ΣΤΡΟΦΗ ΑΓΡΟΤΩΝ ΣΕ ΦΑΣΟΛΙΑ, ΡΕΒΙΘΙΑ ΚΑΙ ΦΑΚΕΣ

Σπέρνουν όσπρια, φύτρωσε και Ομάδα Παραγωγών

Δημοσίευση: 13 Ιαν 2016 0:01

 

Αυξητική τάση εμφανίζει η πρόθεση σποράς οσπρίων και ιδιαίτερα φασολιών και ρεβιθιών στον νομό Λάρισας, η καλλιέργεια των οποίων θα ξεκινήσει αρχές Φεβρουαρίου, ενώ ανάλογο ενδιαφέρον εκδηλώθηκε τον Οκτώβριο και για τις φακές.

Αυτό αποδεικνύεται από τις δηλώσεις περί πρόθεσης σποράς που υποβλήθηκαν στην νεοϊδρυθείσα Ομάδα Παραγωγών Οσπρίων που συστήθηκε και λειτουργεί στους κόλπους του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λαρισαίων Αγροτών, ενώ τα μέλη της Διαχειριστικής Επιτροπής που κινούν τα νήματα της ΟΠ εμφανίζονται αισιόδοξα για τη δυναμική της καλλιέργειας και το μέλλον της Ομάδας, αλλά και προσεκτικοί στην τήρηση του κανονισμού λειτουργίας της. Πρόσφατα ο εσωτερικός κανονισμός της Ομάδας Παραγωγών του ΑΣ Λαρισαίων Αγροτών εγκρίθηκε από τα 80 μέλη της, ενώ η δυναμική της καταγράφεται από τα 1500 στρέμματα που σπάρθηκαν τον Οκτώβριο με φακές και 5.000 στρ. που θα σπαρθούν το επόμενο διάστημα με φασόλια και ρεβίθια. Ακολούθως η Διαχειριστική Επιτροπή της Ομάδας θα προχωρήσει σε έρευνα αγοράς για την πώληση των προϊόντων, ενώ ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση για σπόρια-λιπάσματα, φασόλια και ρεβίθια.

Όπως έχουν διαπιστώσει τα μέλη της Διαχειριστικής Επιτροπής Νίκος Νούλας, Βασίλης Παπαστογιανούδης, Βασίλης Κουρεούδης και Ελευθερία Βαρδούλη «το ενδιαφέρον της αγοράς για τη σοδειά της Ομάδας Οσπρίων είναι έντονο, καθώς η αγορά είναι ελλειμματική σε εγχώρια όσπρια, ενώ και η οικονομική κρίση έχει στρέψει τον καταναλωτή προς αυτή την κατεύθυνση, αναφορικά με τη διατροφή του. Μάλιστα η επιβολή capital control στο τραπεζικό σύστημα περιόρισε τις εισαγωγές οσπρίων και ευνόησε την ελληνική παραγωγή. Να σημειωθεί ότι πριν από 3 χρόνια η ελληνική αγορά καλύπτονταν σε ποσοστό 80% από εισαγόμενα όσπρια. Στο παρελθόν οι ελληνικές ποικιλίες ήταν παραμελημένες, η πολιτεία δεν εφάρμοζε καμία προωθητική πολιτική στην αγορά και όλα γίνονταν πρόχειρα. Γενικότερα η κυβερνητική αγροτική πολιτική ήταν αδιάφορη για τα όσπρια. Για παράδειγμα στη Γαλλία αν δεν απορροφηθεί η ντόπια παραγωγή, εισαγωγές δεν γίνονται. Οι οικονομικές εξελίξεις όμως και η δημιουργία Ομάδων Παραγωγών αντέστρεψαν το κλίμα και ώθησαν αρκετούς αγρότες προς την καλλιέργεια οσπρίων και ψυχανθών. Είναι η ευκαιρία μας να επιβάλουμε τους δικούς μας κανόνες στην αγορά» καταλήγουν τα μέλη της τοπικής ΟΠ οσπρίων.

Μελλοντικοί στόχοι της ομάδας είναι η δημιουργία αποθηκευτικών χώρων, σιλό και η προμήθεια εξοπλισμού για ένα συσκευαστήριο.

Γ. Ρούστας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass