ΣΤΗΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΟΑΣΝΛ

Μπλόκο με τρακτέρ στα Φάρσαλα

* ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΣΥΣΚΕΨΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ

Δημοσίευση: 04 Δεκ 2015 0:58

 

ΦΑΡΣΑΛΑ (Γραφείο "Ε")

Του Αχ. Μπακαλέξη

Συλλαλητήριο δεκάδων αγροτών με τρακτέρ πραγματοποιήθηκε προχθές στα Φάρσαλα, ενόψει της συζήτησης του προϋπολογισμού στη Βουλή, το οποίο διοργάνωσε η ΕΟΑΣΝΛ και οι αγροτικοί σύλλογοι της περιοχής.

Οι αγρότες με 200 περίπου τρακτέρ κατέλαβαν το κέντρο της πόλης των Φαρσάλων επί δίωρο (όσο διήρκεσε το συλλαλητήριο) και στη συνέχεια στην πλατεία Δημαρχείου απηύθυναν χαιρετισμό ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων κ. Απόστολος Αναγνώστου και ο γραμματέας της ΑΟΣΝΛ κ. Γιώργος Νικολόπουλος. Κύριος ομιλητής στη συγκέντρωση ήταν ο πρόεδρος της ΕΟΑΣΝΛ κ. Ρίζος Μαρούδας ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε τα εξής: "Καλούμε τους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους να συμμετάσχουν στα συλλαλητήρια και στα μπλόκα που θα στηθούν σ' όλες τις Επαρχίες του Νομού Λάρισας. Σ' όλους εκείνους που αγωνιούν για το αύριο, που δεν θέλουν να γίνουν κολίγοι στα σύγχρονα τσιφλίκια, που καταλαβαίνουν ότι το τρίτο μνημόνιο και η εφαρμογή της νέας ΚΑΠ που μειώνει ως 50% τις ενισχύσεις αποτελούν τα εργαλεία με τα οποία θα συγκεντρωθεί η γη και η παραγωγή στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών και επιχειρηματιών. Μετά το τέλος του συλλαλητηρίου αποφασίστηκε να στηθεί μπλόκο με τα τρακτέρ μπροστά στο Δημοτικό Στάδιο Φαρσάλων, προκειμένου να εναντιωθούμε στον προϋπολογισμό που θα συζητιέται στη Βουλή, ο οποίος είναι βαθύτατα αντιλαϊκός". Μπλόκα θα στηθούν και σε διάφορα άλλα σημεία του Ν. Λάρισας από την ΕΟΑΣΝΛ, τους Αγροτικούς Συλλόγους και τις Επιτροπές Αγώνα. Παράλληλα θα γίνουν επαρχιακές συσκέψεις της ΕΟΑΣΝΛ για τον καλύτερο συντονισμό των κινητοποιήσεων.

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ

ΑΓΡΟΤΩΝ-ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ

Την ίδια ώρα που οι Φαρσαλινοί αγρότες μετά το συλλαλητήριο της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων κράτησαν τα τρακτέρ στην είσοδο της πόλης και δεν τα επέστρεψαν στα χωριά, ως ένδειξη αγωνιστικής ετοιμότητας για τις μελλοντικές κινητοποιήσεις, η Επιτροπή Αγώνα αγροτών-κτηνοτρόφων-Νέων αγροτών της επαρχίας Φαρσάλων διοργανώνει την Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου και ώρα 6:00 στο τοπικό ΤΟΕΒ συζήτηση με θέμα της κινητοποιήσεις.

Μάλιστα στο κάλεσμα της η Επιτροπή αναφέρει τα εξής: «… Αυτό που πλέον είναι η ταφόπλακα του αγροκτηνοτροφικού πληθυσμού του νομού μας και κατ’ επέκταση της επαρχίας Φαρσάλων, είναι τα μέτρα που η σημερινή κυβέρνηση θέλει να εφαρμόσει. Αύξηση κόστους παραγωγής, φορολογικό, ασφαλιστικό. Στους υπολογισμούς μας το 2016 και το 2017 με βάση το μνημόνιο, ζητείται από αγρότες και κτηνοτρόφους να αποδώσουν φόρους και περικοπές περίπου στα δύο δις ευρώ. Θεωρούμε ότι αυτή η απόφαση είναι άδικη και αντιαναπτυξιακή. Γι’αυτό ο αγροκτηνοτροφικός πληθυσμός της Θεσσαλίας και κατ’ επέκταση της χώρας βρίσκεται στο πρώτο στάδιο της ενημέρωσης και στο δεύτερο σημείο αναφοράς σε κινητοποιήσεις. Τα μέτρα που μας πλήττουν είναι: Το 13% του ΦΠΑ έγινε 23% για Εφόδια. Η φορολογία από 13% το 2015, γίνεται το 2016 20% και το 2017 29%. Η προκαταβολή φόρου από 55% το 2015 θα γίνει 100% έως το 2017. Το 2016 θα φορολογηθούν οι ενισχύσεις από το πρώτο ευρώ. Οι εισφορές στον ΟΓΑ τριπλασιάζονται. Για παράδειγμα ένας αγρότης που δίνει το χρόνο 1.080 ευρώ μέσο όρο φαίνεται από την εξέλιξη ότι θα γίνει 3.100 ευρώ το χρόνο. Για δυο άτομα στην οικογένεια το ποσό θα φτάνει τα 6.200ευρω. Η επιστροφή φόρου πετρελαίου μειώθηκε το 2015 κατά 50%. Το 2016 καταργείται παντελώς. Στην κτηνοτροφία και την αγελαδοτροφία , η εφαρμογή του ΦΠΑ και το άνοιγμα τον ημερών του φρέσκου γάλατος, δημιουργούν γ’ αυτόν τον τομέα τεράστια οικονομικά ζητήματα, η βιωσιμότητα τους κρίνεται αμφίβολη. Αύξηση της ενέργειας (ρεύμα – πετρέλαιο - νερό) κατά 40%. Μείωση της νέας ΚΑΠ κατά 45%. Αναδιανομή των ενισχύσεων με ψίχουλα στους παραγωγούς».

Και η ανακοίνωση της Επιτροπής καταλήγει: «Σήμερα οι κινητοποιήσεις παίρνουν πλέον μορφή με αγροτικά μηχανήματα, η επαρχία Φαρσάλων βρίσκεται σε κινητοποίηση. Σας καλούμε για μια ανοιχτή συζήτηση για τα προβλήματα αλλά και την οργάνωση – συμμετοχή στις κινητοποιήσεις που πλέον θα πάρουν μορφή διαμαρτυρίας με τα αγροτικά μηχανήματα ενάντια στις αποφάσεις της κυβέρνησης».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass