ΕΝΩ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΕΥΟΙΩΝΕΣ ΟΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ…

Ανησυχία ντοματοπαραγωγών για τις χαμηλές τιμές του "Νομικού"

Δημοσίευση: 12 Ιαν 2016 0:23

 

Προβληματισμένοι για την τύχη των διαπραγματεύσεων με την εταιρία «Νομικός», αναφορικά για τις τιμές που θα ισχύσουν το 2016, αλλά και αισιόδοξοι για τη δυναμική τόσο της ντομάτας, όσο και για το μέλλον της Ομάδας Παραγωγών που ίδρυσαν πριν από ένα χρόνο στους κόλπους του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λαρισαίων Αγροτών εμφανίζονται τα μέλη της Ο.Π. Μάλιστα αυτοί που ηγούνται της Ομάδας είναι νέοι αγρότες, οι οποίοι επιστράτευσαν την όρεξη και την αγάπη τους για τη γεωργία, αφιέρωσαν χρόνο από την προσωπική τους ζωή και εκμεταλλευόμενοι το στελεχιακό δυναμικό του Συνεταιρισμού Λαρισαίων Αγροτών, όπου ανήκουν κατάφεραν να μειώσουν και τη μερίδα (κόστος συμμετοχής) που επιβαρύνει κάθε παραγωγό μέλος.

Η Ομάδα Παραγωγών ιδρύθηκε πέρυσι την Άνοιξη, αρχικά από 60 μέλη (40 τουλάχιστον προέβλεπε το ΥΠΑΑΤ), ενώ στην πορεία η αριθμητική της δύναμη αυξάνεται με σταθερούς ρυθμούς. Οι περισσότεροι παραγωγοί προέρχονται από τα χωριά της ΠΕΟ Λάρισας-Βόλου και από την επαρχία Φαρσάλων. Βασικό κίνητρο για τους νέους αγρότες που πρωτοστάτησαν στη δημιουργία της Ο.Π. αποτέλεσε η χορήγηση της συνδεδεμένης ενίσχυσης, η οποία πλέον καταβάλλεται σε κάθε Ομάδα Παραγωγών, αλλά και η μείωση του κόστους παραγωγής.

Οι πρωτεργάτες της Ομάδας, Τριαντάφυλλος Τσινούλης και Παναγιώτης Καλογιάννης από τη Χάλκη και Γιώργος Βαρδούλης από τον Νέσσωνα κάνοντας τον απολογισμό της απερχόμενης καλλιεργητικής χρονιάς, την χαρακτήρισαν «καλή, τόσο από πλευράς παραγωγής όσο και τιμής. Οι περισσότεροι παραγωγοί εξοφλήθηκαν για τη σοδειά τους, ενώ από λίγα εργοστάσια κάποιοι αναμένουνε την εκκαθάριση».

Δυστυχώς το κλίμα για την προσεχή χρονιά παρουσιάζεται αντιστρόφως ανάλογο. «Πριν από ένα μήνα, όταν καλέσαμε τα μέλη μας να δηλώσουν πρόθεση καλλιέργειας, καταγράψαμε αύξηση καλλιεργούμενων στρεμμάτων κατά 40%» θα μας πούνε οι τρεις νέοι και συνεχίζουν: «Μετά όμως την πρόσφατη πρόταση "Νομικού" με τις μειωμένες τιμές που προσφέρθηκαν, υπήρξε έντονος προβληματισμός και όλα δείχνουν ότι δεν θα σπαρθούν όλα τα δηλωθέντα στρέμματα, αφού οι προσφερόμενες τιμές δεν καλύπτουν ούτε το κόστος παραγωγής (650-700 ευρώ\στρ.). Αντίθετα οι τιμές που προσέφεραν τα δύο εργοστάσια (Κύκνος, Πελαργός) της Πελοποννήσου είναι σταθερές σε σχέση με πέρυσι και αυτό μας προκαλεί εντύπωση για τη στάση του Νομικού».

Τα μέλη της Ομάδας απευθύνουν έκκληση στην ιδιοκτησία της εταιρίας να στηρίξει την παραγωγή και να μην τους απογοητεύσει: «Είναι κρίμα, η μόνη δυναμική καλλιέργεια αυτή την περίοδο, η ντομάτα να δέχεται τέτοιο χτύπημα από την αγορά. Με το πρόβλημα της άρδευσης να παραμένει έντονο στη Θεσσαλία, πολλοί επένδυσαν στην ντομάτα, καθώς το πότισμα σταματά τέλος Ιουλίου, περίοδος που ξεκινά ο κάμπος να στερεύει από νερό. Έριξαν χρήματα, πήρανε εξοπλισμό. Στον νομό καλλιεργούμε το 70% της εγχώριας παραγωγής, ενώ η ντομάτα κερδίζει συνεχώς έδαφος στη διεθνή αγορά».

Τέλος σχετικά με τις επιδιώξεις της Ομάδας, στόχος της Διαχειριστικής Επιτροπής είναι μόλις τρέξει το νέο επιχειρησιακό σχέδιο του ΠΑΑ και με τη βοήθεια του τεχνικού συμβούλου, να καταθέσει τον επενδυτικό φάκελο και να λάβει την επιδότηση, ώστε να προχωρήσουνε σε υποδομές κι άλλες επενδύσεις.

Γ. Ρούστας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass