ΔΙΟΡΓΑΝΩΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ Σ.Ο. ΦΑΛΑΝΗΣ

Ατομικό μαθητικό πρωτάθλημα Θεσσαλίας 2016

* Και απάντηση σε επιστολή

Δημοσίευση: 22 Μαρ 2016 9:31

 

Η εκδήλωση του Ατομικού Μαθητικού Πρωταθλήματος Σκάκι Θεσσαλίας 2016, που διοργάνωσε επιτυχημένα ο Σ.Ο Φαλάνης, έγινε στον όμορφο χώρο των 4ου και 37ου Δημοτικών Σχολείων της Λάρισας.

Στην εκδήλωση συνέδραμαν όλα τα μέλη της Τ.Ε.Σ.Σ.Θ., έχοντας στο πλευρό τους τον σύλλογο των Φαρσάλων, την υπερπολύτιμη συνδρομή του Φ.Ο Καρδίτσας και τη στήριξη του ΣΟ Βέροιας. Η εκδήλωση έδωσε την ευκαιρία σε πολλά παιδιά να γνωρίσουν το σκάκι και σε άλλα να ανταγωνισθούν σε πολύ υψηλό επίπεδο. Οι σύλλογοι της Τ.Ε.Σ.Σ.Θ. (Α.Σ. και Κ ΑΛΜΥΡΟΥ “ΤΙΤΑΝΕΣ”, Σ.Ο. ΦΑΛΑΝΗΣ, ΣΚΑ.ΚΙ ΤΡΙΚΑΛΩΝ, ΦΟΙΝΙΚΑΣ ΒΟΛΟΥ) κατάφεραν σε πολύ λίγο χρόνο από την επανασύσταση της Τοπικής Επιτροπής να επιτύχουν την απαιτούμενη συνεργασία, με την αμέριστη βοήθεια των συλλόγων των Φαρσάλων και του ΦΟ Καρδίτσας, ώστε να διοργανώσουν στην περιοχή της Θεσσαλίας σημαντικές σκακιστικές εκδηλώσεις.

Η όλη εκδήλωση έγινε υπό την αιγίδα της Περιφέρεια της Θεσσαλίας που χρηματοδότησε μεγάλο μέρος των εξόδων, με την υποστήριξη του Δήμου Λαρισαίων που παραχώρησε τον χώρο και με τη φιλοξενία των σχολικών μονάδων του 4ου και 37ου Δημοτικών Σχολείων Λάρισας. Απονομές έγιναν από τον αντιπερειφεριάρχη Λάρισας κ. Δημήτριο Παπαδημόπουλο, την κ. Βασιλική Αρσενίου και Δημήτριο Δραγανιδάκη (διευθυντές των σχολείων) καθώς και από τα μέλη των σκακιστικών συλλόγων.

ΚΑΙ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η Τοπική Επιτροπή Σκακιστών Θεσσαλίας με επιστολή της απαντάει σε ανάλογη που δημοσιεύτηκε στην «Ε» και διακινήθηκε από την Ένωση Σκακιστικών Συλλόγων Κεντρικής Ελλάδας. Αναλυτικά:

1. Σχετικά με την (ε) ανοικτή επιστολή, με την οποία η ΕΣΣΚΕ καταγγέλλει τη διοργάνωση των Μαθητικών Πρωταθλημάτων Σκακιού για τη Θεσσαλία που έγιναν στη Λάρισα στις 19 και 20 Μαρτίου 2016, σας γνωρίζουμε τα κάτωθι:

α. Η ΕΣΣΚΕ δεν είναι αναγνωρισμένη Αθλητική Ένωση, ούτε από την Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία (ΕΣΟ), ούτε από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, στοιχείο που αποκρύπτει σε όλες τις δράσεις και ενέργειές της, δημιουργώντας τη ψευδαίσθηση ότι αποτελεί το επίσημο όργανο της Κεντρικής Ελλάδος για το σκάκι. Επίσημο όργανο της ΕΣΟ για τη Θεσσαλία αποτελεί η Επιτροπή μας και μόνο αυτή.

β. Η διοργάνωση του σκακιστικού μαθητικού πρωταθλήματος της περιοχής μας γίνεται από τους επίσημους σκακιστικούς φορείς της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας (ΕΣΟ), υπό την αιγίδα της Περιφέρειας της Θεσσαλίας καθώς το Υπουργείο Παιδείας δεν έχει εντάξει το εν λόγω άθλημα, όπως και πολλά άλλα στον θεσμό των σχολικών πρωταθλημάτων. Αυτό σε ουδεμία περίπτωση δεν συνάδει με την καταγγελία ότι δεν έχει την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, το οποίο είχε χαρακτηριστική στάση έναντι της αντίστοιχης περσινής καταγγελίας.

γ. Στην ανοικτή επιστολή της η ΕΣΣΚΕ αναφέρει ότι «δεν συμμετέχει σε σχολικά πρωταθλήματα, που είναι αντιπαιδαγωγικά (ανάμιξη μαθητών ίδιας μεν ηλικίας, αλλά διαφορετικής δυναμικότητας)». Ξεχνά όμως να αναφέρει ότι σε όλα τα Σχολικά Πρωταθλήματα του ΥΠ.Π.Ε.Θ. δεν διαχωρίζονται ή δεν αποκλείονται οι μαθητές που διαθέτουν δελτίο αθλητή στα εν λόγω αθλήματα. Άρα το μαθητικό πρωτάθλημα που διοργανώνουμε ακολουθεί την επίσημη πολιτική του Υπουργείου Παιδείας.

δ. Αν διαβάσετε την προκήρυξη με αρ. πρωτ. 141/14-3-2013 της ΕΣΣΚΕ, η οποία συνδιοργάνωσε με το σωματείο «Α.Ο. Αγριάς ‘’Άθλος’’/Τμήμα Σκάκι ‘’Το Πιονάκι’’» το Ατομικό Σχολικό και Ομαδικό Μαθητικό Πρωτάθλημα για όλα τα σχολεία της Κεντρικής Ελλάδας για το 2013 και τη συγκρίνετε με τις φετινές προκηρύξεις του Σ.Ο. Φαλάνης, θα διαπιστώσετε τα εξής:

(1) Η ΕΣΣΚΕ στην ανοικτή της επιστολή αναφέρει ως προϋπόθεση, ότι η παραχώρηση σχολικού χώρου γίνεται εφόσον δεν υπάρχει οικονομική επιβάρυνση για κανέναν. Το 2013 όμως, η ΕΣΣΚΕ και το σωματείο «Α.Ο. Αγριάς ‘’Άθλος’’/Τμήμα Σκάκι ‘’Το Πιονάκι’’» που διοργάνωσαν τα αντίστοιχα μαθητικά πρωταθλήματα, απαιτούσαν καταβολή παράβολου (παράγρ. 4) για τη συμμετοχή των μαθητών, ενώ φέτος η συμμετοχή των μαθητών είναι δωρεάν.

(2) Φέτος δεν ορίζεται ανώτατος αριθμός συμμετοχών σε αντίθεση με το 2013 που η ΕΣΣΚΕ όρισε 250 ως ανώτατο αριθμό συμμετοχών (παράγρ.4), αποκλείοντας τους ‘’υπεράριθμους’’, κατά την ΕΣΣΚΕ, μαθητές.

(3) Το 2013 η ΕΣΣΚΕ απέκλεισε τη δυνατότητα συμμετοχής 2ης ομάδας από το ίδιο σχολείο (παράγρ. 4Β), παραβιάζοντας την προκήρυξη της ΕΣΟ (παράγρ. 3Β), επιφέροντας επιπλέον αποκλεισμούς μαθητών. Απεναντίας, φέτος οι διοργανωτές σεβόμενοι την προκήρυξη επιτρέπουν τη συμμετοχή δύο ομάδων από το ίδιο σχολείο.

(4) Φέτος ο σύλλογος – διοργανωτής (Σ.Ο. Φαλάνης) διεξάγει τους αγώνες όχι στην έδρα του, αλλά στην πόλη της Λάρισας προκειμένου να διευκολυνθεί η συντριπτική πλειοψηφία των συμμετεχόντων μαθητών της Θεσσαλίας.

(5) Φέτος οι διοργανωτές ανακηρύσσουν νικητές κατηγοριών, ενώ το 2013 η ΕΣΣΚΕ ανακήρυξε ‘’πρωταθλητές Κεντρικής Ελλάδας’’.

ε. Η θέση της ΤΕΣΣΘ είναι ότι οι αποκλεισμοί δεν έχουν θέση στα ελληνικά σχολεία. Για τον λόγο αυτό φέτος, μετά τη μη ανταπόκριση κάποιων συλλόγων της Θεσσαλίας που ανήκουν στην ΕΣΣΚΕ, να μας δανείσουν σκακιστικό υλικό (ρολόγια και σκακιέρες), απευθυνθήκαμε σε συλλόγους εκτός Θεσσαλίας για δανεισμό σκακιστικού υλικού, σπαταλώντας πόρους σε ταχυμεταφορές και δεν επιλέξαμε την εύκολη λύση του αποκλεισμού μαθητών.

2. Κατόπιν όλων των παραπάνω, τίθενται τα κάτωθι ερωτήματα:

α. Πώς η Σχολική Επιτροπή (του 2013) του Δήμου Βόλου επέτρεψε τη διεξαγωγή αγώνων σε σχολείο της Αγριάς, ενώ οι διοργανωτές απαιτούσαν καταβολή παράβολου και δεν επέτρεπαν τη συμμετοχή όλων των μαθητών, στην περίπτωση που οι επιθυμούντες ξεπερνούσαν τον αριθμό των 250; Δεν γνώριζαν ότι προϋπόθεση για να παραχωρηθεί ένας σχολικός χώρος είναι το αθλητικό γεγονός που θα πραγματοποιηθεί, να αφορά όλα τα παιδιά της μαθητικής κοινότητας, χωρίς διακρίσεις και χωρίς οικονομική επιβάρυνση για κανέναν;

β. Πώς είναι δυνατόν η ΕΣΣΚΕ να ανακηρύσσει «πρωταθλητές» μέχρι και μαθητές νηπιαγωγείων, φουσκώνοντας τα μυαλά των παιδιών και φυσικά των γονέων που ακούγοντας τη λέξη «πρωταθλητής», τους δημιουργήθηκαν ψευδείς προσδοκίες για τη «σκακιστική καριέρα» των παιδιών τους;

γ. Πώς είναι δυνατόν η ΕΣΣΚΕ και τα σωματεία που την απαρτίζουν, να καταγγέλλουν σήμερα τους αγώνες που μερικά χρόνια πιο πριν τους διοργάνωναν οι ίδιοι και τους χαρακτήριζαν ‘’Σκακιστική Γιορτή’’;

δ. Πώς είναι δυνατόν η ΕΣΣΚΕ να καταγγέλλει τους αγώνες που διοργανώνει σύλλογος – μέλος της, ο οποίος είναι και από τα ιδρυτικά μέλη της, χωρίς να τον καλέσει προκειμένου να του εκφράσει την άποψή της για τα μαθητικά πρωταθλήματα αλλά και να ακούσει την άποψη του συλλόγου;

ε. Πώς είναι δυνατόν να λαμβάνεται υπόψιν μια επιστολή, η οποία δεν φέρει αριθμό πρωτοκόλλου, δεν φέρει τα ονόματα των ή του υπογράφοντα και δεν διευκρινίζει αν αποτελεί απόφαση Γενικής Συνέλευσης ή απόφασης του ΔΣ; Αν ισχύει το τελευταίο, οι σύλλογοί της ήταν ενήμεροι για την αποστολή αυτής;

στ. Οι Φορείς του Ν. Φθιώτιδας γνωρίζουν ότι η ΕΣΣΚΕ ουδέποτε αναγνωρίσθηκε ως Αθλητική Ένωση; Γνωρίζουν ότι ο Ν. Φθιώτιδας είναι ίσως ο μοναδικός νομός της Ελλάδας χωρίς εκπροσώπηση στην τελική φάση των Πανελληνίων Μαθητικών και Νεανικών Πρωταθλημάτων; Γνωρίζουν ότι τα παιδιά μερικών εκ των ιδρυτικών μελών της ΕΣΣΚΕ, επί σειρά ετών μετείχαν στα σχολικά πρωταθλήματα που σήμερα καταγγέλλουν;

3. Εν κατακλείδι, η ΤΕΣΣΘ διοργανώνει μαθητικούς αγώνες, όμοιους με την υπόλοιπη Ελλάδα, με πενιχρά μέσα και προσωπική δουλειά λίγων ανθρώπων, δεχόμενη συνεχώς επιθέσεις. Αρχικά από παράγοντες που έχουν ως μόνο στόχο ύπαρξης την αντιπολίτευση στην Ομοσπονδία, κάτι που δεν μας αφορά, στη συνέχεια από γνωστούς ‘’αγνώστους’’ που μοιράζουν σε μαθητές της Λάρισας φωτοαντίγραφα ανώνυμων καταγγελιών κατά της διοργάνωσης και τέλος, ανώνυμα τηλεφωνήματα στους Διευθυντές των Σχολείων και τον Δήμο Λάρισας ζητώντας να μην παραχωρήσουν τους σχολικούς χώρους.

4. Το μαθητικό πρωτάθλημα το βλέπουμε ως την καλύτερη ευκαιρία μαζικής προσέλευσης παιδιών στο σκάκι, πέρα από δελτία και συλλόγους. Οι οποίοι σύλλογοι στη συνέχεια, σίγουρα θα δεχτούν κάποια από αυτά τα παιδιά στις τάξεις τους. Άρα θα έπρεπε να στηρίζουν και όχι να σαμποτάρουν τη συγκεκριμένη διοργάνωση.

5. Επιπλέον καλούμε τους συλλόγους της ΕΣΣΚΕ να μας γνωρίσουν επίσημα αν η από 10-3-2016 ανοικτή επιστολή της ΕΣΣΚΕ στάλθηκε εν γνώσει τους και αν συμφωνούν με το περιεχόμενο αυτής. Καλούμε επίσης τις Ενώσεις και τα Σωματεία της ΕΣΟ, να πάρουν θέση σχετικά με την τακτική της ΕΣΣΚΕ.

6. Για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή παροχή στοιχείων, παρακαλούμε όπως επικοινωνήσετε μαζί μας στα mail: info@tessth.gr , tessthchess@gmail.com.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass