Αγροτικό Ημερολόγιο

Δημοσίευση: 04 Δεκ 2015 8:17

 

Από τον Γιώργο Ρούστα

roustas@eleftheria.gr

ΔΕΛΤΙΟ ΚΑΙΡΟΥ

Πολύ κρύο τις πρωινές ώρες και καλές θερμοκρασίες το μεσημέρι προβλέπεται για τις επόμενες ημέρες στον νομό Λάρισας και τη Θεσσαλία, καλός καιρός δηλαδή για τους δεντροκαλλιεργητές που θέλουν χαμηλές θερμοκρασίες για να «κοιμηθούν» τα δέντρα τους. Έτσι για σήμερα Παρασκευή στη Λάρισα ο καιρός θα είναι αίθριος, οι άνεμοι θα είναι βόρειοι ασθενείς έως μέτριοι και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 6 ως 16 βαθμούς Κελσίου. Το Σαββατοκύριακο ανάλογες καιρικές συνθήκες, με υποχώρηση της θερμοκρασίας τις πρωινές ώρες, καθώς ο υδράργυρος μετά βίας θα ξεπερνά τους μηδέν βαθμούς. Έτσι θα κυλήσει ο καιρός όλη την επόμενη εβδομάδα.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΜΕ ΑΓΡΟΤΕΣ

Σήμερα τελικά το πρωί στις 11 ορίστηκε από την ηγεσία του ΥΠΑΑΤ η συνάντηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου με τους αγρότες της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, οι οποίοι στο μεταξύ ζεσταίνουν τις μηχανές των τρακτέρ και ετοιμάζονται για περαιτέρω κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους. Όλοι προδικάζουν το αδιέξοδο της σημερινής συνάντησης των δύο πλευρών και πλέον το ενδιαφέρον στρέφεται μεθαύριο Κυριακή, 6 Δεκεμβρίου, στον Παλαμά Καρδίτσας, όπου θα πραγματοποιηθεί πανελλαδική σύσκεψη της Επιτροπής των Μπλόκων και στην οποία θα ληφθούν αποφάσεις για την πορεία των κινητοποιήσεων. Έτσι προθερμαίνοντας το αγωνιστικό κλίμα στους επαρχιακούς δρόμους του νομού, οι αγρότες έβγαλαν ήδη τα τρακτέρ, ξεκινώντας από τα Φάρσαλα όπου προχθές μετά το συλλαλητήριο της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν Λάρισας, τα μηχανήματα παρέμειναν παρατεταγμένα στους δρόμους. Επίσης χθες συγκεντρώθηκαν αρκετά τρακτέρ σε διάφορα σημεία του επαρχιακού δικτύου της Αγιάς και κάποια βγήκαν στον κόμβο Πλατυκάμπου-Αγιάς. Σήμερα προβλέπεται σχετική έξοδος των τρακτέρ και στον Τύρναβο, ενώ στις πλατείες των χωριών Γαλήνη και Κυπάρισσος αρκετά βρίσκονται παρατεταγμένα πέριξ των πλατειών.

ΚΡΙΣΙΜΗ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ Η 10η ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

Στο μεταξύ και η Συντονιστική Επιτροπή του νομού Λάρισας δεν μένει με σταυρωμένα τα χέρια. Το χρονοδιάγραμμα των κινητοποιήσεων που ήθελε τους Θεσσαλούς να βγαίνουν στους δρόμους μεταξύ 15 και 20 Δεκεμβρίου ακολουθείται πιστά. Έτσι σήμερα Παρασκευή στις 6 το απόγευμα η Σ.Ε. συγκαλεί σύσκεψη στο πρώην δημαρχείο Κιλελέρ, την Δευτέρα υπάρχει σύσκεψη της Επιτροπής Αγώνα Φαρσάλων στον τοπικό ΤΟΕΒ και την Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου, στον Πλατύκαμπο, ευρεία σύσκεψη, όπου θα τεθεί προς έγκριση η πρόταση για έξοδο των τρακτέρ στον δρόμο και πιο συγκεκριμένα στον κόμβο Πλατυκάμπου στις 14 ή 15 του μήνα. Η ακριβής ημερομηνία θα εξαρτηθεί κι από τα υπόλοιπα μέτωπα σε όλη τη χώρα. Επίσης Τετάρτη ή Πέμπτη (9-10-12) ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης από την Κρήτη συγκαλεί σύσκεψη σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, παρουσία εκπροσώπων όλων των Συντονιστικών Επιτροπών που διοργάνωσαν το πρόσφατο συλλαλητήριο στην Αθήνα για τον συντονισμό δράσης ανά την επικράτεια.

ΠΛΗΡΩΜΗ ΝΙΤΡΟΡΥΠΑΝΣΗΣ

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας ενημερώνει τους δικαιούχους της Δράσης 2.1 «Προστασία των ευαίσθητων στα νιτρικά περιοχών» του Μέτρου 2.1.4., ότι έχουν εκδοθεί οι αναλυτικές καταστάσεις πληρωμής του έτους 2013 (διετή παράταση και πενταετία) και έχουν αναρτηθεί στον πίνακα ανακοινώσεων της υπηρεσίας. Για τη διετή παράταση υπολογίστηκε το ποσό ενίσχυσης των 1.447.072,32 ευρώ για 522 από τους 566 δικαιούχους, ενώ 44 δικαιούχοι φέρουν μηδενικό ποσό ενίσχυσης. Για τη πενταετία υπολογίστηκε το ποσό ενίσχυσης των 3.475.805,54 ευρώ για 925 από τους 1003 δικαιούχους, ενώ 78 δικαιούχοι φέρουν μηδενικό ποσό ενίσχυσης. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν ένσταση κατά των καταστάσεων πληρωμής εντός πέντε εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία της πρώτης ανάρτησης, δηλαδή από 3 Δεκεμβρίου έως 9 του μήνα. Οι ενστάσεις θα υποβάλλονται στη ΔΑΟΚ Π.Ε. Λάρισας, Καλλισθένους 27 και Θεοφράστου. Επισημαίνεται ότι οι ενστάσεις θα πρέπει να είναι απόλυτα δικαιολογημένες, τεκμηριωμένες, σαφείς και να επισυνάπτονται όλα τα δικαιολογητικά που θα βοηθήσουν την επιτροπή ενστάσεων στην εξέτασή τους, καθώς δεν θα υπάρχει δυνατότητα συμπλήρωσης νέων δικαιολογητικών σε μεταγενέστερο χρόνο. Οι δικαιούχοι μπορούν να ενημερωθούν για την πληρωμή τους από τους γεωπόνους – γεωργικούς συμβούλους τους και τυχόν ενστάσεις να συνταχθούν σε συνεργασία μαζί τους.

ΠΛΗΡΩΜΗ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑΣ

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας ενημερώνει τους δικαιούχους της Δράσης 1.2 «Βιολογική Κτηνοτροφία» του Μέτρου 2.1.4., ότι έχουν εκδοθεί οι αναλυτικές καταστάσεις πληρωμής του έτους 2012 και έχουν αναρτηθεί στον πίνακα ανακοινώσεων της υπηρεσίας. Υπολογίστηκε το ποσό ενίσχυσης των 852,949,20 ευρώ για 83 από τους 130 δικαιούχους, ενώ 29 δικαιούχοι φέρουν μηδενικό ποσό ενίσχυσης και 18 δικαιούχοι παραμένουν «δεσμευμένοι» από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν ένσταση κατά των καταστάσεων πληρωμής εντός πέντε εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία της πρώτης ανάρτησης, δηλαδή από 04 Δεκεμβρίου έως 10 Δεκεμβρίου 2015. Οι ενστάσεις θα υποβάλλονται στη ΔΑΟΚ Π.Ε. Λάρισας, Καλλισθένους 27 & Θεοφράστου. Οι ενστάσεις θα πρέπει να είναι απόλυτα δικαιολογημένες, τεκμηριωμένες, σαφείς και να επισυνάπτονται όλα τα δικαιολογητικά που θα βοηθήσουν την επιτροπή ενστάσεων στην εξέτασή τους, καθώς δεν θα υπάρχει δυνατότητα συμπλήρωσης νέων δικαιολογητικών σε μεταγενέστερο χρόνο. Οι δικαιούχοι μπορούν να ενημερωθούν για την πληρωμή τους από τους γεωπόνους – γεωργικούς συμβούλους τους και τυχόν ενστάσεις να συνταχθούν σε συνεργασία μαζί τους.

ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΦΑΡΜΑΚΩΝ

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εμμένοντας σταθερά στη λογική του θεσμού της συνταγογράφησης, που θεσμοθέτησε σε εφαρμογή των διατάξεων της σχετικής Ευρωπαϊκής Οδηγίας για την ορθολογική χρήση γεωργικών φαρμάκων και στις ωφέλειες που προκύπτουν για το περιβάλλον, τον χρήστη και το παραγόμενο προϊόν, με την ευκαιρία της επανεξέτασης πλευρών της εφαρμογής των διαδικασιών της συνταγογράφησης, ανακοίνωσε την αναστολή λειτουργίας της υπάρχουσας ηλεκτρονικής εφαρμογής στην ιστοσελίδα του Υπουργείου, προκειμένου αυτή να εμπλουτιστεί με στοιχεία και παραμέτρους που συμβάλλουν αποτελεσματικότερα στην επίτευξη των σκοπών της.

ΠΕΡΙΣΥΛΛΟΓΗ ΝΕΚΡΩΝ ΖΩΩΝ

Μεγάλο αναμφίβολα το πρόβλημα του κόστους περισυλλογής των νεκρών ζώων, καθώς μέχρι πρότινος οι κτηνοτρόφοι (σε Θεσσαλία-Ανατ. Μακεδονία όπου εφαρμόστηκε πιλοτικά το πρόγραμμα) δεν επιβαρύνονταν για τη διαδικασία. Με το νέο νομοσχέδιο προβλέπεται η επιβάρυνση των ίδιων των κτηνοτρόφων. Η κυβερνητική πρόθεση βρέθηκε στο επίκεντρο της κριτικής του Μάξιμου Χαρακόπουλου, ο οποίος υπενθύμισε ότι «η υλοποίηση του σχετικού προγράμματος, που απάλλαξε τους κτηνοτρόφους από το κόστος περισυλλογής είχε την δική του υπογραφή, όταν ήταν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Μάλιστα στις προθέσεις του ήταν η επέκταση του προγράμματος σε όλη τη χώρα». Ο Λαρισαίος βουλευτής βρέθηκε προ ημερών στο Λουξεμβούργο, ως εκπρόσωπος της ΝΔ στην 54η Διάσκεψη των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων (COSAC), κι αυτός ήταν ο λόγος που αρνήθηκε την κομματική πρόταση να είναι ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ στη συζήτηση του Ν\Σ για τις βοσκήσιμες γαίες.

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟΝ ΑΓΡΟΤΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟ

ΣΥΛΛΟΓΟ ΠΟΤΑΜΙΑΣ

Εν μέσω κλιμάκωσης των αγροτικών κινητοποιήσεων, οι αγρότες και κτηνοτρόφοι των χωριών της Ποταμιάς Ελασσόνας αποφάσισαν να οργανωθούν, προχωρώντας στη δημιουργία Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου. Για το λόγο αυτό συστάθηκε Επιτροπή Πρωτοβουλίας από εκπροσώπους των χωριών της περιοχής. Όπως αποφασίστηκε, οι εκλογές θα γίνουν μεθαύριο Κυριακή 6 Δεκεμβρίου. Ο νεοσύστατος Σύλλογος είναι ανοιχτός σε υποψηφιότητες, οι οποίες μπορούν να υποβάλλονται στα μέλη της Επιτροπή Πρωτοβουλίας, ως το Σάββατο 5 Δεκεμβρίου. Από την εκλογική διαδικασία θα προκύψει το νέο επταμελές Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου, μια τριμελής Εξελεγκτική Επιτροπή και οι αντιπρόσωποι για την Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων νομού Λάρισας (ΕΟΑΣΝΛ). Οι εκλογές θα γίνουν από τις 10.00 το πρωί ως τις 5.00 το απόγευμα στο Πραιτώρι (καφενείο Νίκου Χατζημπύρρου).

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass