ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΠΕΚΕΠΕ: «ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΠΟΛΛΟΙ ΘΑ ΔΙΚΑΙΩΘΟΥΝ»

Επανελέγχονται 60 κατηγορίες αγροτών που δεν πήραν την επιδότηση της ΕΕ

*Πάνω από 45.000 αγρότες θα υπερβούν το «κατώφλι» των 250 ευρώ με το «πρασίνισμα» και θα πληρωθούν *Βαγγ. Αποστόλου: «Οφθαλμοφανής αστοχία, με ευθύνη της προηγούμενης κυβέρνησης, για τους νέους αγρότες»

Δημοσίευση: 11 Δεκ 2015 1:28

 


ΑΘΗΝΑ, του Γιώργου Μακρή
Ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα επανελέγξει 60 διαφορετικές κατηγορίες παραγωγών που απορρίφτηκαν και δεν πληρώθηκαν την πρώτη δόση της βασικής ενίσχυσης της ΕΕ, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ κ. Αντώνης Μωϋσίδης σε συνέντευξη τύπου χθες της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
Όπως είπε, την επόμενη εβδομάδα ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα δημοσιεύσει συγκεκριμένες οδηγίες για τις 60 κατηγορίες δικαιούχων, κάποιοι εκ των οποίων απορρίφθηκαν οριστικά και άλλοι προσωρινά. «Θέλω να πιστεύω ότι πολλοί θα δικαιωθούν», επισήμανε ο κ. Αντ. Μωϋσίδης και παρέθεσε δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα:
-Ένσταση μπορούν να υποβάλουν οι λεγόμενοι "αταυτοποίητοι παραγωγοί", δηλαδή αυτοί που δήλωσαν στον ΟΠΕΚΕΠΕ ΑΦΜ που δεν συμπίπτει με το ΑΦΜ τους στο ΚΕΠΥΟ.
-Περίπου 90 χιλιάδες αγρότες δεν πληρώθηκαν επειδή το ποσό που είχαν λαμβάνειν ήταν χαμηλότερο από το καθορισμένο «κατώφλι» των 250 ευρώ. Υπολογίζεται ότι μαζί με το «πρασίνισμα» (30% της επιδότησης) τουλάχιστον οι μισοί θα υπερβούν τα 250 ευρώ και άρα θα πληρωθούν.
-Αντίθετα, αυτοί που έχει πρόωρη σύνταξη απορρίπτονται οριστικά.
Σε ερώτηση σχετικά με το αν οι ενστάσεις περιλαμβάνουν και δικαιούχους που δήλωσαν λάθος καλλιέργεια με αποτέλεσμα να παίρνουν μικρότερη ενίσχυση, λόγω μικρότερης μοναδιαίας αξίας των δικαιωμάτων τους, ο κ. Αντ. Μωυσίδης απάντησε: «Η χώρα μας έκανε μια επιλογή με την περιφερειοποίηση, με αποτέλεσμα η αξία των δικαιωμάτων να βγαίνει με ένα περίεργο σύστημα με αλγορίθμους. Δεν αναμένεται να αλλάξουν τέτοια σημεία στις δηλώσεις».
Πάντως, συζητώντας με δημοσιογράφους μετά τη συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για το θέμα της αλλαγής των καλλιεργειών, αλλά μόνο μετά από ενδελεχή έλεγχο και αντιπαραβολή με τους ψηφιακούς χάρτες «που έχει στη διάθεσή του ο ΟΠΕΚΕΠΕ και είναι ενημερωμένοι πλήρως».
Όσον αφορά τις μειώσεις στις επιδοτήσεις ο κ. Αντώνης Μωυσίδης εξήγησε:
-«Η νέα ΚΑΠ είναι μικρότερη κατά 15%.
-Να μη συγκρίνετε τις επιδοτήσεις του 2014 με του 2015. 
-Οι παραγωγοί πήραν τη βασική ενίσχυση, δηλαδή το 90% του 55% της ενιαίας ενίσχυσης, όπως την ξέραμε.
-Ακολουθούν κι άλλες πληρωμές, όπως το 30% της πράσινης ενίσχυσης, που είναι το 48% της πρώην ενιαίας ενίσχυσης».
ΝΕΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Από την πλευρά του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βαγγέλης Αποστόλου χαρακτήρισε ως «οφθαλμοφανή αστοχία» τον τρόπο αντιμετώπισης των δικαιωμάτων των νέων αγροτών καθώς, όπως εξήγησε, «η Ευρώπη έθεσε ως έτος αναφοράς το 2013 για τα δικαιώματα της νέας ΚΑΠ, με αποτέλεσμα να αδικηθούν όσοι νέοι μίσθωσαν εκτάσεις το 2014. Θα το δούμε ξανά το θέμα αυτό», προανήγγειλε και συνέχισε: «Έχουμε την ευκαιρία να δούμε τώρα στην πράξη αστοχίες που υπήρξαν κατά τη δημιουργία του εθνικού φακέλου της ΚΑΠ, με ευθύνη της προηγούμενης κυβέρνησης. Θα συγκροτήσουμε Ομάδα Εργασίας για να καταγράψουμε τα προβλήματα και να εξετάσουμε αλλαγές και άλλες προτάσεις ενόψει της ενδιάμεσης αναθεώρησης της ΚΑΠ
Στο νέο πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στην ενίσχυση των νέων αγροτών. Μεταξύ άλλων οι νέοι αγρότες θα έχουν προτεραιότητα πρόσβασης και αυξημένα ποσοστά ενίσχυσης (επιπλέον 20 ποσοστιαίες μονάδες ενίσχυσης από τους άλλους γεωργούς) για την υλοποίηση επενδύσεων σε μέτρα όπως η εγκατάσταση νέων γεωργών, σχέδια βελτίωσης, μεταποίηση, προγράμματα leader κ.λπ. Επίσης οι νέοι γεωργοί που εντάσσονται στο ΠΑΑ αποκτούν δικαίωμα πρόσβασης στο εθνικό απόθεμα για την καταβολή ενισχύσεων με «μπόνους» 25% επί της αξίας των δικαιωμάτων για μια πενταετία».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass