ΕΛΓΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΛΗΜΜΥΡΙΣΜΕΝΩΝ ΧΩΡΑΦΙΩΝ

Ολοκληρώθηκαν οι εκτιμήσεις, αργούν τα πορίσματα

Δημοσίευση: 19 Δεκ 2015 19:42

Σε φάση ολοκλήρωσης του εκτιμητικού έργου για τις ζημιές που υπέστη η βαμβακοκαλλιέργεια από τις συνεχείς βροχοπτώσεις του Οκτωβρίου βρίσκεται ο ΕΛΓΑ Λάρισας και κατ΄επέκταση της Θεσσαλίας, καθώς οι γεωπόνοι-εκτιμητές του Οργανισμού, συνεπικουρούμενοι από το εποχικό προσωπικό και τις καλές καιρικές συνθήκες του Νοεμβρίου έτρεξαν τις σχετικές διαδικασίες. Σύμφωνα με πληροφορίες το ποσοστό ζημιών στον θεσσαλικό κάμπο ανέρχεται από 25%-45%, αν και τα σχετικά πορίσματα θα αποσταλούν στους αγρότες πολύ αργότερα, καθώς οι υπάλληλοι του ΕΛΓΑ παρέλαβαν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ τις δηλώσεις ΟΣΔΕ για να κάνουν ταυτοποίηση μόλις στις 15 Νοεμβρίου. Και φυσικά προηγούνται οι ζημιές που σημειώθηκαν στην αρχή του έτους.

Σύμφωνα με πληροφορίες αρκετές ενστάσεις θα απορριφθούν, καθώς αυτοί που τις υπέβαλαν (κυρίως στην Καρδίτσα), χωρίς να έχουν υποστεί μεγάλη ζημιά, πίστεψαν τα λόγια κάποιων συνδικαλιστών, οι οποίοι από τις συνομιλίες με την ηγεσία του ΥΠΑΑΤ έβγαλαν το συμπέρασμα –και τη σχετική φημολογία- ότι το υπουργείο θα πάει σε οριζόντια αποζημίωση και όχι εξατομικευμένη. Υπενθυμίζεται πως κάτι τέτοιο είχε γίνει το 2010, όταν λόγω προσβολής πράσινου σκουληκιού στη βαμβακοκαλλιέργεια και εν συνεχεία βροχοπτώσεων υπήρχε αδυναμία εκτιμητικού έργου. Φέτος όμως οι καιρικές συνθήκες βοήθησαν στην επιτάχυνση των εκτιμήσεων και προφανώς θα υπάρξει εξατομίκευση της ζημιάς, με ό,τι αυτό συνεπάγεται γι΄αυτούς που επιχείρησαν να επωφεληθούν της κατάστασης.

Να σημειωθεί ότι οι έντονες βροχοπτώσεις στον κάμπο στις 29 Σεπτεμβρίου και στις 3-4-10-26 Οκτωβρίου υποβάθμισαν σημαντικά –ποιοτικά και ποσοτικά- το βαμβάκι. Με δεδομένες τις πολλές ενστάσεις που υποβλήθηκαν για τη διευκόλυνση τόσο των παραγωγών όσο και των εκτιμητών του ΕΛΓΑ, η διοίκηση του Οργανισμού ενημέρωσε τους ανταποκριτές της στους δήμους ότι οι πληγέντες αγρότες, ειδικά για φέτος, θα πρέπει να αφήσουν μάρτυρες σε 4 σημεία των χωραφιών. Στη Θεσσαλία οι περισσότεροι ακολούθησαν την νέα Οδηγία του ΕΛΓΑ. Αντιθέτως σε άλλες περιοχές, όπως στην Ημαθία δεν εφαρμόστηκε η παραπάνω Οδηγία και αρκετοί παραγωγοί κινδυνεύουν να χάσουν την αποζημίωσή τους. Μάλιστα ο βουλευτής Ημαθίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Βεσυρόπουλος παρενέβη στον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάρκο Μπόλαρη, για να διευθετηθεί το ζήτημα που έχει ανακύψει με τους βαμβακοπαραγωγούς της Ημαθίας και την καταβολή των αποζημιώσεών τους, ζητώντας να υπάρξει τροποποίηση της συγκεκριμένης απόφασης, ειδικά για τη φετινή χρονιά, προκειμένου να διεκδικήσουν το δικαίωμα στην αποζημίωση και αυτοί οι παραγωγοί που άφησαν ικανοποιητικούς «μάρτυρες» για την εκτιμητική διαδικασία. Ακόμη ο συγκεκριμένος βουλευτής επισήμανε στον αν. υπουργό, ότι είναι άμεση η ανάγκη να ολοκληρωθούν οι αναλογιστικές μελέτες, ώστε να τροποποιηθεί ο κανονισμός του ΕΛ.Γ.Α., και να εφαρμοστεί η τροπολογία που κατέθεσε και ψηφίστηκε τον Ιανουάριο του 2014, η οποία παρέχει πλήρη κάλυψη της αγροτικής παραγωγής από τον ΕΛ.Γ.Α. από όλα τα ζημιογόνα αίτια. Τέλος τόνισε την ανάγκη να υπάρξει άμεσα εκσυγχρονισμός και μηχανογράφηση του ΕΛ.Γ.Α., ώστε να απλουστευτούν οι διαδικασίες των εκτιμήσεων και αποζημιώσεων, κάτι που θα είναι προς το συμφέρον και των αγροτών αλλά και του Οργανισμού.

Γ. Ρούστας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass