ΠΕΝΤΑΚΟΣΙΟΙ ΦΙΛΑΘΛΟΙ ΑΠΟΘΕΩΣΑΝ ΧΘΕΣ ΣΤΟ AEL FC ARENA ΤΟΝ ΣΑΚΗ ΤΣΙΩΛΗ

Και πού να υπήρχε αγώνας...

* Σάκης Τσιώλης: «Η πόλη που πάντα θα με ακολουθεί...» * Ο «Στρατάρχης», ο Κόβαλικ και ο Ρόμπσον στη... συνέντευξη Τύπου

Δημοσίευση: 26 Φεβ 2016 10:38

 

Του Σωτ. Κέλλα

Ημέρα Σάκη Τσιώλη ήταν η χθεσινή στην ΠΑΕ ΑΕΛ που ξεκίνησε με την παρουσίασή του ως τεχνικού από τον πρόεδρο Αλέξη Κούγια και στη συνέχεια έγινε ανοιχτή προπόνηση στο Ael Fc Arena την οποία παρακολούθησαν πεντακόσιοι περίπου οπαδοί της ομάδας για να σχολιάσει ένας εξ αυτών... «Αν στην προπόνηση ήταν πεντακόσια άτομα , φανταστείτε τι θα γίνει σε αγώνα...».

Η ιαχή «Σάκης Τσιώλης» κυριάρχησε μόλις βγήκε η ομάδα για προπόνηση με τον προπονητή να δείχνει την καρδιά του και να τους ευχαριστεί. Η καλύτερη επιστροφή για τον Σάκη Τσιώλη που χθες εμφάνισε και έναν από τους άμεσους συνεργάτες του τον γιο του Βαγγέλη που θα ασχολείται με την ανάλυση τακτικής των αντιπάλων αλλά και τη λαρισινή ομάδα...

Το πρωί έγινε η επίσημη παρουσίαση του νέου τεχνικού που βρέθηκε σε γνώριμο περιβάλλον (με αρκετούς να έχουν εγκάρδια χειραψία μαζί του) να δέχεται ανθοδέσμες από φιλάθλους και να φωτογραφίζεται με κασκόλ της ομάδας.

Ο κ. Αλέξης Κούγιας στην προτελευταία του δημόσια εμφάνιση ως πρόεδρος, χαρακτήρισε τον «Στρατάρχη» και καλύτερο Έλληνα προπονητή ενώ έκανε αναφορά και στον Γιάννος Κόβαλικ τον άνθρωπο που «σημάδεψε» την προπονητική καριέρα του Τσιώλη. Ήταν τότε που σαν προπονητής του Ιωνικού παρότρυνε τον Τσιώλη να ασχοληθεί με την προπονητική και τον κάλεσε δύο σεζόν στην Ολλανδία. Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι ο Κόβαλικ ήταν τεχνικός διευθυντής στην ολλανδική Μάαστριχτ και σαν ποδοσφαιριστής έπαιξε και στη Μικτή Κόσμου.

Τέλος έδωσε και οδηγίες στους εκπροσώπους των μέσων μαζικής ενημέρωσης λέγοντας: «Θέλω από σήμερα να δεσμευτείτε εσείς οι δημοσιογράφοι, μια πόλη που έχει εκπληκτικούς δημοσιογράφους, γιατί δεν υπάρχει λόγος να γνωρίζει η Ελλάδα δυο και τρεις μέρες νωρίτερα πώς παίζει η ΑΕΛ, να αναφέρετε δηλαδή την ενδεκάδα. Δεν είναι ανάγκη να τους ενημερώνουμε. Να κλείσουμε τα στόματα κι αφήστε να μιλάει ο «στρατάρχης» Τσιώλης και οι στρατιώτες του».

Στα κυριότερα σημεία της τοποθέτησής του ο κ. Κούγιας είπε τα ακόλουθα:

«Σήμερα είναι η προτελευταία φορά που θα έχω δημόσια παρουσία για την ΑΕΛ. Η τελευταία θα είναι στη γιορτή της πίτας του Σαββάτου. Ο λόγος είναι σημασιολογικός. Ο ένας είναι γιατί θα το θεωρούσα αδιανόητο τη στιγμή που πραγματικά η ΑΕΛ θα αρχίσει να λειτουργεί ως σοβαρή Ποδοσφαιρική Ανώνυμη Εταιρία, τη στιγμή δηλαδή που το Α και το Ω θα είναι ο προπονητής. Γιατί οι σοβαρές εταιρίες ξεκινούν να λειτουργούν πρώτα με έναν καλό προπονητή.

Προσωπικά κατάφερα να φέρω σε μια ομάδα Football League τον καλύτερο Έλληνα προπονητή, ο οποίος σε δευτερόλεπτα έκανε δεκτή την πρότασή μου. Κι αυτό ενώ την ίδια στιγμή, σε άλλη πόλη της Ελλάδος περίμεναν ένα απλό τυπικό «ναι» (σ.σ. εννοούσε τον Αστέρα Τρίπολης που του έκανε πρόταση όπως αποκάλυψε χθες η «Ε») για να συνεχίσει ένα έργο που άφησε από κακή λειτουργία των διοικούντων, το οποίο έργο παρότι το άφησε χρόνια πριν, συνέχισε να λειτουργεί με το δικό του πλάνο.

Το καλοκαίρι επισκέφτηκα τον κ. Τσιώλη στη Ρόδο στη σχολή προπονητών, όπου μου αποκάλυψε πως ήταν το όνειρό του η ΑΕΛ, όμως είχε δώσει τον λόγο του στην Κέρκυρα.

Προσωπικά εγώ σαν εγγυητής μιας προσπάθειας και όλα τα μέλη της διοίκησης, θα κάνουμε τα πάντα για να καταλάβουν όλοι οι Λαρισαίοι πως το αφεντικό αυτής της ομάδας και τώρα που είμαστε έναν βαθμό πριν την κορυφή, το αφεντικό της ομάδας όταν θα είμαστε στην κορυφή, το αφεντικό όταν θα πάρουμε το πρωτάθλημα, το αφεντικό της ομάδας αν δεν πάρουμε το πρωτάθλημα ή ακόμη κι αν δεν ανέβουμε, το αφεντικό της ομάδας στη Σούπερ Λιγκ κι όσα χρόνια θα είναι εκεί, το αφεντικό της ομάδας κι αν ποτέ – όπως συμβαίνει σε πολλές ομάδες – η ΑΕΛ χάσει τη Σούπερ Λιγκ, είναι ο Σάκης Τσιώλης.

Είναι σχέση ζωής. Να το συνειδητοποιήσετε. Έχουμε αλληλοδεσμευτεί, αλλά θα πρέπει να γίνει βίωμα όλων των οπαδών μας. Δεν μπορεί η ΑΕΛ εφόσον θέλει να πετύχει στόχους και να κάνει τη δική της σχολή, να μην έχει μόνιμο προπονητή.

Η δική μου καταξίωση θα είναι να ακούσω το AEL FC ARENA να δονείται με το όνομα του προπονητή μας. Αν το καταφέρω, θα είμαι ο πιο επιτυχημένος παράγοντας. Το ίδιο νιώθω κι όταν ακούω ονόματα ποδοσφαιριστών μας. Στο ελληνικό ποδόσφαιρο φτάσαμε στο σημείο πρωταγωνιστές να είναι οι παράγοντες και κάποιοι γραφικοί από το περιβάλλον τους. Εμείς θα το καταργήσουμε αυτό στη Λάρισα. Από σήμερα, η θέση του ιδιοκτήτη των μετοχών της ΠΑΕ και του εγγυητή της οικονομικής της ευρωστίας θα είναι μαζί με τους απλούς οπαδούς. Δεν θα με ξαναδείτε ποτέ σε επίσημη εκδήλωση. Θα είμαι σε ένα τραπέζι πιο εκεί και θα απολαμβάνω το έργο μου. Αυτή θα είναι μεγαλύτερή μου η ικανοποίηση.

Προσωπικά έχω κάνει το απόλυτο στο θέμα του προπονητή. Δεν έχω κάνει το απόλυτο – και το αναγνωρίζω – στις επιλογές των παικτών».

Η ΠΟΛΗ ΠΟΥ ΘΑ ΜΕ ΑΚΟΥΛΟΥΘΕΙ

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Σάκης Τσιώλης ο οποίος για την επιστροφή του στη Λάρισα ως προπονητής επικαλέστηκε τον Καβάφη για την πόλη «που πάντα θα σε ακολουθεί».

Ακόμη δήλωσε βέβαιος για την επιστροφή της ΑΕΛ στη Σούπερ Λίγκα, αλλά «χωρίς το μαχαίρι στο λαιμό» και επικαλέστηκε τον Μπόμπι Ρόμπσον αναλύοντας τη φιλοσοφία με την οποία οφείλει να προχωρήσει η ΑΕΛ στην επόμενη μέρα.

Αναλυτικά μέρος των δηλώσεων του:

« Ως μέλος της ΑΕΛ τη χρυσή δεκαετία έχω να σας διαβεβαιώσω πως η Λάρισα θα επανέλθει στη Σούπερ Λιγκ, έτσι κι αλλιώς. Το είπα χθες και στους ποδοσφαιριστές. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην επανέλθει. Το σημαντικό είναι να επανέλθει με εσάς και με τη δική μου μικρή συμμετοχή σε αυτό το διάστημα.

Αυτά που έρχονται είναι τα σπουδαία και τα μεγάλα. Όμως, για την ΑΕΛ δεν είναι ντε και καλά, με το μαχαίρι στο λαιμό, η άνοδος. Φυσικά ο στόχος ο μεγάλος είναι αυτός και θα τον πραγματοποιήσουμε. Το θέμα είναι η ΑΕΛ να μην σταματήσει ούτε στους 12, ούτε στους 24, ούτε στους 36 μήνες. Θα πρέπει να ετοιμαστεί, να οργανωθεί για να έρθει η αρμάδα ξανά στον δρόμο της, εκεί που της ταιριάζει. Η ΑΕΛ με τη δυναμική που έχει και με την παρουσία του κ. Κούγια μπορεί να ταράξει τις πρώτες ομάδες της Σούπερ Λιγκ.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω και τον κόσμο για τα συγκινητικά του μηνύματα ενώ κάποια ήταν οργισμένα και μου έλεγαν ότι άργησες να έρθεις. Οι συγκυρίες ήταν αυτές που δεν μου επέτρεψαν να έρθω νωρίτερα.

Να αναφερθώ και σε ένα περιστατικό που μου συνέβη πριν από έναν μήνα στο Αλκαζάρ. Στο Αλκαζάρ γιατί πάντα επιστρέφω, γιατί όπως είχε γράψει και ο Καβάφης, αυτή η πόλη όπου κι αν πας θα σε ακολουθεί. Κάποια παιδιά, λοιπόν, που επέστρεφαν από εκδρομή με σταμάτησαν και με ρώτησαν: «Τι γίνεται και γιατί ποτέ δεν έρχεσαι;» Τους απάντησα: «Δεν έρχομαι εδώ για σας. Γιατί θέλω να έρθω όταν θα υπάρχουν οι προϋποθέσεις. Έχω την ιστορία μου και την ιστορία μου δεν την διαπραγματεύομαι με τίποτα».

Πέρα από μια ενημέρωση που θα υπάρχει κάθε 15νθήνερο, πριν από κάθε εντός έδρας αγώνα, θα ήθελα να μην ξαναβγώ πουθενά στα Μέσα γιατί είναι κρίσιμη η καμπή και αυτή τη στιγμή προτεραιότητα είναι η ομάδα. Την τελευταία μέρα αν πάνε όλα καλά θα καθίσουμε και θα συζητήσουμε τα πάντα. Το όραμά μας είναι κοινό. Στην κορυφή αυτής της ιεραρχίας, όμως, είναι ο κύριος Κούγιας. Χωρίς αυτόν δεν γίνεται. Γιατί σας το λέω αυτό; Γιατί όπως είχε πει κάποτε ο μακαρίτης ο Μπομπ Ρόμπσον, όταν του ζητήθηκε από τη σχολή προπονητών στο Μάαστριχτ λίγο πριν αποβιώσει γιατί το ήξερε, να δώσει όλη του τη γνώση στην προπονητική στις επόμενες γενιές απάντησε: «Τι να την κάνετε πια τη δική μου γνώση στην προπονητική; Το ασκησιολόγιο είναι πλέον πολύ εξελιγμένο. Όμως, αυτό που θα πρέπει να μείνει είναι το στυλ. Σε ποια ομάδα πας, ποιος είναι ο πρόεδρος, ποια είναι η ιστορία, η φανέλα, ποιος είναι ο κόσμος. Αν καταφέρετε να φτιάξετε αυτή την κουλτούρα, αυτό το στυλ θα είστε οι πιο επιτυχημένοι προπονητές». Αυτός είναι και ο δικός μου στόχος».

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

Μια και μοναδική ερώτηση έγινε στον Σάκη Τσιώλη και αφορούσε τη στελέχωση του προπονητικού τιμ για τη οποία απάντησε:

«Στην ομάδα χωράνε πάρα πολλά άτομα εξειδικευμένα που να είναι και η ΑΕΛ. Η ομάδα με την πάροδο του χρόνου κι αφού θα έχει πετύχει τον στόχο της ανόδου, θα έχει ανάγκη να στελεχωθεί από εξειδικευμένα άτομα, γιατί θα εξελιχθεί σε κάτι σπουδαίο και θα γίνει μια τεράστια δύναμη. Επί του παρόντος, σε μια χρονιά επιτυχημένη μέχρι στιγμής και ήδη δομημένη με αυτά τα άτομα δεν υπάρχει λόγος να γίνουν αλλαγές. Είναι η αρχή μου, εξάλλου αυτό, σε όποια ομάδα πηγαίνω στα μέσα της σεζόν ποτέ να μην απαιτώ αποχωρήσεις.

Τα τελευταία 10 χρόνια υπάρχει ένα συγκεκριμένο τιμ. Ο Κοσμάς Στράτος, ο Λάζαρος Κυριλίδης, ο γιος μου Βαγγέλης Τσιώλης. Αυτά τα άτομα υπήρχαν και θα υπάρχουν. Με ποια έννοια όμως; Μπροστά μου όμως είναι τα παιδιά που υπάρχουν ήδη στο τιμ και οι υπόλοιπο παρακολουθούν, ανταλλάσσουμε απόψεις και όλοι μαζί δουλεύουμε για να τελειοποιήσουμε τη λειτουργία της ομάδας».

Στα αξιοσημείωτα ήταν η παρουσία στη συνέντευξη Τύπου του Λάζαρου Κυριλλίδη (θεωρείται ο άμεσος άνθρωπος του Τσιώλη) με το γιο του Γιώργο ενώ ο κ. Κούγιας ευχαρίστησε τον Λαρισαίο φίλο του που τον είχε παίκτη στην Αγία Πετρούπολη Μάκη Σαμαρτζή, έπλεξε ο εγκώμιο του γυμναστή Κώστα Μαντζιώκα ενώ το παρών έδωσε η πρόεδρος των «Βυσσινί Αμαζόνων» Μαρία Τσιακνάκη αλλά και αρκετοί φίλαθλοι της ομάδας.

ΜΙΑ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΕΚΠΛΗΞΗ

Μια επίσκεψη έκπληξη δέχθηκε χθες ο Σάκης Τσιώλης καθώς πήγε στο γραφείο του να του ευχηθεί καλή επιτυχία στα νέα του καθήκοντα ο γενικός αρχηγός της πρωταθλήτριας ΑΕΛ Χρήστος Λεβέντης που αργότερα μαζί με έναν ακόμα διοικητικό εκείνης της εποχής το Νικήτα Τσουμάνη (εκπρόσωπο της Ερασιτεχνικής) παρακολούθησαν την πρώτη του Σάκη Τσιώλη.

Στη χθεσινή προπόνηση πήραν μέρος όλοι οι παίκτες με τους Ροβίθη, Βέρτζο, Λαμπρόπουλο, καθώς και τον Ξενοδόχοφ να ακολουθούν ατομικό πρόγραμμα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass