ΑΠΟ ΤΟ 2019, ΕΝΑΝΤΙ ΤΩΝ 840 ΕΥΡΩ ΕΤΗΣΙΩΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΕΡΑ

Στα 1.540 ευρώ η εισφορά των αγροτών

* Ανοιχτός για μείωση ο Κατρούγκαλος* Δεν ικανοποίησαν τους κτηνοτρόφους απαντήσεις Αποστόλου και κατέρχονται σε κινητοποιήσεις

Δημοσίευση: 13 Ιαν 2016 0:24

 

ΑΘΗΝΑ, Του Γιώργου Μακρή

Στα 1.540 ευρώ από 840 ευρώ σήμερα θα αυξηθεί το 2019 η ετήσια εισφορά που θα πληρώνουν οι ασφαλισμένοι αγρότες στο ενιαίο ασφαλιστικό ταμείο ΕΦΚΑ, ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βαγγέλης Αποστόλου στη χθεσινή του συνάντηση με τη διοίκηση της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας.

Πρόκειται για την εισφορά που αντιστοιχεί στο κατώτατο ασφαλιστέο εισόδημα, το οποίο ορίζεται ως το ποσό που αναλογεί στο 80% του εκάστοτε προβλεπόμενου κατώτατου βασικού μισθού άγαμου μισθωτού άνω των 25 ετών, δηλαδή 486 ευρώ.

Ωστόσο, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αποκάλυψε ο παριστάμενος στη συνάντηση Λαρισαίος βουλευτής κ. Νίκος Παπαδόπουλος, πρότειναν στον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Γιώργο Κατρούγκαλο κατά την προχθεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας να μειωθεί περαιτέρω το κατώτατο ασφαλιστέο εισόδημα ώστε να μειωθεί αντίστοιχα και η κατώτατη εισφορά (το 20% του εισοδήματος) που θα ανέρχεται στα 93 ευρώ το μήνα από το 2019.

Με άλλα λόγια αντί να επιβαρύνεται ο ασφαλισμένος αγρότης με 1.116 ευρώ (93Χ12) ετησίως, η επιβάρυνσή του να είναι χαμηλότερη των 1.000 ευρώ (επισημαίνεται ότι το υπόλοιπο ποσό έως τα 1.540 ευρώ είναι εισφορές για περίθαλψη). Κατά τον κ. Ν. Παπαδόπουλο, ο κ. Γ. Κατρούγκαλος άκουσε με θετική διάθεση την πρόταση καθώς του επισήμαναν πως στις περισσότερες αγροτικές οικογένειες εργάζεται το αντρόγυνο, άρα θα πληρώνουν διπλή εισφορά στο ασφαλιστικό ταμείο.

Επιπλέον, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επισήμαναν στον κ. Γ. Κατρούγκαλο πως αφού ο ΟΓΑ θα ενσωματωθεί με τα υπόλοιπα ταμεία στο νέο ταμείο ΕΦΚΑ και αφού θα αυξηθούν οι εισφορές των αγροτών, τότε πρέπει να εξισωθούν οι παροχές που απολαμβάνουν, όπως το επίδομα μητρότητας για τις αγρότισσες, ή η αμοιβή όταν δεν εργάζονται λόγω ασθένειας. Ακόμη ο κ. Ν. Παπαδόπουλος πρότεινε να διατηρηθούν οι ανταποκριτές του ΟΓΑ, πρόταση που έκανε δεκτή ο υπουργός Εργασίας.

Όσον αφορά στο φορολογικό, ο κ. Ε. Αποστόλου φέρεται ειπών στους κτηνοτρόφους πως η κυβέρνηση διεκδικεί από τους θεσμούς διπλό αφορολόγητο: να διατηρηθεί το όριο των 12.000 ευρώ για τις επιδοτήσεις/αποζημιώσεις και να υπάρξει αφορολόγητο 10.000 ευρώ στο γεωργικό εισόδημα.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης εξήγησε ότι με τα σημερινά ισχύοντα οι αγρότες και κτηνοτρόφοι θα φορολογηθούν με συντελεστή 13% για τα εισοδήματα του 2015, ενώ θα αυξηθεί στο 75% από 55% η προκαταβολή φόρου. Το αφορολόγητο 12.000 ευρώ για τις επιδοτήσεις ισχύει αφού δεν έχει καταργηθεί. Όσον αφορά στα εισοδήματα του 2016 θα φορολογηθούν με συντελεστή 20% ενώ η προκαταβολή φόρου στις φορολογικές δηλώσεις του 2017 θα αυξηθεί στο 100%. Τα εισοδήματα του 2017 θα φορολογηθούν με 26%. Κατά την κυβέρνηση, αυτά έχουν ψηφισθεί τον περασμένο Αύγουστο αν και βεβαίως η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς συνεχίζεται.

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Οι κτηνοτρόφοι δεν έμειναν πάντως ικανοποιημένοι από τις θέσεις της κυβέρνησης και ως εκ τούτου θα μετάσχουν στις κινητοποιήσεις από κοινού με τους αγρότες.

Μάλιστα, σύμφωνα με τους κτηνοτρόφους, ο κ. Βαγγέλης Αποστόλου έδειξε ότι θεωρεί δύσκολο να πληρωθούν όσοι κτηνοτρόφοι δεν πληρώθηκαν την εξισωτική των ετών 2013 και 2014 λόγω των γνωστών προβλημάτων με τους βοσκότοπους. Για το συγκεκριμένο θέμα θα υπάρξει νέα σύσκεψη στον ΟΠΕΚΕΠΕ εντός των ημερών.

Όσον αφορά στους κτηνοτρόφους που δεν πληρώθηκαν την εξισωτική του 2015, αυτοί θα πληρωθούν αλλά δεν σβήνουν τυχόν ποινές που τους έχουν επιβληθεί από το 2013-4. Παράλληλα, οι επιδοτήσεις για τη βιολογική γεωργία 2012 θα πληρωθούν ως το τέλος Ιανουαρίου.

Στη συνάντηση κατά την οποία έγινε συζήτηση και για άλλα θέματα των κτηνοτρόφων έλαβαν μέρος ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας κ. Νίκος Παλάσκας, ο αντιπρόεδρος κ. Γιάννης Γκρίνιας, το μέλος του ΔΣ κ. Μιχάλης Τζιότζιος, ο τεχνικός σύμβουλος της Ομοσπονδίας κ. Γιάννης Κόκκορας, ο πρόεδρος του συνεταιρισμού αιγοπροβατοτρόφων Ελασσόνας κ. Γιάννης Σιώζιος, ο πρόεδρος του συνεταιρισμού κτηνοτρόφων Λιβαδίου «Ο βοσκός» κ. Τάσος Αντωνίου, ο πρόεδρος του συλλόγου αγελαδοτρόφων ελευθέρας βοσκής Ν. Λάρισας κ. Γιάννης Πέτσας και το μέλος του ΔΣ του συλλόγου κ. Γιάννης Νυχτερίδας.

Ο Ν. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Μετά τη συνάντηση ο Λαρισαίος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νίκος Παπαδόπουλος δήλωσε στην «Ε»: «Εκτιμώ ότι τα προβλήματα επείγονται για λύση. Όσο πιο σύντομα επιλυθούν, θα βοηθηθούν οι κτηνοτρόφοι και η κτηνοτροφική παραγωγή. Υπάρχει πολυπλοκότητα των προβλημάτων που χρειάζονται λύσεις διαχρονικές και ριζικές. Το μεγάλο ζητούμενο είναι πώς θα ελαχιστοποιήσουμε το κόστος παραγωγής και θα αυξηθεί η τιμή πώλησης των προϊόντων. Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα πρέπει να μας δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις γι’ αυτά τα θέματα σε σύντομο χρονικό διάστημα, πολύ περισσότερο που οι επιδοτήσεις με τη νέα ΚΑΠ θα συνεχίσουν να μειώνονται, άρα πρέπει να καλυφθεί το εισόδημα που χάνεται».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass