η ελαιοπαραγωγός περιοχή του Δήμου Τεμπών. Διαθέτει, σε αντίθεση με τις άλλες γνωστές για την παραγωγή ελαιών και λαδιού της χώρας, τεράστιες ποσότητες ελαιών, σε σημείο τέτοιο που να έχει απορροφηθεί μέχρι στιγμής ο καρπός που συνέλεξαν οι αγρότες, από τους διακινητές και μεταποιητές σε ποσοστό 100% και μάλιστα πριν καν αρχίσει το τελευταίο μάζεμα. Σύμφωνα με πρόχειρα στοιχεία αλλά απολύτως πραγματικά, μέχρι στιγμής και ενώ η συγκομιδή έφτασε στο 70% στα χωριά Γόννοι, Μακρυχώρι, Ελιά, Ιτέα, Παραπόταμο, Ευαγγελισμό, έχουν φύγει για επεξεργασία και τυποποίηση στις βιομηχανίες τυποποίησης περίπου 600 τόνοι βρώσιμης ελιάς, ενώ τα ελαιοτριβεία έχουν υποδεχθεί μέχρι στιγμής υπερδιπλάσια ποσότητα. Συνολικά 1500 τόνοι ελιάς βγήκαν μέχρι τώρα από τους ελαιώνες αυτής μόνο της περιοχής.

Έτσι φέτος, η Γιορτή Ελιάς, που καθιερώθηκε πλέον ως θεσμός με μεγάλη επιτυχία, και που αποφασίστηκε να γίνει το διήμερο 28 και 29 Νοεμβρίου στους Γόννους, δεν θα είναι απλά μια γιορτή αλλά το σημείο αναφοράς για τον ελαιόκαρπο πανελλαδικά, αφού η μοναδικότητα της τεράστιας παραγωγής και της πιστοποιημένης ποιότητας κάνουν την περιοχή «Μέκκα» της ελιάς.

Το βράδυ της Πέμπτης για άλλη μια χρονιά με πρωτοβουλία του δημάρχου Τεμπών Κώστα Κολλάτου και των τοπικών παραγόντων δήμου και φορέων διοργανώθηκε η συνάντηση για την ανταλλαγή απόψεων προκειμένου να οργανωθεί όσο πιο καλά γίνεται το διήμερο της ελιάς, και η γιορτή να έλξει περισσότερο κόσμο που θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει τόσο την επιστημονική ημερίδα που θα γίνει το Σάββατο όσο και την κεντρική εκδήλωση που θα γίνει την Κυριακή 29 Νοεμβρίου με πρόγραμμα που τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί.

Στη διάρκεια της διήμερης πανδημοτικής γιορτής της ελιάς που θα πραγματοποιηθεί στον ίδιο χώρο που έγινε και πέρυσι στον πεζόδρομο μπροστά στην Πινακοθήκη Γόννων, θα παρουσιαστεί φέτος και η προκαταρκτική μελέτη με τα πρώτα αποτελέσματα του ΑΠΘ σχετικά με την ξήρανση της ελιάς και την κατάσταση των εδαφών από καθηγητή του πανεπιστημίου, σε μια επιστημονική εκδήλωση στην οποία θα συμμετέχουν γεωπόνοι, εδαφολόγοι και άλλοι ερευνητές του αντικειμένου, ώστε οι παραγωγοί να ενημερωθούν υπεύθυνα για τους τρόπους προστασίας της καλλιέργειας.

Φυσικά το πρόγραμμα που αναμένεται να οριστικοποιηθεί τις επόμενες ημέρες θα περιλαμβάνει πολιτιστικές εκδηλώσεις και έκθεση φωτογραφίας για την ελιά, ενώ θα υπάρχουν για το κοινό και περίπτερα έκθεσης προϊόντων της περιοχής με κεντρικό βάρος την ελιά, καθώς θα προσφερθούν και εδέσματα με τη σφραγίδα του γυναικείου τοπικού συνεταιρισμού «Αντιγονίδες». Επίσης το κοινό θα μπορεί να επισκεφθεί τόσο την Πινακοθήκη Γόννων όσο και το Λαογραφικό Μουσείο το οποίο διαθέτει μια απίστευτη συλλογή αντικειμένων και βέβαια εκείνων που χρησιμοποιούσαν οι κάτοικοι για την καλλιέργεια της ελιάς.

Χ. Τ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass