ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Δημοσίευση: 11 Δεκ 2015 0:35
Δύο ημίχρονα φαίνεται πως θα έχουν οι φετινές αγροτικές κινητοποιήσεις. Στο α΄ ημίχρονο θα παίξουν μπάλα οι νέοι της Λάρισας και στο β΄ ημίχρονο (για να κλείσει και το ματς) ο Βαγγέλης Μπούτας και η παρέα του Δύο ημίχρονα φαίνεται πως θα έχουν οι φετινές αγροτικές κινητοποιήσεις. Στο α΄ ημίχρονο θα παίξουν μπάλα οι νέοι της Λάρισας και στο β΄ ημίχρονο (για να κλείσει και το ματς) ο Βαγγέλης Μπούτας και η παρέα του

Από τον Γιώργο Ρούστα

roustas@eleftheria.gr

 

ΔΕΛΤΙΟ ΚΑΙΡΟΥ

Πολύ χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι και αύριο Σάββατο στην περιοχή της Θεσσαλίας, προβλέπει ο μετεωρολόγος Φάνης Τακούδης (kairos-alex.gr), ενώ βελτίωση θα υπάρξει από την επόμενη εβδομάδα, με κανονικές για την εποχή θερμοκρασίες. Βροχές και κυρίως χιονοπτώσεις για 2-3 μέρες θα σημειωθούν στο διάστημα 19-28 Δεκεμβρίου.

Αναλυτικότερα σήμερα Παρασκευή προβλέπονται στο Νομό Λάρισας συννεφιές και θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Χιόνια θα πέσουν στα βόρεια ορεινά του νομού. Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι ασθενείς και στο Αιγαίο μέτριοι έως ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -2 ως 7 βαθμούς Κελσίου. Το Σαββατοκύριακο ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος, με λίγες συννεφιές τις πρωινές ώρες. Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι ασθενείς και η θερμοκρασία θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα (-2 ως 7 βαθμούς Κελσίου). Από Δευτέρα και για όλη την επόμενη εβδομάδα ο καιρός θα είναι αίθριος με τοπικές ομίχλες τις πρωινές ώρες και τη θερμοκρασία τις περισσότερες ώρες της ημέρας να κυμαίνεται από 9 ως 11 βαθμούς Κελσίου.

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

Γκρίνια και στον θεσσαλικό κάμπο για το επικοινωνιακό παιχνίδι της κυβέρνησης, αναφορικά με την καταβολή της μισής –ουσιαστικά- προκαταβολής της ενιαίας ενίσχυσης στους αγρότες, καθώς αντί για το 90% του συνόλου των χρημάτων, οι δικαιούχοι εισέπραξαν το 55-60%. Μείον το 15% της ενιαίας ενίσχυσης που προέβλεπε η ΚΑΠ, μείον 30% το πρασίνισμα που θα πληρωθεί Φεβρουάριο-Μάρτιο, δεν άργησε να προκληθεί αναστάτωση στον κάμπο. Ίσως η σύγχυση που δημιουργήθηκε να αποφευγόταν αν το ΥΠΑΑΤ το ξεκαθάριζε νωρίτερα και όχι χθες. «Λάδι στη φωτιά» στον έτσι κι αλλιώς αγριεμένο θεσσαλικό κάμπο ρίχνουν και οι φήμες για καταβολή της συνδεδεμένης ενίσχυσης στο βαμβάκι όχι την άνοιξη, αλλά το φθινόπωρο, μαζί με ντομάτα-όσπρια-ψυχανθή, κ.λπ. Σε αυτά τα προϊόντα το 2016 θα καταβληθεί για πρώτη φορά η συνδεδεμένη, χωρίς όμως να έχει κλειδώσει η ημερομηνία. Αντιθέτως στο βαμβάκι η συνδεδεμένη (190 εκατ. ευρώ) καταβάλλεται Φεβρουάριο-Μάρτιο. Αν όμως η κυβέρνηση επιχειρήσει να συνδέσει τις δύο πληρωμές;

Πρόβλημα φαίνεται να υπάρχει και με κτηνοτρόφους που είχαν χαρακτηρισμένους βοσκότοπους ως «ιδιωτικούς», καθώς οι εκτάσεις αυτές στην αρχή της χρονιάς ήταν επιλέξιμες, αλλά τον Ιούνιο, με την αλλαγή του Κανονισμού πετάχθηκαν εκτός συστήματος. Έτσι κάποιοι κτηνοτρόφοι πληρώθηκαν μόνο για τους δημόσιους βοσκότοπους, με αποτέλεσμα πέρυσι να λάβουν 7.000 ευρώ ενίσχυση και φέτος 4.000 ευρώ.

ΕΞΙΣΩΤΙΚΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ

Στα 7.500 ευρώ ανεβαίνει το μέγιστο ποσό ενίσχυσης που θα λάβουν οι δικαιούχοι εξισωτικής αποζημίωσης, με τα βοσκοτόπια να πάνε στα 20 ευρώ ανά στρέμμα, για τα έτη εφαρμογής 2014 και 2015, σύμφωνα με ΚΥΑ που συνυπογράφουν οι υπουργοί Οικονομίας, Εσωτερικών, Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης, μετά την αύξηση της συμμετοχής των κοινοτικών κονδυλίων στην αποπληρωμή των δικαιούχων, με την Ευρώπη να καλύπτει έως και το 95% της δαπάνης. Η δαπάνη για τα έτη εφαρμογής 2014 και 2015 ανέρχεται στο ποσό των 180 εκατ. ευρώ κατ’ έτος, σύμφωνα με την απόφαση. Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου κάνει λόγο για πληρωμή υπόλοιπων από παλιές υποχρεώσεις –συμπεριλαμβανομένης και της εξισωτικής του 2014- μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου. Αναφορικά με την προκαταβολή της εξισωτικής του 2015, ο ίδιος απαντώντας σε ερώτηση βουλευτών την τοποθετεί «εντός του Δεκεμβρίου 2015».

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ (Ι)

Σύγχυση επικρατεί και με την ανάρτηση των προσωρινών δικαιωμάτων, τα οποία όταν οριστικοποιηθούν θα συνοδεύουν τον κάθε αγρότη μέχρι το 2019. Το πρόβλημα δημιουργήθηκε με τα δικαιώματα όσων κατείχαν δεντρώδεις και αροτραίες καλλιέργειες, καθώς το σύστημα δεν αναγνώρισε και τις δύο καλλιέργειες, αλλά μόνο τις δεύτερες. Τυχαίο; Όχι, αφού οι δεντρώδεις αποδίδουν στον δικαιούχο 52 ευρώ και οι αροτραίες 28 ευρώ. Ιδίως στην επαρχία Τυρνάβου -όπως καταγγέλλουν στη στήλη κάποιοι παραγωγοί- οι δεντρώδεις εκτάσεις έγιναν βοσκότοποι. Πώς θα τις κάνουν χρήση, για να πάρουν έστω τα 22 ευρώ, χωρίς ζώα; Και το ερώτημα που προκύπτει είναι αν και πώς θα διορθωθεί η απόκλιση που εμφανίζουν οι δύο ενότητες, με τις κατατιθέμενες –εν ευθέτω χρόνω- ενστάσεις των δικαιούχων. Η διαρροή από κύκλους του ΟΠΕΚΕΠΕ αναφέρει πως «θα πρέπει ο παραγωγός να ζητήσει αποχαρακτηρισμό του τεμαχίου, με αίτηση που θα υπέβαλε στον Οργανισμό», αλλά ο αντίλογος από τους αγρότες είναι ότι «κανείς αρμόδιος, επίσημα ή ανεπίσημα, δεν τους ενημέρωσε γι΄ αυτό».

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ (ΙΙ)

Στο μεταξύ «καμία αλλαγή δεν πρόκειται να επέλθει στα δικαιώματα των παραγωγών από τις ενστάσεις», σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ κ. Α. Μωυσίδη, ο οποίος διαμήνυσε ότι τα δικαιώματα έχουν «κλειδώσει» και οι ενστάσεις που θα γίνουν θα αφορούν σε λάθη στα ΑΦΜ, στα στρέμματα κ.λπ. τα οποία θα επανεξεταστούν και θα διορθωθούν. Από την πλευρά του ο κ. Αποστόλου έριξε την ευθύνη στις προηγούμενες ηγεσίες λέγοντας ότι «οι αδικίες που έχουν συντελεστεί, όπως στην περίπτωση των νεοεισερχόμενων παραγωγών, οφείλονται στη νέα ΚΑΠ και ότι η παρούσα ηγεσία δεν μπορεί να κάνει κάτι για καταστάσεις που έχουν δημιουργηθεί κατά το παρελθόν». Ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα ανακοινώσει τη διαδικασία των ενστάσεων την επόμενη εβδομάδα, με τις οδηγίες για το πώς πρέπει να γίνουν.

ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΟΓΑ

Το ενδεχόμενο να δοθεί ακόμη μια παράταση έως το τέλος του χρόνου στους 640.000 ασφαλισμένους του ΟΓΑ για την πληρωμή των εισφορών του α’ εξαμήνου εξετάζει η Διοίκηση του Οργανισμού σε συμφωνία με το υπουργείο Εργασίας. H προηγούμενη παράταση της προθεσμίας για την πληρωμή των εισφορών στον ΟΓΑ λήγει στις 16 Δεκεμβρίου. Η νέα αυτή παράταση εξετάζεται ώστε οι αγρότες μετά τις σοβαρές μειώσεις που είδαν στις επιδοτήσεις τους, από την ενιαία ενίσχυση να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις προς τον ΟΓΑ, αλλά και όσοι έχουν ενταχθεί σε ρύθμιση να μην κινδυνεύσουν να απολέσουν τον διακανονισμό.

ΕΒΖ

Μάχη για να πεισθούν η Τράπεζα Πειραιώς ή η Εθνική και να στηρίξουν οικονομικά την ΕΒΖ, ώστε να πραγματοποιηθούν οι προγραμματισμένες γι΄ αυτό το μήνα πληρωμές δίνει η κυβέρνηση, χωρίς μέχρι στιγμής θετικά αποτελέσματα. Κι όσο περνούν οι μέρες, τόσο αυξάνεται η αγωνία των τευτλοπαραγωγών, οι οποίοι δεν θέλουν να περάσουν την περσινή δοκιμασία και περιμένουν να πληρωθούν μέχρι τα Χριστούγεννα. Μάλιστα όπως έγινε γνωστό, παρά τις πρόσφατες διαβεβαιώσεις της υφυπουργού Ανάπτυξης, Θεοδώρας Τζάκρη, περί της έγκρισης δανείου, για την ΕΒΖ ΑΕ, από την Εθνική Τράπεζα, ύψους 5 εκατ. ευρώ, καμία τέτοια εξέλιξη δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής. Το πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει η ζαχαροβιομηχανία, φάνηκε και στην ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων της την Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου, με τον εκπρόσωπο του ειδικού εκκαθαριστή της ΑΤΕ (βασικού μετόχου) να αναγιγνώσκει δήλωση για αδυναμία περαιτέρω χρηματοδότησης της ΕΒΖ ΑΕ. Να σημειωθεί πως οι οφειλές από τη φετινή καμπάνια ζάχαρης ανέρχονται σε 13 εκατ. ευρώ (μαζί με τα μεταφορικά).

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΔΗΛΩΣΕΩΝ

ΣΥΓΚΟΜΙΔΗΣ ΣΤΑΦΥΛΙΩΝ

Μέχρι την 22η Δεκεμβρίου 2015 παρατάθηκε η συμπλήρωση και υποβολή δηλώσεων συγκομιδής σταφυλιών οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου για το έτος 2015, μέσω των ψηφιακών εφαρμογών του ΥΠΑΑΤ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass