Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ-ΧΡ. ΚΕΛΛΑΣ

Κινδυνεύει η αγροτική γη να ξεπουληθεί σε κοράκια

Δημοσίευση: 19 Δεκ 2015 0:20

Ερώτηση που υπέβαλαν 34 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας σχετικά με τα «κόκκινα» αγροτικά δάνεια για τον κίνδυνο ξεπουλήματος αγροτικής γης σε επιθετικά αμοιβαία κεφάλαια (distress funds). συνυπογράφουν οι δυο Λαρισαίοι βουλευτές Μάξιμος Χαρακόπουλος και Χρ. Κέλλας.

Η ερώτηση κατατέθηκε με πρωτοβουλία του βουλευτή Τρικάλων Κώστα Σκρέκα προς τους υπουργούς Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, Ανάπτυξης Γεώργιο Σταθάκη και Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελο Αποστόλου. Το κύριο ερώτημα που τίθεται από τους βουλευτές προς του συναρμόδιους υπουργούς είναι πώς προτίθεται η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το ζήτημα και αν θα υπάρξει ειδική μέριμνα με νομοθετική πρωτοβουλία ή με συνεργασία με το τραπεζικό σύστημα για τα ενυπόθηκα με γεωργικές εκτάσεις δάνεια των αγροτών.

Με αφορμή το συγκεκριμένο θέμα ο Μάξιμος Χαρακόπουλος σε δηλώσεις του επισημαίνει:

«Είναι φανερό ότι ο αγροτικός κόσμος έχει καταστεί το μεγάλο θύμα της ανευθυνότητας και της ανεπάρκειας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ. Μετά τη φοροκαταιγίδα, τις κατασχέσεις επιδοτήσεων, την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΓΑ, τώρα κινδυνεύουν άμεσα οι αγροτικές περιουσίες να περάσουν στα χέρια των κερδοσκόπων που θα πάρουν στα χέρια τους τα υποθηκευμένα “κόκκινα” αγροτικά δάνεια. Κάθε αργοπορία στη διευθέτηση του προβλήματος μπορεί να σημάνει την απώλεια της περιουσίας χιλιάδων αγροτών!».

Ενώ από την πλευρά του ο Χρ. Κέλλας τονίζει ότι: «Μέσα σε ένα χρόνο, οι αγρότες και κτηνοτρόφοι μας, είδαν, να φορολογούνται ως εφοπλιστές, είδαν τα λειτουργικά τους έξοδα να αυξάνονται κατακόρυφα, τις ενισχύσεις τους πετσοκομμένες, τις ασφαλιστικές τους εισφορές να τριπλασιάζονται, τις επιδοτήσεις τους να παρακρατούνται αυτόματα, και κεκτημένα ετών, όπως το αγροτικό πετρέλαιο, να κόβονται εν μια νυκτί. Και σαν να μην έφτανε όλος αυτός ο “διωγμός”, τώρα με το ξεπούλημα των τραπεζών από την Κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου, υπάρχει ορατός πλέον ο κίνδυνος, τα κόκκινα αγροτικά δάνεια (τα οποία έχουν όλα ως εγγύηση, αγροτική γη), να περάσουν στα χέρια των «κορακιών», όπως τους αποκαλούσαν μέχρι πέρυσι, οι δύο κυβερνητικοί εταίροι. Αυτό δεν μπορεί να επιτραπεί. Καλά θα κάνουν, Τσίπρας και Καμμένος, το εντεταλμένο σχέδιο που κλήθηκαν να φέρουν εις πέρας, να το ξεχάσουν οριστικά. Ο σανός τελείωσε, όπως τελειώνει και ο χρόνος τους».

Όπως επισημαίνεται, «μέσα στον φορολογικό καταιγισμό για τα αγροτικά εισοδήματα, με το Νομοσχέδιο “Διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, Μισθολογικές ρυθμίσεις και επείγουσες διατάξεις εφαρμογής της Συμφωνίας Δημοσιονομικών Στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων” που κατέθεσε και ψήφισε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ στις 15.12.2015 - για άλλη μια φορά - δημιουργεί συνθήκες ασφυξίας και ξαφνικού θανάτου για τον μέσο Έλληνα Αγρότη, που προκειμένου να πάρει δάνειο από κάποια Τράπεζα υποθήκευσε την ιδιοκτησία του σε αγροτική γη. Αν αναλογιστεί κανείς πως περισσότερα από τα μισά αγροτικά δάνεια είναι "κοκκινισμένα" και έχουν χορηγηθεί με εγγύηση τα προς καλλιέργεια χωράφια, είναι σαφές πως, αν ισχύσει και σε αυτή την περίπτωση το Άρθρο 3 παρ. 9 του συγκεκριμένου Νομοσχεδίου, η ελληνική αγροτική γη δίνεται βορά σε ξένα -επιθετικά- επενδυτικά σχήματα, δίχως δυνατότητα άμυνας».

Η ερώτηση των βουλευτών της ΝΔ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και επισημαίνει ότι «είναι κρίσιμο να διασφαλιστεί το Κοινωνικό Πρόσωπο του Κράτους για όλες τις κοινωνικές ομάδες ισότιμα και είναι επιτακτικό να διασφαλιστεί η εθνική ιδιοκτησία και η κυριότητα της ελληνικής γης για τον πρωτογενή τομέα, παράγοντας ελληνικά προϊόντα από Έλληνες παραγωγούς και δημιουργώντας υπεραξίες προϊόντων και χρήσεων γης».

Οι ερωτώντες βουλευτές ζητούν από τους αρμόδιους υπουργούς να απαντήσουν:

α. Πώς προτίθεται η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το ζήτημα και αν θα υπάρξει ειδική μέριμνα με νομοθετική πρωτοβουλία ή με συνεργασία με το τραπεζικό σύστημα για τα ενυπόθηκα με γεωργικές εκτάσεις δάνεια των αγροτών.

β. Αν θα εξεταστεί η δυνατότητα γρήγορης και ευέλικτης εκ νέου ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων τραπεζικών οφειλών των αγροτών.

γ. Τι προτίθενται να κάνουν ώστε να διασφαλιστεί η παραμονή των γεωργικών εκτάσεων σε ελληνικά χέρια και να μην εισέλθουν τα ξένα -επιθετικά- επενδυτικά σχήματα που ο κ. Τσίπρας αποκαλούσε «κοράκια των αγορών» και στον πρωτογενή τομέα.

δ. Επί ποιας βάσης και σχεδίου γίνεται ο σχεδιασμός της δημοσιονομικής πολιτικής στον αγροτικό τομέα και αν έχουν εκπονηθεί σχετικές μελέτες και ποια τα πορίσματά τους.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass