ΜΕ ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΟΥΣ ΣΕ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ – ΟΠΕΚΕΠΕ

Η πρόταση των κτηνοτρόφων για την εξισωτική 2013- 14

* Ζητούν πληρωμή για το 2015 μέσα στον Γενάρη

Δημοσίευση: 13 Ιαν 2016 0:08

 

ΤΥΡΝΑΒΟΣ (Γραφείο «Ε»)

Του Κώστα Τσόλα

Μια πλήρη πρόταση – υπόμνημα για την επίλυση του προβλήματος της Εξισωτικής Αποζημίωσης 2013 – 2014 κατέθεσαν χθες στον ΟΠΕΚΕΠΕ και το αρμόδιο υπουργείο οι κτηνοτρόφοι του Δήμου Τυρνάβου, σε συνέχεια της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αμπελώνα, στις 7 Ιανουαρίου με τον αν. υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάρκο Μπόλαρη.

Οι κτηνοτρόφοι της περιοχής αντιμετώπισαν εκτός των άλλων και ένα τεχνικό ζήτημα που αφορά στη μη καταχώριση των απογραφών ζωικού κεφαλαίου, ώστε να υπάρξει μια λύση στη μη πληρωμή των συγκεκριμένων προγραμμάτων διότι δεν υπάρχει καμία ευθύνη από μέρους των κτηνοτρόφων.

Στο υπόμνημα τονίζεται ότι για το 2015 έχει γίνει σωστή διεργασία και τα προβλήματα δεν προκύπτουν από τα βοσκοτόπια.

Η πρόταση των κτηνοτρόφων για το 2013 είναι συγκεκριμένη και αναφέρεται στην κατανομή εκ νέου των βοσκότοπων σε κατηγορίες κτηνοτρόφων και περιοχές:

Αναλυτικότερα οι κτηνοτρόφοι του Δήμου Τυρνάβου στο υπόμνημα τους προς τους κ. Μπόλαρη και Μωυσίδη αναφέρουν:

Α) το χαρτογραφικό υπόβαθρο έχει μεταβληθεί πάρα πολλές φορές από το 2013 μέχρι την τελευταία πληρωμή με αποτέλεσμα να αλλάξουν οι εκτάσεις των κτηνοτρόφων και

Β) έχει αλλάξει ο κανονισμός και προσμετρούνται ως 100% επιλέξιμες στην εξισωτική βοσκοτοπικές ενότητες που στα δικαιώματα είχαν ποσοστό 37,5 και 62,5%.

Η αλλαγή αυτών των δυο παραμέτρων έχει ως συνέπεια τα εξής:

α) Υπάρχουν κτηνοτρόφοι κυρίως αγελαδοτρόφοι (χρειάζονται αρκετά στρέμματα για τα δικαιώματα) που μπορούν να κάνουν χρήση των βοσκοτοπικών ενοτήτων με 100 % ώστε να απεγκλωβίσουν τις ενότητες με 37,5 και 62,5 % για να πληρωθούν την εξισωτική κυρίως οι αιγοπροβατοτρόφοι που δεν χρειαζόταν εκτάσεις για τα δικαιώματα

β)Υπάρχουν κτηνοτρόφοι που απορρίφθηκαν στην εξισωτική για κάποιο άλλο λόγο (π.χ. εισόδημα ή κάνει ο σύζυγος) και κάνουν χρήση βοσκοτόπων που δεν τους είναι χρήσιμα και απαραίτητα.

γ) Η αλλαγή χαρτογραφικού υποβάθρου και των ποσοστών ενοτήτων για την εξισωτική έφερε ανακατανομή σε όλους, με αποτέλεσμα κτηνοτρόφοι να έχουν παραπάνω έκταση απ’ ό,τι χρειάζονται ενώ άλλοι να μην έχουν καθόλου.

δ) Υπάρχουν αρκετά χιλιάδες στρέμματα βοσκοτόπων σε περιοχές (για το 2013) ανά τη χώρα τα οποία παραμένουν ανεκμετάλλευτα ακόμη και σήμερα.

Όλα αυτά βέβαια πραγματοποιήθηκαν διότι τα βοσκοτόπια που σχεδιάστηκαν στην αίτηση του 2013 (δεν υπήρχε τεχνική λύση) δεν έχουν καμία σχέση με τη σημερινή εικόνα και το χαρτογραφικό υπόβαθρο έχει αλλάξει κατά 80%.

Για το 2014 που υπάρχει η τεχνική λύση δεν υπάρχουν αδήλωτα βοσκοτόπια άλλα βεβαίως ισχύουν οι τρεις πρώτες προϋποθέσεις.

Προτείνουμε να τρέξει ένας αλγόριθμος ο οποίος να έχει τις παραπάνω παραμέτρους ώστε να καταστεί δυνατή η πληρωμή των κτηνοτρόφων μας διότι επαναλαμβάνω δεν είμαστε υπεύθυνοι για αυτή την κατάσταση.

Επιπλέον για τις ποινές που προκύπτουν για το έτος 2013 και 2014 για τα βοσκοτόπια, θα θέλαμε την εξαίρεση των κτηνοτρόφων διότι όπως αναφέραμε δεν υπήρχε κάποια υπαιτιότητα από μέρους μας.

Για το 2015 και το θέμα που προέκυψε με τη μη καταχώριση των απογραφών ζωικού κεφαλαίου από τα κτηνιατρεία ενώ οι κτηνοτρόφοι προσήλθαν εγκαίρως, ζητάμε άμεσα μια δεύτερη συμπληρωματική πληρωμή της εξισωτικής εντός του Ιανουαρίου ώστε να καταβληθεί το 75% της ενίσχυσης όπως στους υπόλοιπους δικαιούχους».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass